Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ο σκοτεινός χορός των δις γύρω από τα σκουπίδια, ερήμην και σε βάρος του λαού, πρέπει να σταματήσει!

Της Γ.Ασημακοπούλου *,
δημοσιεύτηκε στη Περιοδική έκδοση για την Πετρούπολη του συλλόγου "ΟΜΠΡΕΛΑ", Τεύχος 5 -Μαϊος 2012

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Όσοι σχεδιάζουν να  πλουτίσουν με τα σκουπίδια σε βάρος της κοινωνίας, πρέπει να βρουν τους πολίτες απέναντι τους!

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης  στη σύγχρονη ιστορία μας , όταν  όλοι οι πολίτες καταδικάζονται σε βίαιη μείωση εισοδήματος και ριζική ανατροπή του βιοτικού επιπέδου με ορίζοντα πέραν της εικοσαετίας, ενώ δηλαδή ως κοινωνία οδηγούμαστε  σε  ακραία  μείωση  της κατανάλωσης  και συνακόλουθα και της παραγωγής απορριμμάτων, η κυβέρνηση  προωθεί  την  κατασκευή  4 εργοστασίων στην Αττική  επεξεργασίας 1.350.000 τόνων ετησίως σύμμεικτων απορριμμάτων  –ενεργειακής αξιοποίησης , με παραχώρηση της  εκμετάλλευσης –λειτουργίας των μονάδων σε ιδιώτες  επενδυτές  (ΣΔΙΤ :Συνεργασία Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) .



Σύμφωνα με το  κυβερνητικό σχέδιο  (ΣΔΙΤ :Συνεργασία Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), το ελληνικό δημόσιο,  εγγυάται  την   τροφοδοσία των  μονάδων  επεξεργασίας  με 1.350.000 τόνων ετησίως, για τα επόμενα  25 χρόνια , θα  χρηματοδοτήσει την κατασκευή, δεσμεύεται να εξασφαλίσει την διάθεση των προϊόντων επεξεργασίας  και υπολειμμάτων, και  την διάθεση της ενέργειας στο εθνικό δίκτυο (πως άραγε θα το κάνει σε ένα δίκτυο που ετοιμάζεται να το εκχωρήσει  πλήρως;), και τέλος  θα καταβάλει  στον επενδυτή την επιδότηση για  ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Τα έργα  αυτά  θα ανεβάσουν το κόστος διαχείρισης  απορριμμάτων για τους δήμους της Αττικής σε πάνω από 150 €/ τόνο από  45 €/τόνο που είναι σήμερα  (και μάλιστα μόνο τα 22 από αυτά δαπανώνται για τις εργασίες διαχείρισης- τα υπόλοιπα είναι τα αντισταθμιστικά προς τους  οχλούμενους  δήμους).

Πρόκειται για  μία συστηματική-μεθοδευμένη προσπάθεια προσανατολισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μεγάλης κλίμακας πανάκριβες και προβληματικές εγκαταστάσεις θερμικής και ενεργειακής αξιοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων, βλέπε καύσης , που είναι ευθέως ανταγωνιστικές στις αποκεντρωμένες, περιβαλλοντικά ασφαλείς και προσιτές στους πολίτες  λύσεις διαχείρισης, που προτάσσουν τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση σε μία προοπτική μηδενικών αποβλήτων.
Σήμερα, αυτός που καλείται  να  υλοποιήσει τις  κυβερνητικές επιλογές  είναι  ο νεοσύστατος φορέας  Ενιαίος Διαβαθμιδικός  Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) διάδοχο σχήμα του ΕΣΔΚΝΑ. Σε  αυτή την κατεύθυνση, απόλυτα ταυτισμένη με την κυβερνητική επιλογή ,  είναι   η  εισήγηση του προέδρου του Γ. Σγουρού, Περιφερειάρχη Αττικής, στις αποτυχημένες μέχρι σήμερα απόπειρες  να συνεδριάσει  το   διοικητικό  συμβούλιο.

 Και μπορεί  το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ , που απαρτίζεται από  δημοτικούς  και περιφερειακούς  συμβούλους  να μην αποφάσισε, αλλά η κυβέρνηση έσπευσε, λίγο πριν διακόψει η Βουλή για τις εκλογές, ώστε με νομοθετικές ρυθμίσεις να  παρακάμπτονται οι ΟΤΑ και  τελικά όσοι διαφωνούν:    
  • Με Απόφαση των Υπουργών ΠΕΚΑ και Εσωτερικών θα προσδιοριστούν
1. Ο αριθμός των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων  που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, το κόστος κατασκευής τους  και οι περιοχές που θα εξυπηρετεί κάθε μία από αυτές .

2. Το ύψος του ανταποδοτικού τέλους  που θα πληρώνουν οι δημότες για τη λειτουργία των μονάδων.

  • Το ανταποδοτικό τέλος θα  πληρώνεται  ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ και θα μπορεί να εκχωρείται  από τον Φορέα διαχείρισης  απ΄ευθείας υπέρ του επενδυτή που θα έχει την εκμετάλλευση της μονάδας.
  • Οι Φορείς Διαχείρισης στερεών αποβλήτων, όπως είναι ο ΕΔΣΝΑ,   μπορούν να μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες  με απόφαση των δήμων –μελών τους που παράγουν το 60% των απορριμμάτων.
  • Οι Αποφάσεις  του ΕΔΣΝΑ  για τα νέα έργα διαχείρισης αποβλήτων, όπως οι μονάδες επεξεργασίας, θα λαμβάνονται από την επταμελή Εκτελεστική Επιτροπή (νέο όργανο που θα εκλεγεί το αμέσως επόμενο διάστημα) και όχι από το  εξηνταμελές  διοικητικό συμβούλιο. 
Ας μην έχουμε αμφιβολία: Όλα αυτά καμιά σχέση δεν έχουν με τη προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πρόκειται  για  βιομηχανία σκουπιδιών και  ενέργειας.  Μετά τον ήλιο, σειρά έχουν τα σκουπίδια για τους επίδοξους επενδυτές της πράσινης ενέργειας. Για το καλό μας;
Οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης  απορριμμάτων ,  βλέπε καύσης, σχεδιάζονται για να δέχονται απορρίμματα  από άλλες περιφέρειες γιατί όχι και από το εξωτερικό.

Ένας  τέτοιος σχεδιασμός δεν μπορεί να κρύβεται από την κοινωνία και να αποφασίζεται  σε πολιτικά γραφεία.

Δεν μπορεί να κρύβεται ούτε από την τοπική κοινωνία  όπου χωροθετούνται  οι εγκαταστάσεις, ούτε από το σύνολο των πολιτών  που θα χρυσοπληρώνουν με τα δημοτικά τέλη για την δημιουργία-λειτουργία  υποδομών  που παραχωρούνται στην  ιδιωτική εκμετάλλευση.
Και δεν είναι υπερβολή, ούτε κακοπιστία να θεωρούμε ως προφανή  επιλογή την "μεταφορά απορριμμάτων από την πίσω πόρτα". Αυτή η "μεθόδευση" έχει  ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία  με την Μονάδα Αποτέφρωσης Νοσοκομειακών στα Άνω Λιόσια, η οποία ενώ χωροθετήθηκε ως υποδομή  για τις ανάγκες της Αττικής (έτσι αποδέχτηκε η τοπική κοινωνία αυτό το έργο)   δέχεται πλέον νοσοκομειακά απόβλητα από όλη την Ελλάδα, με αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων που κανείς δεν πήρε είδηση.

Ας μη μιλήσουμε για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και το ανεξέλεγκτο της  λειτουργίας  αυτών των εγκαταστάσεων στη Φυλή. Οι δημότες της Πετρούπολης έχουν ίδια πείρα !

Τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), τα οποία είχαν από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα τη διακυβέρνηση της χώρας,  δεν υλοποιούσαν  πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων βάσει σχεδιασμού και με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ευκαιριακά επικεντρώνονταν στην εκμετάλλευση των κοινοτικών κονδυλίων προς όφελος εργολαβικών   συμφερόντων, στην εκχώρηση  των δημόσιων υποδομών και πόρων στα επιχειρηματικά συμφέροντα  και στην επιβολή του αναγκαίου, για το σκοπό αυτό, ασφυκτικού εναγκαλισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης με  το πολιτικό σύστημα και τους στυλοβάτες του.

Σήμερα, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ,  σφραγίζοντας  αυτές τις διαχρονικές επιλογές, μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εργαλείο εφαρμογής αυτής της πολιτικής και εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν τον δημόσιο πλούτο και τα λαϊκά εισοδήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων οδηγώντας στην εργασιακή ανασφάλεια τους εργαζόμενους των ΟΤΑ.
Το ζήτημα αφορά όλους τους πολίτες που πρέπει να αντιδράσουν. Τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να   ενεργοποιηθούν  και  να  διεκδικήσουν το λόγο και τον ρόλο τους για να μην  ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ  ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΚΏΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.
                                                                                                   Απρίλιος 2012

*Η Γεωργία Ασημακοπούλου είναι μηχανικός, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου