Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΣΔΙΤ:Το «success story» Τατούλη πνίγει στα σκουπίδια την Πελοπόννησο ( ή με άλλα λόγια ...ποιούς βολεύει η συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η μείωση του ειδικού της βάρους μέσα στην ελληνική πολιτεία;;;) μέρος1ο

συνάδελφοί μας είδαν σε ένα βράδυ και με μια ψηφοφορία στην βουλή, να κατεδαφίζεται ολόκληρη η ζωή τους...


Άλλοι είναι στο δρόμο και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους. Εξ άλλου  … ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
Της Γ. Ασημακοπούλου 

Σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας (απόρρητα έχει χαρακτηρίσει τα στοιχεία η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης) εξελίσσεται και το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.
Μπορεί η Περιφέρεια και ο κ. Τατούλης να πανηγυρίζει σχετικά με το διαγωνισμό για τα σκουπίδια, όμως οι δήμαρχοι που εκπροσωπούν τους "παραγωγούς" και εκείνους που θα πληρώσουν το λογαριασμό έχουν "μαύρο σκοτάδι" για τα όσα ετοιμάζονται.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί δήμαρχοι αντιδρούν δεν εκφράζουν δημόσια τις διαφωνίες τους, για να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις έργων από το ΕΣΠΑ…
Για το θέμα υπήρξε θεσμική παρέμβαση με ιδιαίτερη αξία καθώς πρόκειται για κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το διαγωνισμό από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας. Με επιστολή του προς τους αρμοδίους της Περιφέρειας τόνισε ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα ερωτήματα του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Πατσαρίνου (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ), παρουσιάζοντας μάλιστα τα απαραίτητα έγγραφα που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις.

Και περιμένοντας το θαύμα των ΣΔΙΤ … συνεχίζεται η καταστροφική πολιτική:

  • Ο Δήμος Ερμιονίδας τίθεται (και πάλι !!) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητά τώρα να τεθούν σε λειτουργία παλιοί ΧΑΔΑ. Οι ποσότητες που έχει να διαχειριστεί υπερβαίνουν την έγκριση που δόθηκε για μεταφορά στο ΧΥΤΑ Φυλής. (περισσότερα σε νεώτερη ανάρτηση). Ελπίζουμε, οι φήμες που κυκλοφορούν για επικείμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού να είναι ανησυχία και μόνο των κατοίκων και να μην σχετίζονται με σχέδια νοσηρών εγκεφάλων για τα « αδιέξοδα» της Πελοποννήσου. 
  •  Συνεχίζουν να φυτεύουν δεματοποιητές για «προσωρινή αποθήκευση! Δεν διδάχτηκαν τίποτα από τα Δίδυμα Ερμιονίδος. Εγκληματούν και το γνωρίζουν! Παράδειγμα το σχέδιο για το ΧΑΔΑ στα Κονιδέϊκα Ηλείας ..δίπλα στη θάλασσα!(.. η συνέχεια τις επόμενες ημέρες ).
  • Ο Δήμος Καλαμάτας πληρώνει για να θάβονται τα απορρίμματα μέσα στο δάσος της Ηλείας ( ξέρει καλά τα κατατόπια ο εργολάβος –μεταφορέας από την Ηλεία). Η «μπόχα» που αναδίδεται πίσω από την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα -όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα- είναι ανυπόφορη και πιο δυνατή από εκείνη των σκουπιδιών (η συνέχεια σε νεώτερη ανάρτηση).


  1. Τρεις δεσμευτικές προσφορές για διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου

2. Στο σκοτάδι οι δήμαρχοι (Πελοποννήσου) για τα απορρίμματα

Οι εξελίξεις μέσα από τα δημοσιεύματα:

1.  Υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων αναδόχων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.

Υποβλήθηκαν, 11 Ιουλίου 2013, οι τελικές δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων αναδόχων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οι τρείς (3) υποψήφιοι που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές, από τις 5 που κλήθηκαν, είναι οι:
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ.
Δεν υπέβαλλαν προσφορά οι όμιλοι ARCHIRODON GROUP - INTRAKAT - ENVITEC  και ΝΟVAERA HELLAS (όμιλος Κοπελούζου).
Θυμίζουμε ότι για τη διαχείριση απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ έχουν υποβάλλει δεσμευτική προσφορά οι ίδιοι 3 όμιλοι, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ – POLYECO. Οι όμιλοι WASTE CYCLO (Συνεργασία της ΔΕΗ με την ισπανική «Urbaser»), η NOVAERA HELLAS (όμιλος Κοπελούζου) και η ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ – ΑΔΑΜΙΔΗΣ, προσκλήθηκαν αλλά δεν κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, «Το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα που δημοπρατείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, καθώς και το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που συνδυάζει, μέσω ΣΔΙΤ, ιδιωτικούς πόρους με πόρους του ΕΣΠΑ και αποτελεί πρότυπο για τα επόμενα 10 έργα ΣΔΙΤ που εξελίσσονται στον ίδιο τομέα.»



 Στο σκοτάδι οι δήμαρχοι (Πελοποννήσου) για τα απορρίμματα



Μπορεί η Περιφέρεια να πανηγυρίζει σχετικά με το διαγωνισμό για τα σκουπίδια, όμως οι δήμαρχοι που εκπροσωπούν τους "παραγωγούς" και εκείνους που θα πληρώσουν το λογαριασμό έχουν "μαύρο σκοτάδι" για τα όσα ετοιμάζονται.
Οπως μας έλεγε μάλιστα δήμαρχος μεγάλης πόλης, οι όποιες πληροφορίες έφθαναν μέσω… Βρυξελλών. Ενδεικτικό του τρόπου διαχείρισης αυτού του κρίσιμου θέματος είναι και το γεγονός ότι η ηγεσία της Περιφέρειας απαξιοί να απαντήσει ακόμη και στις επερωτήσεις που τίθενται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ετσι όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας με επιστολή του προς τους αρμοδίους της Περιφέρειας τόνισε ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα ερωτήματα του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Πατσαρίνου, παρουσιάζοντας μάλιστα τα απαραίτητα έγγραφα που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις. Πρόκειται για μια θεσμική παρέμβαση με ιδιαίτερη αξία καθώς πρόκειται για κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το διαγωνισμό.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο παρασκήνιο από δημάρχους, καθώς πληροφορήθηκαν ότι στις δεσμεύσεις περιλαμβάνεται η υποχρέωση να πληρώνουν τον εργολάβο κάθε χρόνο για τουλάχιστον 150.000 τόνους προκειμένου να… βγει το έργο. Η συνολική παραγωγή σκουπιδιών σήμερα φθάνει τους 250.000 τόνους σε όλη την Πελοπόννησο, αλλά σύμφωνα με τους δημάρχους αν εφαρμοστεί η ενδιάμεση διαχείριση (ανακύκλωση, κομποστοποίηση) θα "περισσεύουν" για το εργοστάσιο 60.000 τόνοι. Το θέμα έχει τεθεί δημοσίως σε συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν και κυβερνητικά στελέχη, αλλά τα υπουργεία αποφεύγουν να παρέμβουν στη διαδικασία.
Και βεβαίως υπάρχει το κρίσιμο ζήτημα της χωροθέτησης των μονάδων, πλέον, γιατί από μία που ξεκίνησε στην αρχή, οι πληροφορίες τώρα μιλούν για ένα σύστημα τριών που θα τοποθετηθούν σε διάφορους νομούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη διαδικασία έχουν αποκλεισθεί οι δημόσιοι χώροι, και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αναζητούν ιδιωτικούς χώρους σε διάφορες περιοχές. Πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση θα τραβήξει σε βάθος χρόνου εκτός και αν βρεθεί τρόπος να παρακαμφθούν οι προβλεπόμενες περί αδειοδοτήσεων διαδικασίες και να καμφθούν με διάφορους τρόπους οι αναπόφευκτες τοπικές αντιδράσεις.
Αυτό είναι και ένα από τα ζητήματα που απασχολούν σοβαρά τους δημάρχους που παρακολουθούν προβληματισμένοι τη διαδικασία καθώς βλέπουν ότι η υπόθεση θα τραβήξει για περισσότερο ίσως από 3 χρόνια. Ενώ την ίδια ώρα δεν χρηματοδοτείται η ενδιάμεση διαχείριση που θα μπορούσε να ανακουφίσει και οικονομικά και περιβαλλοντικά τους δήμους. Οπως προαναφέρθηκε όμως η ενδιάμεση διαχείριση έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις, αλλά η απόρριψή της δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και προκαλεί οικονομική αιμορραγία στους δήμους.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί δήμαρχοι αντιδρούν δεν εκφράζουν δημόσια τις διαφωνίες τους, για να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις έργων από το ΕΣΠΑ. Γιατί τελικά η… υπογραφή μπαίνει από τον περιφερειάρχη και με τον τρόπο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε όμηρο των επιδιώξεων της ηγεσίας (κάθε) Περιφέρειας. Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό του συστήματος, καθώς δεν υπάρχει ανεξάρτητη αρχή για την αξιολόγηση των προτάσεων και των μελετών και τη συμβατότητα με τις χρηματοδοτικές προβλέψεις. Ετσι ανθεί το "κατόπιν ενεργειών μου" που είναι εμφανές στην καθημερινότητα της αυτοδιοίκησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου