Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού για τις εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής,

στην 22η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 31-8-2011.

Εκ προοιμίου, δύο πρώτες παρατηρήσεις  από  Α. ΕΝ. Κ. για ότι ακολουθεί  
1. Η Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ  απουσιάζει παντελώς.
2. Το κείμενο που ακολουθεί, τα στοιχεία που δίνονται, η αποτίμηση των μέχρι σήμερα  πεπραγμένων  και όλα τα άλλα ήταν και είναι δουλειά που έπρεπε να έχει γίνει και να υπάρχει από τις Υπηρεσίες του ΕΣΔΚΝΑ. Οι υπηρεσίες φαίνονται  και αυτές απούσες.
Πρέπει, ως εργαζόμενοι, να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που θέτει η εισήγηση και να διαμορφώσουμε  την θέση μας . Όσοι ακόμη νομίζουν  ότι είναι νωρίς να δούμε  ποιο είναι το αντικείμενο του ΕΣΔΚΝΑ και τι κάνουμε,  ακολουθούν λάθος δρόμο...  

«Όπως με συνέπεια μέχρι σήμερα συζητήσαμε, κατ’ επανάληψη, το θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, έτσι και τώρα θεωρώ πως πρέπει να ενημερωθούμε όλοι για τις εξελίξεις του θέματος.
Για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και για τις προοπτικές που διαφαίνονται.
Πάνω από όλα, όμως, πιστεύω πως πρέπει να επαναβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά την αταλάντευτη θέλησή μας να αγωνιστούμε, για να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που κατατάσσει τη χώρα μας κάτω και από τις χρεοκοπημένες. Στις βρώμικες χώρες του πολιτισμένου κόσμου.

Όπως τόνισα και στην ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 2 Ιουνίου στην Περιφέρεια Αττικής, αυτό που είχαμε εξαγγείλει και δεσμευτεί προεκλογικά, από την πρώτη μέρα της εκλογής μας και τη λειτουργία του νέου θεσμού, το θέσαμε ως άμεση προτεραιότητα και επιδίωξη. Τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών και των λυμάτων,.

Μας πνίγει το σκουπίδι και οι περισσότεροι από 100.000 βόθροι που ρυπαίνουν το έδαφος και το υπέδαφος της ιστορικής αυτής γης που λέγεται Αττική.
Θέσαμε, λοιπόν, ως πρώτο στόχο την ορθολογική και αποτελεσματική Διαχείριση των Υγρών και Στερεών Αποβλήτων.

Τονίζω, όπως έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά, ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη λύση αυτών των δύο μεγάλων προβλημάτων. Τα Απορρίμματα και τα Λύματα που ταλαιπωρούν την Αττική μας.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ τηλεγραφικά στο ιστορικό των ενεργειών που έγιναν από την 1 Ιανουαρίου, που δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα, μέχρι την 1 Ιουλίου που αναλάβαμε την αρμοδιότητα του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.
Γι’ αυτό σας παραθέτω ενδεικτικά τις επαφές που έχω κάνει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2011


•13 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ με την Υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Λιακόπουλο

•26 Ιανουαρίου 2011

Στρογγυλό τραπέζι για τη διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι

•16 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση με ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στο μέλλον μια κοινή Σύσκεψη με εμπλεκομένους φορείς, συναρμόδια Υπουργεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δημάρχους, ΕΣΔΚΝΑ, ΤΕΔΚΝΑ

•2 Μαρτίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Για μια βιώσιμη, οικονομική και φιλική στο περιβάλλον Διαχείριση Απορριμμάτων της Αττικής με πρωτοβουλία Περιφερειάρχη Αττικής, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΤΕΔΚΝΑ
Συμμετείχαν: Λιακόπουλος, Μπαλασόπουλος (ΠΟΕ-ΟΤΑ), Καλογερόπουλος (ΤΕΔΚΝΑ), Δήμαρχοι, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι παρατάξεων Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, επιστήμονες, μελετητές, εκπρόσωποι τεχνολογιών.

•11 Απριλίου 2011

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ με θέμα τη Διαχείριση Απορριμμάτων της Αττικής, που χαρακτηρίστηκε ως θετική και πρωτότυπη πρωτοβουλία
Συμμετείχαν: εκπρόσωποι παρατάξεων Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, επιστήμονες, μελετητές, εκπρόσωποι τεχνολογιών, εμπλεκόμενοι φορείς.

•3 Ιουνίου 2011

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με θέμα τη Διαχείριση των Απορριμμάτων
Συμμετείχαν εκπρόσωποι παρατάξεων Περιφερειακού Συμβουλίου, Δημάρχων, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Φορέων και κατοίκων Δυτικής Αττικής

Ιστορικό ενεργειών μετά την 30 Ιουνίου και μέχρι σήμερα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, από την 1 Ιουλίου 2011 η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού παραμένει, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, στην αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ.

Σας παραθέτω, επίσης συνοπτικά, ενέργειες και συναντήσεις που έγιναν στο διάστημα αυτό, μετά δηλαδή την 1η Ιουλίου.

•14 Ιουλίου 2011
Συνάντηση με Πρόεδρο ΔΗ.ΣΥ. Ντόρα Μπακογιάννη, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν και για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

•14 Ιουλίου 2011
Ευρεία Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Κουκουλόπουλο, Η. Λιακόπουλο

•25 Ιουλίου 2011
Ευρεία Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Κουκουλόπουλο, Η. Λιακόπουλο

•26 Ιουλίου 2011
Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων

•22 Αυγούστου 2011
Ευρεία Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Κουκουλόπουλο, Η. Λιακόπουλο

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα με σειρά συνεντεύξεων, δηλώσεων και δελτίων τύπου ξεκαθάρισα προς κάθε κατεύθυνση τη θέση της αιρετής Περιφέρειας Αττικής, που είναι απλή, ξεκάθαρη και σαφής: Θεωρούμε άμεσης προτεραιότητας τη δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων. Θέλουμε να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνογνωσία που υπάρχει στον αναπτυγμένο κόσμο και να εφαρμοστεί η καλύτερη τεχνολογία με τον πιο οικονομικό τρόπο. Και όλα αυτά να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια, με διάλογο και συνεργασία όλων.

Η προαναγγελία των τεχνικών κειμένων

Το τελευταίο γεγονός που έλαβε χώρα ήταν η απόφαση για την προαναγγελία των τεχνικών κειμένων, που είχε ετοιμάσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Θέλω να τονίσω, εξ αρχής, ότι η προαναγγελία αυτή δεν δεσμεύει κανέναν.

Η γνωστή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορούσε στη διαδικασία και στην αρμοδιότητα και όχι στο τεχνικό μέρος των κειμένων.

Νομίζω ότι προσφέρουμε υπηρεσία δημοσιοποιώντας τα κείμενα αυτά και η ενέργειά μας αυτή είναι απολύτως μέσα στο πνεύμα της διαφάνειας που θέλουμε να επικρατήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Όταν προεκλογικά επέμενα ότι το θέμα τον απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Περιφέρειας, πολλοί αντιδρούσαν και απαξίωναν τη σημασία του θέματος.

Σήμερα κάποιοι πάλι θα αντιδράσουν, είτε έτσι απλά για να αντιδράσουν, είτε γιατί ίσως να νιώθουν υποχρεωμένοι από τη θέση στην οποία βρίσκονται ότι πρέπει να αντιδράσουν.

Ιδιαίτερα θέλω να προσκαλέσω όλους όσοι συμμετέχουν στο διάλογο για το θέμα των στερεών αποβλήτων να επιδείξουν ρεαλισμό και θετική διάθεση για τη λύση του προβλήματος και όχι να προκρίνουν τη στείρα αντιπαράθεση.

Θέλω, επίσης, να πω ότι πρέπει να δείξουμε πνεύμα δημιουργικά κριτικό και όχι καταστροφικά επικριτικό.

Για όσους παραδείγματος χάριν μιλάνε για φαραωνικά έργα, χωρίς να τοποθετούμαι αυτή τη στιγμή, θυμίζω ότι, όταν λαμβανόταν η απόφαση για την υδροδότηση της Αθήνας από το Μόρνο, κάποιοι μιλούσαν για υπερβολή.

Σήμερα, όμως, όλοι παραδέχονται ότι η Αθήνα έχει ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερο νερό από πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επίσης, όταν διανοιγόταν η Λεωφόρος Συγγρού, πολλοί θεωρούσαν ότι είναι υπερβολικά μεγάλος δρόμος. Σήμερα όμως όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Με την προαναγγελία δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να πει την άποψή του έχοντας λάβει γνώσει των τεχνικών κειμένων που μέχρι στιγμής υπάρχουν με έγκυρο τρόπο.

Όπως έλεγα ήδη από την προεκλογική εκστρατεία, το ζητούμενο είναι παράλληλα και ταυτόχρονα με την πορεία εξεύρεσης ολοκληρωμένης λύσης για τη διαχείριση των σκουπιδιών να προχωρήσει στο σημείο που είναι εφικτό η υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ.

Είναι υποδομές, που πρέπει να προχωρήσουν, πρέπει να κατασκευαστούν έργα, τα οποία θα εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Αν και είναι βαρετό να το λέμε συνέχεια, όμως δεν υπάρχει καμία απολύτως πόλη στον κόσμο του μεγέθους ή έστω και μικρότερη, η οποία να μην έχει χώρο που να θάβει στο τέλος ένα υπόλειμμα που μένει από τα εργοστάσια επεξεργασίας και γενικά από όλο το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, όσο εξελιγμένο κι αν είναι αυτό.

Επομένως υπάρχει άμεση ανάγκη να έχουμε στη διάθεσή μας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ταχύτατα αυτές τις υποδομές, όπως ορίζονται στον ΠΕΣΔΑ, όπου και όταν αυτές είναι ώριμες να κατασκευαστούν.

Για το λόγο αυτό, την επίσπευση των έργων, που είναι ώριμα και μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση συμφωνήσαμε και συμμετέχουμε στη διαδικασία προσπαθώντας να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Το είπαμε προεκλογικά και θέλουμε τώρα να γίνει πράξη.

Όπως προκύπτει τόσο από την ίδια την προαναγγελία αλλά και από το ιστορικό της προσπάθειάς μας να έρθουμε πιο κοντά στο πρόβλημα, να το καταλάβουμε καλύτερα, η προαναγγελία δεν είναι δεσμευτική, αλλά προέκυψε από την ανάγκη ενημέρωσης. Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε εικόνα για το που βρισκόμαστε.

Μετά την τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις 22 Αυγούστου 2011 σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπιστώθηκε το αδιέξοδο των διαδικασιών, καθώς και η ύπαρξη «νεκρού» χρονικού διαστήματος που υπάρχει λόγω αδυναμίας συγκρότησης του διαβαθμιδικού οργάνου (ΦΟΔΣΑ).

Αποφασίστηκε, λοιπόν, από κοινού - Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείο Εσωτερικών, Αιρετή Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής - να χρησιμοποιηθεί επωφελώς ο ενδιάμεσος χρόνος μέχρι τη συγκρότηση του οργάνου με τη δημοσιοποίηση όλων των τεχνικών στοιχείων που υπάρχουν μέχρι σήμερα στη διάθεση του Κράτους.

Με τη μέθοδο αυτή θα συλλεχθούν όλες οι απόψεις και οι προτάσεις - τεχνικές και οικονομικές - όλων των ενδιαφερομένων, υλικό που θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση των Τευχών Δημοπράτησης των έργων.

Στη συνέχεια τα Τεύχη αυτά θα τεθούν υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου και του αρμοδίου Φορέα για να ακολουθήσει η Δημόσια Διαβούλευση.

Η Περιφέρεια Αττικής, αν και μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, δεν θα μπορούσε να μείνει αδρανής και τυπικός παρατηρητής στη διαφαινόμενη και διαπιστωμένη απραξία. Κρίνουμε, λοιπόν, πως με την ενέργεια αυτή γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα που θα φέρει την Αττική και τους πολίτες της πιο κοντά στην επίλυση του ακανθώδους αυτού προβλήματος.

Τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα

Η ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών περιλαμβάνει υποχρεωτικά, και το τονίζω αυτό, μέτρα και ενέργειες πρόληψης και μείωσης των απορριμμάτων, μέτρα και ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών, συμμετοχή στην ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομπόστ στο σπίτι και στο Δήμο, καθαρή γειτονιά, καθαρή πόλη, καθαρή Περιφέρεια Αττικής.


Οι υποδομές (τα έργα του ΠΕΣΔΑ) μπορεί να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, όμως χωρίς τη συμμετοχή όλων μας στην πρόληψη και στην ανακύκλωση και αυτά τα τεχνικά έργα θα κορεστούν πολύ σύντομα.


Από την απόδοσή μας στην ανακύκλωση και στην πρόληψη θα εξαρτηθεί πόσα χρόνια θα λειτουργούν.

Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση που θα κορεστούν σε πέντε δέκα χρόνια λειτουργίας, όπως με τη Φυλή;

Θα χρειαστούμε πολύ σύντομα νέους χώρους για ΧΥΤΑ, νέους χώρους για ακόμα μεγαλύτερα εργοστάσια, εντονότερες αντιδράσεις από τους κατοίκους κλπ. Και το λέω αυτό ακριβώς επειδή έχει αναφερθεί αρκετά το περί «φαραωνικού τύπου» έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Για τα σκουπίδια που μας πνίγουν απαιτούνται λύσεις άμεσες ολοκληρωμένες και συνολικές. Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει σχεδόν σε όλες τις επαφές και από τον κύκλο των επιστημονικών ημερίδων ενημέρωσης.

Με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης στα πλαίσια της αρμοδιότητας του Σχεδιασμού θέλω να σας ενημερώσω ότι έχω ζητήσει από την Τεχνική Υπηρεσία τις προτάσεις έγκρισης σκοπιμότητας για τις μελέτες που απαιτούνται για την ενσωμάτωση της ολοκληρωμένης αντίληψης και βέβαια βάσει της οδηγίας 98, ώστε να προχωρήσουμε στα απαραίτητα έργα και να φανούμε χρήσιμοι στην Κοινωνία.

Όπως είχα πει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 2 Ιουνίου, προγραμματίζουμε ως Περιφέρεια την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), όπου απαιτείται η εναρμόνισή του με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και ειδικότερα με την οδηγία 98 του 2008, όταν και εφ’ όσον αναλάβουμε τη σχετική αρμοδιότητα.

Ενώ ξεκινήσαμε ήδη τη δράση μας και εντάξαμε στον Προϋπολογισμό του 2011 ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου € με σκοπό την ενίσχυση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και επιθυμούμε να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες και, αν χρειαστεί, να αυξήσουμε το ποσό από δικούς μας πόρους.



Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Πρέπει, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, να υπάρξει αντίληψη τοπικής ευθύνης και υπευθυνότητας. Πρέπει να καταπολεμηθεί η αναποτελεσματικότητα τόσων ετών. Απαιτείται νέα προσέγγιση και νέο δόγμα που θα στηρίζεται στην τοπική ευθύνη.

Εγώ θέλω να λύσω το πρόβλημα της καθημερινότητας. Της υλοποίησης των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Των νόμων του κράτους. Βήμα - βήμα, σταθερά με αποτέλεσμα. Αυτό με ενδιαφέρει για τα 5 εκατομμύρια πολιτών της Αττικής.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες σωστά και έγκυρα και να συμμετάσχουν. Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, τους θεσμικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα, τους εργαζόμενους αλλά πάνω από όλα με τους πολίτες είναι απαραίτητη και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος.

ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ.

1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

1.1 Περιεχόμενο ΠΕΣΔΑ

Με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, οι Διαχειριστικές Ενότητες (ΔΕ) διαμορφώθηκαν σε δύο (2) από τρεις (3) που ήταν αρχικά, καθώς η περιοχή Τροιζηνία-Μεθάνων και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενσωματώθηκαν στην 1η ΔΕ (Ηπειρωτική Αττική).



Η 1η ΔΕ περιλαμβάνει το σύνολο των Ο.Τ.Α. της Περιφέρειας Αττικής, πλην Κυθήρων και Αντικυθήρων. Οι δράσεις που προβλέπονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στην 1η ΔΕ έχουν ως εξής:



1.Αποκατάσταση ΧΑΔΑ

Οι εργασίες αποκατάστασης τριών (3) ΧΑΔΑ, των ΧΑΔΑ Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου και Ερυθρών εντάχθηκαν και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής 2000 – 2006 (π/υ: 1.200.000€). Άλλος ένας (1) ΧΑΔΑ της Αναβύσσου, έχει αυτοαποκατασταθεί και ένας (1) στο Σχιστό αποκαταστάθηκε από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.



Οι εργασίες αποκατάστασης άλλων δώδεκα (12) ΧΑΔΑ εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, δημοπρατήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής με Π/Υ 12.900.000 € και άρχισαν οι εργασίες τον Οκτώβριο 2010. Πρόκειται για τους ΧΑΔΑ Λαυρεωτικής, Παιανίας, Πόρου 1, Πόρου 2, Μεθάνων, Τροιζήνας 1, Τροιζήνας 2, Βιλίων, Οινόης, Αυλώνα, Μαλακάσας, Σαλαμίνας.



Η ΕΔΑ της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε στην πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου, με σκοπό την εκπόνηση των απαιτούμενων τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών για την αποκατάσταση όλων των υπολοίπων ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Αττικής (δώδεκα / (δεκατριών μαζί με τον ΧΑΔΑ Παλαιάς Φώκαιας)), που έχουν ήδη κλείσει. Πρόκειται για τους ΧΑΔΑ: Γραμματικού, Βαρνάβα, Καλάμου, Μεγάρων, Κερατέας, Καλυβίων, Παλαιάς Φώκαιας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Αγκιστρίου, Ύδρας, Σπετσών, Μεθάνων, Κυθήρων. Η ένταξη των εργασιών αποκατάστασης θα γίνει στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.



1.Έργα ΧΥΤΑ / ΧΥΤΥ.

ΧΥΤΑ Ι Δυτικής Αττικής (Άνω Λιόσια) – Τμήμα Ι (π/υ: 21.871.582 €, χρηματοδότηση: ΠΕΠ Αττικής 1994-99 & ΠΕΠ Αττικής 2000 – 2006 και Εθνικοί Πόροι, ολοκληρώθηκε).


ΧΥΤΑ Ι Δυτικής Αττικής (Άνω Λιόσια) – Τμήμα ΙΙ (π/υ: 23.118.802€, επιλέξιμος Π/Υ : € 21.300.000, χρηματοδότηση: Ταμείο Συνοχής ΙΙ και Εθνικοί Πόροι, ολοκληρώθηκε. Δαπάνες: € 20.683.000 ).


ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ ΙΙ Δυτικής Αττικής (Φυλή) – Α’ Φάση (π/υ: 48.340.596,57€, χρηματοδότηση: Ταμείο Συνοχής ΙΙ, σε εξέλιξη). Δαπάνες έως σήμερα: € 44.176.896,33, Υλοποίηση Φυσικού αντικειμένου 90%).


ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ ΙΙ Δυτικής Αττικής (Φυλή) – Β’ Φάση (χρηματοδότηση: Εθνικοί Πόροι, ολοκληρώθηκε)



ΧΥΤY στην ΟΕΔΑ Β/Α Αττικής – Γραμματικό (π/υ: 18.967.202,75€, Χρηματοδότηση: Ταμείο Συνοχής ΙΙ, σε εξέλιξη). Δαπάνες έως σήμερα: € 10.400.000, Υλοποίηση Φυσικού αντικειμένου 55 %).


ΧΥΤY στην ΟΕΔΑ Ν/Α Αττικής – Κερατέα (π/υ: 14.126.120,13 €, Χρηματοδότηση: Ταμείο Συνοχής ΙΙ, σε εξέλιξη).


ΧΥΤY Κυθήρων και ΧΤΑ Αντικυθήρων. Ανατέθηκε σε σύμβουλο η ωρίμανση των έργων. Θα ενταχθούν στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013. Εκτιμώμενος Π/Υ :3.500.000 €.

1.Σταθμοί Μεταφόρτωσης

Κεντρικοί που ονοματίζονται στον Περιφερειακό σχεδιασμό:

ΣΜΑ Σχιστού. Σε πλήρη λειτουργία.

ΣΜΑ Κηφισιάς. Σε πλήρη λειτουργία.

ΣΜΑ Αθήνας – Ελαιώνα (π/υ: 15.261.970,00 €, Χρηματοδότηση: ? (ακυρώθηκε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής). Εκδόθηκαν περιβαλλοντικοί όροι. Υπάρχει πρόβλημα με τους όρους)

ΣΜΑ Ελληνικού. Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με τους Δημάρχους της περιοχής (Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού -Αργυρούπολης) και τον ΟΡΣΑ και επήλθε κατ’αρχήν συμφωνία για τη χωροθέτηση. Θα ανατεθεί σε σύμβουλο η ωρίμανση των έργων. Θα ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.

ΣΜΑ Καρέα, Γουδή. Θα ανατεθεί σε σύμβουλο η ωρίμανση των έργων

Λειτουργούν ήδη 10 τοπικοί Σταθμοί Μεταφόρτωσης.

ΣΜΑ Τροιζηνίας (π/υ: 2.643.450,40 €, Χρηματοδότηση: Ταμείο Συνοχής ΙΙ, σε εξέλιξη). Εκδόθηκαν περιβαλλοντικοί όροι και άδεια δημοπράτησης. Διεξήχθη η δημοπρασία στις 20 Σεπτεμβρίου 2010. Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση των κινητών σταθμών. Άμεση λειτουργία και κλείσιμο των ΧΑΔΑ της περιοχής.

Θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Αττικής προτάσεις για τοπικούς σταθμούς μεταφόρτωσης που θα υποβάλλουν οι Δήμοι. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Δήμοι Μαραθώνα (Νέας Μάκρης), Σαλαμίνας ( βελτίωση / εκσυγχρονισμός υφιστάμενου), Μεγάρων.

1.Επεξεργασία Αστικών Αποβλήτων.

Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Άνω Λιοσίων (επιλέξιμος π/υ: 71.140.590 €, Χρηματοδότηση: ΠΕΠ Αττικής 2000 – 2006 και Εθνικοί Πόροι, ολοκληρώθηκε).

Μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων . Προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων (4)εργοστασίων ( ΣΗΜ: Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό αναφέρεται ένα εργοστάσιο ανά ΟΕΔΑ ).

Αναλυτικά:
1.Εργοστάσιο 1 Φυλή. Δυναμικότητα 400.000 τόνοι / έτος.

2.Εργοστάσιο 2 Φυλή (Άνω Λιόσια). Δυναμικότητα 700.000 τόνοι / έτος.

3.Εργοστάσιο στο Γραμματικό. Δυναμικότητα 126.500 τόνοι / έτος.

4.Εργοστάσιο στην Κερατέα. Δυναμικότητα 126.500 τόνοι / έτος.

Το συνολικό κόστος των τεσσάρων εργοστασίων ανέρχεται σε 449.705.941 Ευρώ με το ΦΠΑ.

Καθαρό (χωρίς ΦΠΑ) κόστος κατασκευής : 365.614.586 Ευρώ.

ΣΗΜ: Η ανάγκη για κατασκευή τεσσάρων (4) εργοστασίων αντί για τρία (3) (ένα ανά ΟΕΔΑ), που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, προκύπτει ακριβώς για την κάλυψη των ποσοτήτων που εκτιμήθηκαν στον ΠΕΣΔΑ, δηλ. περίπου 2.000.000 τόνοι απορριμμάτων ανά έτος. ( 4.000.000 κάτοικοι Χ 1,5 κιλό Χ 340 ημέρες ).

Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι το ΕΜΑΚ Ι που ήδη λειτουργεί, δεν καταφέρνει να επεξεργάζεται τις ποσότητες για τις οποίες σχεδιάσθηκε και δεν έχει ξεπεράσει σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας τις 280.000 τόνους το χρόνο. Αν υπολογισθούν περίπου 200.000 τόνοι στους μπλέ κάδους ανακύκλωσης ( βλ. στοιχεία παρακάτω), απομένουν προς επεξεργασία πλέον του 1.500.000 τόνοι. Η δυναμικότητα των τεσσάρων εργοστασίων αθροίζει στο 1.353.000 τόνους το χρόνο. Άρα και με τα τέσσερα (4) εργοστάσια πρέπει να ενισχυθούν επιπλέον οι δράσεις ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή κατά τουλάχιστον 150.000 τόνους το χρόνο (ή να επιτευχθεί αντίστοιχη μείωση όγκου παραγόμενων απορριμμάτων).

1.5. Κομποστοποίηση Προδιαλεγμένων Απορριμμάτων.2.6. Ανακύκλωση – ανάκτηση- διαλογή στην πηγή.

•Στον ΠΕΣΔΑ Αττικής προβλέπεται η υλοποίηση τριών (3) μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων, μια σε κάθε Ο.Ε.Δ.Α., ως ακολούθως:

•Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών υλικών ή/και πράσινων απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ ΙΙ Δυτικής Αττικής (Φυλή) δυναμικότητας 80.000 τον/έτος.

•Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών υλικών ή/και πράσινων απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ Β/Α Αττικής (Γραμματικό) δυναμικότητας 40.000 τον/έτος.

•Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών υλικών ή/και πράσινων απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ Ν/Α Αττικής (Κερατέα) δυναμικότητας 40.000 τον/έτος.

•Στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής 2000 – 2006 εντάχθηκαν οι τεχνικές και υποστηρικτικές μελέτες των τριών (3) μονάδων Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών υλικών ή/και πράσινων απορριμμάτων στις 3 ΟΕΔΑ Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 1,56 εκ. €. Σήμερα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα έργα προεκτιμώνται σε 110.000.000 €.

Στην Αττική λειτουργούν σήμερα έξι (6) Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), τα ΚΔΑΥ Αμαρουσίου, Ασπροπύργου της Fortes, Ασπροπύργου της Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε. , Φυλής (ΕΠΑΝΑ), Κορωπίου και Ελευσίνας. Μαζί με το ΚΔΑΥ Σχηματαρίου που εξυπηρετεί και Δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής (π.χ. Αυλώνα, Μαλακάσας κλπ.), υπερκαλύπτεται ο στόχος του ΠΕΣΔΑ σε εγκατεστημένη δυναμικότητα (220.000 tn/yr), φτάνοντας τους 300.000 τόνους/χρόνο.


Το σύστημα διαλογής στην πηγή μέσω της ΕΕΑΑ (μπλέ κάδοι) έχει αναπτυχθεί σε 115 από τους 124 πρώην ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής και εξυπηρετεί πληθυσμό περίπου 3.300.000 ( στοιχεία ΕΕΑΑ 2010).

Το 2009 συγκεντρώθηκαν 192.265 τόνοι αποβλήτων συσκευασίας και επιπλέον 1.687 τόνοι από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Σύνολο: 194.000 τόνοι. Τα υλικά οδηγήθηκαν στα ΚΔΑΥ που προαναφέρθηκαν.

Το 2010 συγκεντρώθηκαν 195.397 τόνοι αποβλήτων συσκευασίας και επιπλέον 1.800 τόνοι από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Σύνολο: 197.000 τόνοι. Τα υλικά οδηγήθηκαν στα ΚΔΑΥ που προαναφέρθηκαν».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου