Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Βιομηχανικά απόβλητα σε αγροτικές καλλιέργειες ως «βιοκομπόστ»

του Δημήτρη Λάππα

Επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα μετατρέπονται σε «βιοκομπόστ» και διοχετεύονται σε αγροτικές καλλιέργειες, ακόμη και βιολογικές. Αλλά και η περιοχή πέριξ της Υλίκης (από την οποία υδροδοτείται η Αττική), έχει μετατραπεί σε χωματερή τοξικών αποβλήτων, κάτι που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Σύμφωνα με στοιχεία του kathimerini.gr, η υπόθεση ήταν γνωστή, στις Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, από τα μέσα του 2007 (επί υπουργείας Γιώργου Σουφλιά) και ουσιαστικώς κρατήθηκε, ως απόρρητο πόρισμα, μέχρι τον Νοέμβριο του 2009, οπότε και άρχισαν να φωτίζονται οι πρώτες σκοτεινές πτυχές της, όταν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος το διαβίβασαν (ζητώντας την συνδρομή του), στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για περαιτέρω έρευνα.
Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, είναι κατηγορηματικοί: συγκεκριμένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στο «ξέπλυμα» βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων, επ΄ αμοιβή, για λογαριασμό πανίσχυρων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών.
Και συνεχίζουν: εντοπίστηκε οργανωμένο περιβαλλοντικό έγκλημα, ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας της Πολιτείας, αλλά και της χαλαρότητας των αρχών, στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Την ανησυχία, μάλιστα, αυτή των επιθεωρητών, επέτειναν ποσότητες διοξινών, που εντοπίστηκαν, από τον «Δημόκριτο» σε δείγμα κομπόστ, που παρήγαγε συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά και σε καλλιέργειες, στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, με την ευχή να μην έχουν περάσει, στην τροφική αλυσίδα.
Το πρόβλημα, όμως, ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο, αφού οι έρευνες που διενεργήθηκαν, έδειξαν «μεγάλη διασπορά ρύπων και εκτός της περιοχής Ασωπού – Οινοφύτων (Βοιωτία), όπως στην Αττική, στην Εύβοια, στην Αργολίδα και σε πολλές ακόμη περιοχές.


συνέχεια kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου