Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Έθνος Κυριακής:Ο Φορέας που θα αντικαταστήσει τον ΕΣΔΚΝΑ θα είναι ιδιωτικού δικαίου.

Είδατε την απόφαση Γιαννίτση "για το νέο καθεστώς του φορέα διαχείρισης" ;
Εμείς όχι.
'Ομως είδαμε το δημοσίευμα του Έθνους ( ξέρετε ποιο είναι το αφεντικό) που κάνει λόγο για Φορέα Ιδιωτικού Δικαίου.

Αν περιμένουμε από τα τηλεπαράθυρα και τις εφημερίδες να βγάλουν απόφαση ... καήκαμε!

Μόλις μάθαμε και σας ενημερώνουμε ότι :

Προγραμματίστηκε η συνάντηση ΠΟΕ ΟΤΑ με Γιαννίτση: Τετάρτη, 21 του μηνός.
Αμέσως μετά υπάρχει συνεδρίαση Ε.Ε. ΠΟΕ ΟΤΑ.

αναδημοσίευση : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

430 εκατ. το πρώτο βήμα για τη διαχείριση απορριμμάτων

Οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα κατασκευαστούν εντός των ΟΕΔΑ Φυλής, Ανω Λιοσίων, Κερατέας και Γραμματικού, σε εκτάσεις που σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ είναι ήδη αδειοδοτημένες και επαρκείς.

Στις αρχές του 2012 αναμένεται η προκήρυξη των διαγωνισμών για την ανάδειξη αναδόχων οι οποίοι θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική. Τουλάχιστον δύο διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν για την υλοποίηση των τεσσάρων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) σε Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι ΟΕΔΑ περιλαμβάνουν κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης σύμμεικτων απορριμμάτων και μονάδες κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων.


Ο προϋπολογισμός των έργων ξεπερνά τα 430 εκατ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεισφέρει στην κατασκευή των έργων με κοινοτικές ενισχύσεις μέχρι και 140 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσουν οι ανάδοχοι.
Τα έργα θα υλοποιηθούν μέσω Σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, σύμφωνα με τον νόμο 3389/2005. Ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα (gate fee) και την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Ο Φορέας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής (ΦΟΔΣΑ), ο οποίος θα διαχειρίζεται τις ΟΕΔΑ, θα αντικαταστήσει τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και θα είναι φορέας ιδιωτικού δικαίου.

H έγκριση


Ο υπ. Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνει ότι τα έργα πρέπει να προωθηθούν με ταχείς ρυθμούς.
Το σχέδιο της προκήρυξης εγκρίθηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών, Πάρη Κουκουλόπουλου, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλία Λιακόπουλου. Αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και 20-25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Αττική, με συνολική δυναμικότητα της τάξης των 1.350.000 τόνων ετησίως. Οι μονάδες επεξεργασίας θα κατασκευαστούν εντός των ΟΕΔΑ Φυλής, Ανω Λιοσίων, Κερατέας και Γραμματικού, σε εκτάσεις που σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ είναι ήδη αδειοδοτημένες και επαρκείς.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Ωστόσο, το έργο της Κερατέας και συγκεκριμένα η κατασκευή ΟΕΔΑ στη θέση «Βραγόνι» έχει «παγώσει», ενώ το έργο του Γραμματικού στη θέση «Μαύρο Βουνό» βρίσκεται ακόμη στη φάση κατασκευής.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ
kallipateira@pegasus.gr


Πρόταση για κατασκευή στην παλιά χωματερή
Αναζητείται η χρυσή τομή για την Κερατέα

Αν και επίσημα το έργο της ΟΕΔΑ Κερατέας συμπεριλαμβάνεται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ, το ΥΠΕΚΑ και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν δεχτεί την πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής, αντί για το «Βραγόνι», να αξιοποιηθεί η χωματερή της Κερατέας ως χώρος κατασκευής της ΟΕΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής. Αυτό το οποίο εκκρεμεί είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από πλευράς Δήμου Λαυρεωτικής. Το ΥΠΕΚΑ, πάντως, θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμών για τα υπόλοιπα έργα μέσα στον Ιανουάριο του 2012, καθώς η ΜΠΕ για τη χωματερή της Κερατέας δεν έχει κατατεθεί ακόμη.

Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις 5 Δεκεμβρίου κατά την επίσκεψή του στον ΧΥΤΑ Φυλής και στην χωματερή Κερατέας, δήλωσε σχετικά: «Οσον αφορά στον χώρο της παλιάς χωματερής της Κερατέας, όπως ίσως είναι γνωστό, ο Δήμος Λαυρεωτικής προτείνει να κατασκευαστεί εκεί η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Νοτιοανατολικής Αττικής.

Το ΥΠΕΚΑ είναι διατεθειμένο να εξετάσει θετικά μια παρόμοια προοπτική, εφόσον φυσικά κατατεθεί και εγκριθεί περιβαλλοντική μελέτη. Είναι σαφές ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα είναι πράγματι ολοκληρωμένη με την κατασκευή των υπολοίπων έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού και τη μεγέθυνση της ανακύκλωσης, που θα πρέπει να προωθηθούν το ταχύτερο δυνατό».

Ο σχεδιασμός για τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής έχει γίνει από το 2004 ωστόσο τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου