Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

VIRTUAL REALITY..

Αν ένας τρίτος και μη σχετικός με τον ΕΣΔΚΝΑ άνθρωπος προσπαθούσε να δει το τι γίνεται στον Σύνδεσμο μέσα από τις ανακοινώσεις ή τις δράσεις του σωματείου των εργαζομένων, θα έβλεπε μια εικονική πραγματικότητα.
Θα καταλάβαινε πως οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν προβλήματα και πως η διοίκηση του συνδέσμου τα έχει όλα καλώς καμωμένα.
Από την πλευρά του σωματείου ούτε νύξη δεν υπάρχει (έτσι για ξεκάρφωμα που λένε) για τις ευθύνες της διοίκησης Χιωτάκη στην απαξίωση του συνδέσμου, ή για την εμπλοκή των ιδιωτών σε όλες τις δράσεις του ΕΣΔΚΝΑ, ή για την άθλια κατάσταση που υπάρχει στους εργασιακούς χώρους.
Για την περίφημη σύμβαση-ξεπούλημα με την αποκεντρωμένη διοίκηση και τις παρανομίες που βγήκαν στην φόρα με την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου μίλησαν οι πάντες (τύπος, κόμματα, ΠΟΕ-ΟΤΑ) εκτός του σωματείου των εργαζομένων.
Το αποκορύφωμα είναι βέβαια με την δημοσίευση της έναρξης του διαγωνισμού για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας, που ενώ βουίζει ο τόπος πως η κυβέρνηση αφήνει έξω τον ΕΣΔΚΝΑ και παραδίδει την διαχείριση στους ιδιώτες, το σωματείο κάνει σαν να έχει καταπιεί την γλώσσα του.
Για το σωματείο η κριτική στην διοίκηση και στον πρόεδρο είναι κάτι το αδιανόητο. Αντίθετα για όποιον τολμήσει να μιλήσει για τις ευθύνες του προέδρου, θα τρέξουν πρώτοι οι συνδικαλιστικοί – υπηρεσιακοί παράγοντες να τον κατηγορήσουν για υπονομευτή, για κακόβουλο, για ψιθυριστή και ένα σωρό άλλα ωραία.
Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει σε όσα του καταμαρτυρούν αφού υπάρχουν πάντα οι πρόθυμοι που μιλούν αντ΄ αυτού.
Βέβαια η στάση των στελεχών του σωματείου δεν είναι καθόλου τυχαία.
Και επειδή όπως λέμε και εμείς οι γραφικοί της αριστεράς τίποτα δεν χαρίζεται και όλα καταχτούνται, αυτοί με την στάση τους απέναντι στον πρόεδρο «κατέκτησαν» το δικαίωμα να συμπεριφέρονται σαν μεγαλοπαράγοντες, κάνοντας διάφορες εξυπηρετήσεις ή ρουσφέτια και ταξίματα, ακόμα και μετακινήσεις προσωπικού.
Αυτή η νοοτροπία βέβαια δεν είναι σημερινή, αλλά έχει βαθιές και πολύχρονες ρίζες στον ΕΣΔΚΝΑ.
Είναι γνωστό πως και παλαιότερα οι πρόεδροι του ΕΣΔΚΝΑ αλλά και οι δήμαρχοι των Άνω Λιοσίων και της Φυλής ήθελαν και συνήθως τα κατάφερναν να έχουν και δικούς τους ανθρώπους στο σωματείο.
Στις εκλογές του σωματείου ανακατεύονταν μέχρι και συγγενικά πρόσωπα των προέδρων υποδεικνύοντας το ποιοι θα πρέπει να εκλεγούν.
Η στάση, λοιπόν, της σημερινής πλειοψηφίας του σωματείου απέναντι στην διοίκηση και τον πρόεδρο δεν είναι καινούργια αλλά δείχνει πίστη στην παράδοση.
Αυτό που σπάει την παράδοση είναι η παρουσία της Α.ΕΝ.Κ στο Δ.Σ του σωματείου και κυρίως ο δημόσιος λόγος και η δράση της παράταξης.
Στο παρελθόν οι διαφορετικές φωνές που ακούγονταν στις συνελεύσεις πνίγονταν μέσα στις κραυγές των διάφορων κλακαδόρων που εμφανίζονταν στις συνελεύσεις να επευφημούν τον πρόεδρο και οι ανακοινώσεις στους πίνακες στεκόνταν με πολύ κόπο.
Τώρα τα πράγματα αλλάζουν.
Η λειτουργία του blog της Α.ΕΝ.Κ δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για ακηδεμόνευτη από την εργοδοσία ενημέρωση, για διάλογο και για διεκδικήσεις.
Η ωραία εικονική πραγματικότητα που συντηρήθηκε τόσα χρόνια άρχισε σιγά σιγά να τσαλακώνεται.

Και είμαστε ακόμα στην αρχή…


Θωμάς Μπιζάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου