Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ: «Απαιτούνται τώρα απολύσεις στο Δημόσιο»

...χτύπησαν πάλι  οι  κινδυνολόγοι !!!



Θέμα (στοχευμένων) απολύσεων στο Δημόσιο επαναφέρει για μία ακόμη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε νέα έκθεσή του.  «Απαιτούνται τώρα σχέδια για απολύσεις», τονίζεται χαρακτηριστικά, καθώς  η μεταφορά 2.000 προσωπικό σε εργασιακή εφεδρεία απέχει πολύ από τις 15.000 που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί ως τα τέλη του 2012».

Μάλιστα, στην έκθεση θεωρείται δεδομένη η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στις απολύσεις με δεδομένη την υπογραφή της για μείωση του Δημοσίου το 2013 κατά 25.000 υπαλλήλους: «Οι αρχές συμφώνησαν να θέσουν τους στόχους έως την επόμενη επιθεώρηση (σ.σ. στα μέσα Φεβρουαρίου), από την ώρα που θα γίνουν γνωστά τα οργανογράμματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι οι πρώτοι που τίθενται στο «στόχαστρο» της τρόικας είναι οι υπάλληλοι του Δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Τι λέει η έκθεση της τρόικας
«Οι αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα σχέδια για τη μείωση προσωπικού. Δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν 27.000 προσωπικό στο νέο σύστημα της κινητικότητας, ένα διάδοχο σχήμα της ουσιαστικά ουδέποτε εφαρμοσθείσης εργασιακής εφεδρείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Και προστίθεται: «Ξεκίνησαν την κινητικότητα μεταφέροντας εκεί 2.000 προσωπικό ως προαπαιτούμενη δράση, που ωστόσο απέχει πολύ από τις 15.000 που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία ως τα τέλη του 2012. Απαιτούνται τώρα σχέδια για απολύσεις. Το πλαίσιο αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας, όπου η μειωμένη μισθοδοσία για περίοδο ενός έτους πριν από την απόλυση, προσμετράται ως αποζημίωση.»
»Οι στοχευμένες απολύσεις είναι σημαντικές ώστε να υλοποιήσουν οι ελληνικές αρχές τους στόχους εξοικονόμησης λειτουργικών εξόδων και θα βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί ένα σωστό μείγμα ικανοτήτων στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό του δημοσίου τομέα. Από μόνες τους οι αποχωρήσεις δεν παρέχουν τέτοιες εγγυήσεις.
Παράλληλα, στην έκθεση οι απολύσεις αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής τίθενται ως προαπαιτούμενα, ώστε να μην γίνουν μειώσεις μισθών: «Για να μην γίνουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικό αριθμό αναγκαστικών απολύσεων και να βελτιώσει δραστικά τη διεφθαρμένη και αναποτελεσματική φορολογική διοίκηση. Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στους δύο αυτούς τομείς δεν έχουν υπάρξει ανάλογα των φιλόδοξων στόχων της.»
Σχετικά






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου