Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Το μετέωρο βήμα του ΚΚΕ


Εδώ και μερικούς μήνες το ΚΚΕ προσπαθεί να αρθρώσει Λόγο πάνω στην αντίθεση πνευματικής/ χειρωνακτικής εργασίας και για τον ρόλο των Επιστημόνων στη σημερινή κοινωνία, με βήματα διστακτικά και μουδιασμένα. Η επίσημη αρχή έγινε στην ημερίδα της ΠΟΕ ΟΤΑ για τα απορρίμματα στις 2-3-201. Τότε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής έθεσε το ζήτημα της ευθύνης των Επιστημόνων στη διαχείριση των απορριμμάτων και κατέληξε με τη θέση ότι οι Επιστήμονες πρέπει να βάζουν το επιστημονικό αντικείμενό τους στην υπηρεσία του λαού, (παραθέτουμε έγγραφο 1).

Τρεις μήνες περίπου νωρίτερα η «Λαϊκή Συσπείρωση»(Δ.Α.Σ. «Πάτρα Μπροστά»), μετωπικό σχήμα του ΚΚΕ, καλεί «τους εργαζόμενους μηχανικούς του Δήμου να υπερασπισθούν, ως οφείλουν, το δημόσιο συμφέρον και να μην εμπλακούν στην όλη υπόθεση, υπογράφοντας τεύχη δημοπράτησης», με την αιτιολόγηση, για να μην «φάνε όλοι όσοι ασχολούνται με τα σκουπίδια» και για να μην οδηγήσουν «τους πατρινούς να πληρώνουν για δεκαετίες »,(έγγραφο 2).

Η νέα θέση αυτή του ΚΚΕ βάζει με τη σειρά της ορισμένα ερωτήματα:

1.Το ΚΚΕ απομακρύνεται από τη σοσιαλδημοκρατική πρακτική προσεταιρισμού των ανώτερων ιεραρχικά στρωμάτων στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις;

2. Το ΚΚΕ απομακρύνεται από την λογική της πραξικοπηματικής κατάληψης της εξουσίας και θα στραφεί σε κινηματικές πρακτικές;

3. Το ΚΚΕ θα καταδικάζει και θα αντιπαλεύει τις συντεχνιακές διεκδικήσεις των διοικητικών και πνευματικών ελίτ που, από τη μια μεριά βοηθούν στην υλοποίηση των στόχων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, και από την άλλη, εξαχρειώνουν περαιτέρω την καθημερινότητα των πολιτών (φακελάκια, γρηγορόσημα, μίζες κ.λπ);

4. Το ΚΚΕ θα σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια για όσα στελέχη του και φίλους του βρέχουν την «ουρίτσα» τους στο λάδι; Θα σταματήσει να δίνει ηθικό άλλοθι με τη ρήση «στον καπιταλισμό ζούμε» και θα θέσει το ζήτημα, όχι τόσο της ατομικής ευθύνης όσο της προσωπικής ως συνισταμένη της δράσης των «αριστερών»;

5. Επειδή η νέα του θέση – αν τελικά δεν είναι ευκαιριακό επιχείρημα – «κατά τύχη»συνδυάζεται με την διαχείριση των απορριμμάτων, ρωτάται το ΚΚΕ:

Το ίδιο ισχύει και για την Αττική ή ο ρόλος των μηχανικών εξαντλείται στην Πάτρα;

Οι ιστορικές ευθύνες στελεχών του στην διαχείριση απορριμμάτων, ιδιαίτερα της Αττικής, «παραγράφονται»;

Σε κάθε όμως περίπτωση: Καλώς τα παιδιά!

Όμως, και στην πράξη, έτσι;


                                                         Γ.Ασημακοπούλου


έγγραφο 1,


Από την ομιλία του Σπ. Χαλβατζή στην ημερίδα της ΠΟΕ ΟΤΑ στις 2-3-2011, Πρακτικά  σελ/36 

"Και επειδή πάρα πολλές φορές έρχονται και μας λένε   μα το είπε ο κ. Καθηγητής, σήμερα δυστυχώς φθάσαμε στο σημείο πάρα πολλοί επιστήμονες , τεχνικοί , καθηγητές , αυτές τις επιστημονικές τους γνώσεις αντί να τις βάζουν στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, να τις βάζουν στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και κάτω από πολιτικές πιέσεις και επιλογές. 
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι  με τέτοιες επιλογές, έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση, αλλά η επιστημονική γνώση θα πρέπει πάντα, κατά την άποψη μας , να συμβαδίζει με το λαϊκό συμφέρον και όχι με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφάλαιου. 


έγγραφο 2,

ΠΡΟΣ
Την Πρόεδρο του
Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» (Δ.Α.Σ. «Πάτρα Μπροστά») σας παρακαλεί να φέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ως κατεπείγον το θέμα ¨των τευχών δημοπράτησης του έργου: Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση της εκμετάλλευσης για20 έτη μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Νομού Αχαΐας¨.
Η Δημοτική Αρχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπό τον κο. Φούρα βιάζεται να ολοκληρώσει εν κρυπτό μία διαδικασία που θα οδηγήσει σε οικονομική αφαίμαξη τον πατραϊκό λαό, και κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους που ενδιαφέρονται για το παραπάνω έργο.
Η όλη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος «μπάζει» από παντού.
Πολιτικά η στάση της Δημοτικής Αρχής υπό τον κο. Φούρα κρίθηκε με την μη επανεκλογή τους. Παρόλα αυτά επιμένουν να ολοκληρώσουν την δουλειά, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψουν την θέση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής. Γιατί άραγε;
Καλούμε την νέα Δημοτική Αρχή να παρέμβει και να σταματήσει την εξέλιξη της όλης διαδικασίας. Γνωρίζει πολύ καλά το «θέμα», κάθε ολιγωρία της γύρω από αυτό την καθιστά συνυπεύθυνη.
Καλούμε τους εργαζόμενους μηχανικούς του Δήμου να υπερασπισθούν, ως οφείλουν, το δημόσιο συμφέρον και να μην εμπλακούν στην όλη υπόθεση, υπογράφοντας τεύχη δημοπράτησης. Ο κος Φούρας δεν έχει καμία εξουσιοδότηση, από κανένα πολιτικό όργανο, ο πατραϊκός λαός δεν είναι ενήμερος για το περιεχόμενο των τευχών δημοπράτησης και τι τον περιμένει. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.της «διαφάνειας», της «συμμετοχής», της «διαβούλευσης», της «δημοσιοποίησης του διαδικτύου», όταν πρόκειται για δουλειές που έχουν σημαντικό οικονομικό αντικείμενο προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, γίνεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του«όλοι μαζί τα φάγαμε».
Σταματήστε εδώ. Για να «φάνε» όλοι όσοι ασχολούνται με τα σκουπίδια δεν θα οδηγήσετε τους πατρινούς να πληρώσουν για δεκαετίες την ευτυχία τους.
Πάτρα 21 / 12 / 2010
                                                                      «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου