Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

....με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην προσφυγή της ΠΟΕ ΟΤΑ

Με την απόφασή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτός των παρατυπιών κλπ κατά τις διαδικασίες υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης αλλά και τις ασάφειες στην ίδια τη σύμβαση, στην ουσία θεωρεί αναρμόδια την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ και παραπέμπει το θέμα στον υπό σύσταση νέο φορέα, διάδοχο του ΕΣΔΚΝΑ, ΦΟΣΔΑ, στον οποία επικεφαλής θα είναι ο περιφερειάρχης Αττικής.

Η προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ-η Απόφαση του Ελεγκτικού

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ με την προσφυγή της είχε ζητήσει να ανακληθεί η υπ' αριθμ. 1/2011 πράξη του Ε' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία κρίθηκε ότι «δεν κωλύεται η υπογραφή του υποβληθέντος για έλεγχο σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων».
Οι σύμβουλοι του VI Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου  έκαναν δεκτή την αίτηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ και ανακάλεσαν την 1/2011 πράξη του Ε' Κλιμακίου, λόγω πλημμελειών.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι «η μεταβίβαση της αρμοδιότητας πραγματοποίησης των διαγνωστικών διαδικασιών από τον ΕΣΔΚΝΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνιστά ουσιώδη νομική πλημμέλεια του επίμαχου σχεδίου σύμβασης, καθόσον με τον τρόπο αυτό επιχειρείται ανεπίτρεπτη υποκατάσταση στην πραγματοποίηση των διαγωνισμών για την εκτέλεση των επίμαχων έργων, κατά καταστρατήγηση των διατάξεων περί αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)» .

Εξάλλου -συνεχίζει η απόφαση του Ε.Σ.- «η προβλεπόμενη στην παράγραφο 5 του άρθρου 1 της 2527/2009 υπουργική απόφαση δυνατότητα των ΦΟΔΣΑ να αναθέτουν και επιμέρους υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων και λοιπές υπηρεσίες λειτουργίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αφορά τις δραστηριότητες που συνδέονται εν στενή εννοία με τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι οποίες πρέπει να ανατίθενται με τις προβλεπόμενες στις κείμενες διατάξεις διαγνωστικές διαδικασίες και δεν παρέχει τη δυνατότητα εκχώρησης νομοθετημένων αρμοδιοτήτων, όπως η αρμοδιότητα διενέργειας διαγωνισμών κατασκευής εγκαταστάσεων».

Σε κάθε περίπτωση -επισημαίνουν οι σύμβουλοι- «θα πρέπει να σημειωθεί ότι από κανένα στοιχείο δεν αιτιολογείται η αναγκαιότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας για τη διενέργεια διαγωνισμών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής».

Προβληματισμοί

Μήπως τώρα πλέον, εκ των πραγμάτων αναδεικνύονται θέματα που οι περισσότεροι  δεν ήθελαν να συζητούνται;

1. Ο ΕΣΔΚΝΑ , ως ΦοΔΣΑ , όφειλε να έχει ως μέλη του στο ΔΣ όλους τους ΟΤΑ, κάτι που όπως γνωρίζουμε δεν έχει γίνει.
Διερωτάμαι, με το δεδομένο αυτό, είναι έγκυρες και δεσμευτικές οι αποφάσεις του ΕΣΔΚΝΑ που έχουν ληφθεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων - υποχρεώσεων του ως ΦοΔΣΑ για την υλοποίηση του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, όπως πχ για την αποδοχή της μελέτης αξιολόγισης τεχνολογιών ;
2.Οι υπηρεσίες του ΕΣΔΚΝΑ έχουν προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές μελέτες (σκοπιμότητας, μελέτες επιπτώσεων κλπ) για τα νέα έργα στις ΟΕΔΑ της Ανατολικής Αττικής, όπως έχουν κάνει για την ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής;
3.Το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση του επιλαμβάνεται και του περιεχομένου της προγραμματικής σύμβασης (σχεδιασμός για 4 νέες μονάδες).  Το ΔΣ του σωματείου μας, με πλειοψηφία 6-1,  δεν υιοθέτησε την πρόταση μου να ανοίξει η συζήτηση στη ΓΣ και επί του περιεχόμενου της προγραμματικής σύμβασης.  Τι  λένε τώρα οι συνάδελφοι;

Και τώρα τι;

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου  οι  εξελίξεις, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου,  που έχουν προκαλέσει την οργή του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ήταν το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε χτες, Πέμπτη 14 Ιουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, στην οποία είχαν κληθεί ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος και ο κ. Σγουρός.
Δεν αναφέρεται καμία  συμμετοχή εκ μέρους του ΕΣΔΚΝΑ.

Άραγε, ποιός θα εισπράξει την οργή;

Εκφράζω έναν  προβληματισμό προς όλους τους συναδέλφους :
Θα επωμιστούμε και εμείς οι εργαζόμενοι του ΕΣΔΚΝΑ τις ευθύνες -συνέπειες  ;
Όποιος πιστεύει  ότι είναι ακόμη νωρίς να δουλέψουμε  μαζί και να συγκροτήσουμε άποψη για το πρόγραμμα-αντικείμενο του Σνδέσμου, ας αναλάβει την ευθύνη.


γεωργία ασημακοπούλου,   15-7-2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου