Κοινή ομολογία όλων ότι «η
διαχείριση απορριμμάτων» είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας !!
Η επικοινωνιακή εκστρατεία
σύσσωμης της συγκυβέρνησης για τις ΣΔΙΤ με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη!
Στο κάδρο παίρνουν θέση οι εκλεγμένοι
της αυτοδιοίκησης και δίνουν εξετάσεις στο κυνήγι του θησαυρού
ενόψη και των επόμενων εκλογών.
Η συζήτηση στη Βουλή της επερώτησης
του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και στη συνέχεια η συζήτηση
στη Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι αποκαλυπτική και για τα πραγματικά στοιχεία
αλλά και για το σε ποιον πάνε οι ευθύνες!
Η ιστορία με τη διεφθαρμένη
αυτοδιοίκηση, που χρησιμοποιείται συχνά πυκνά ως άλλοθι για τις αποφάσεις, είναι ένα
καλοστημένο παιχνίδι. Όπως και οι κορώνες του τύπου δίνουμε λύση εκεί που τριάντα
χρόνια δεν κατάφεραν να δώσουν.Όμως αυτά είναι μόνο για αφελείς! Γιατί πως θα
μπορούσε να έχει ψήγμα αξιοπιστίας όταν διεκδικούν να δώσουν λύση οι ίδιοι οι
πρωτεργάτες μιας δεκαπενταετούς πορείας; Από τους αυτοδιοικητικούς ηγέτες έως τους
εθνικούς μελετητές!
Μιλάνε ότι οι ΣΔΙΤ είναι
μονόδρομος γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στο δημόσιο.
Ερώτηση: Τα χρήματα του ΕΣΠΑ τίνος
χρήματα είναι ;
Κάποιοι αυτοδιοικητικοί μάλιστα δικαιολογούνται ότι οι ΣΔΙΤ είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από
το ΕΣΠΑ(!) Διαψεύδονται από την
περίπτωση της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ (Θήβα) που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας για υποδομές διαχείρισης και
επεξεργασίας απορριμμάτων χωρίς να προβλέπει ΣΔΙΤ!
Ερώτηση: Όταν το 2007, χωρίς οικονομική
κρίση, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ ξεκίνησε δυναμικά
την ιστορία των ΣΔΙΤ στην διαχείριση των απορριμμάτων, ποιος ήταν αυτός που το
επέβαλλε και για ποιον λόγο; Η ερώτηση είναι αυτονόητη μετά τη δήλωση πριν λίγες ημέρες του Γενικού Διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ Κ. Μαυρίδη, απολογούμενος για τις καταγγελίες για τη σύμβαση ΣΔΙΤ που ετοιμάζεται να
υπογράψει, σε δημόσια εκδήλωση στη Καστοριά, «εμείς δεν θέλαμε να πάμε με
ΣΔΙΤ»!!
7/6/2013, Γ. Ασημακοπούλου
Τα νέα από την επικοινωνιακή εκστρατεία ..
Στις 25 Μαϊου η ΠΕΔ-Κεντρικής Μακεδονίας και το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Ταξίδι στη Γερμάνια με όλα τα έξοδα πληρωμένα! είναι ο τίτλος που δίνει στο άρθρο της-σχόλιο για το συνέδριο η Βασιλειαδου Σοφια, Δημ. Συμβουλος Δήμου Θέρμης.
Ακολουθούν δύο δημοσιεύματα για το ίδιο θέμα στον ηλεκτρονικό τύπο.
Η συνέχεια με τα νέα της επικοινωνιακής εκστρατείας θα αφορά στο συνέδριο του Δικτύου των ΦοΔΣΑ που προγραμματίζεται τέλος Ιουνίου στη Χίο .
Ταξίδι στη Γερμάνια με όλα τα έξοδα πληρωμένα!Για τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών
Βασιλειαδου Σοφια, Δημ. Συμβουλος Δήμου Θέρμης
Αυτό για να πειστείτε ποσό ιδανικά λειτουργούν τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών γερμανικών προδιαγραφών και ποσό εύκολα λύνουν όλα τα προβλήματα. Και αν εμπλέκεστε σε κάποιο ΦΟΣΔΑ μην ανησυχείτε για τις διαδικασίες. Γερμανική εταιρεία αναλαμβάνει όλες τις διεκπεραιώσεις, προσφορές , ακόμη και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Σας καταθέτει προτάσεις στα μετρά σας !
Αυτά ειπώθηκαν από Γερμανούς ομιλητές στο συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας της Ελληνικής και Γερμανικής αυτοδιοίκησης( θυμήσου Φουχτελ) με φιλοξενούντα τον Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης και πρωτοβουλία της ΠΕΔ ΚΜ (περιφερειακή ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας).
Η πρόσκληση για το ταξίδι απευθύνθηκε ένθερμα στον πρόεδρο ΠΟΕ-ΟΤΑ και γενικά σε όσους συνδικαλιστές αντιδρούν στην «ελληνογερμανικη φιλία» μήπως και αλλάξουν γνώμη.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε ότι: εδώ ήλθαμε να ακούσουμε, να μάθουμε χωρίς δαιμονοποιήσεις και προκαταλήψεις , πως στις γερμανικές πόλεις οργανώνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Βεβαία ακούστηκε το τι γίνεται μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή, της Βάδης- Βυρτεμβέργης και μόνο μια λύση: αυτή που καταλήγει στο εργοστάσιο καύσης. Αυτή η λύση παρουσιάστηκε σαν η μοναδική που συνδυάζει προστασία περιβάλλοντος και οικονομία. Προστασία περιβάλλοντος με τη χρήση πανάκριβων φίλτρων που καλύπτουν το μισό της δαπάνης λειτουργιάς του εργοστάσιου και οικονομία με χρέωση στον κάθε πολίτη από 90 ως 150 ευρώ/τόνο όταν αυτή τη στιγμή η χρέωση στη κεντρική Μακεδονία είναι 22 ε/τόνο και θα φτάσει λόγω πρόστιμων ΕΕ σε 57 ε/τόνο. Διαβεβαίωσε ο πρόεδρος, ότι θα γίνει διάλογος και στο τέλος με διαφάνεια θα καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση. Υποθέτουμε λοιπόν ότι παρόμοιε συνέδρια θα γίνουν για να ακουστούν και άλλες λύσεις εναλλακτικές, που υπάρχουν. Ότι θα γίνει διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες σε όλους τους Δήμους, ή όχι; Η περίπτωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στα λεγόμενα του προέδρου. Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας αναφέρθηκε επανειλημμένα σαν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στενοκεφαλιάς των κατοίκων που κάποιες πολιτικές δυνάμεις την εκμεταλλεύτηκαν για ψηφοθηρικούς λογούς ( ποιες; μάντεψε!).
Και μια και οι Έλληνες Δήμαρχοι δεν τα πολυκαταφεραν να τους αντιμετωπίσουν , προσφέρονται οι Γερμανοί να αναλάβουν τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Ειπώθηκαν και αλλά ενδιαφέροντα όπως:
-Σε πόλη πληθυσμού 190000 κάτοικων στη Γερμανία, καταλήγουν στο εργοστάσιο καύσης 20000 τόνοι διότι προηγούνται όλες οι άλλες προβλεπόμενες διαδικασίες όπως μείωση στην πηγή, εκτροπή, ανακύκλωση κλπ. συνολική μείωση σκουπιδιών 60% τουλάχιστον. Άρα αναλογικά για τον πληθυσμό των ανατολικών περιοχών Θεσσαλονικάς δεν θα πρέπει σήμερα (και χωρίς να λάβουμε υπόψη την μείωση λογω κρίσης) να καταλήγουν με το νέο σχεδιασμό, περισσότερα από 100000 τόνοι στη Μαυροράχη (δυτικά) ή στον Αγ. Αντώνη (ανατολικά).Γιατί τότε το εργοστάσιο Αγ. Αντωνίου είναι προδιαγραφών 300000 τόνων; Γιατί οι δικοί μας δήμοι ή δεν έχουν στόχο την προβλεπόμενη από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες μείωση( πληρώνοντας και πρόστιμα), ή υπολογίζουν σε εισαγόμενα σκουπίδια. Εκτός κι αν επιβαρύνουν τους πολίτες με το πρόσθετο κόστος υπολειτουργίας του εργοστάσιου.
Κάποιος Γερμανός ρώτησε για τον νομό μας ,ποσά θα παράγουμε και ποσά (σκουπίδια) μπορούμε να δεχθουμε;Καποιος άλλος ανέφερε ότι ένα ποσοστό σκουπιδιών της Στουτγάρδης μεταφέρεται εκτός Γερμανίας ( στην ακριβή Ελβετία). Αναφέρθηκε επίσης η ανυπαρξία επαρκούς διαχείρισης τοξικών, επικίνδυνων αποβλήτων. Ας τα συνδυάσουμε όλα αυτά.
-Ειπώθηκε ότι αν το κόστος κατασκευής καλυφτεί από το δημόσιο (άρα δημόσια διαχείριση) ή με ΣΔΙΤ ( εμπλοκή ιδιώτη)είναι ψευδές δίλλημα (Γερμανοί, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης). Μην πυροβολούμε την επιχειρηματικότητα. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση ενώ οι δαπάνες θα καλυφτούν από επιχορηγήσεις, οι δήμοι θα πληρώνουν για να δώσουν στον ιδιώτη την πρώτη ύλη και αυτός θα έχει το κέρδος της παραγόμενης ενέργειας. Όλοι βέβαια συμφωνήσαν ότι τα σκουπίδια μπορεί να είναι χρυσός , μοχλός ανάπτυξης . Άρα δεν θέλουμε να τα χαρίσουμε σε ιδιώτες αλλά..
-Ειπώθηκε ότι οι κάτοικοι αντιδρούν διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο Ελληνικό κράτος και ότι δεν μπορεί να γίνει επιβολή με τα ματ. Σωστό αυτό.
Ο νέος πρόεδρος ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας ανάφερε ότι θα πρεπει να οριστικοποιηθεί ο ΠΕΣΔΑ (περιφ. Σχεδ.) και να προχωρήσουμε Μαυροράχη και Αγ. Αντώνιο χωρίς αποκλεισμό καμιάς τεχνολογίας. Η τοποθέτηση του Δήμαρχου Θέρμης ήταν «και με το χωροφυλαξ και με τον αστυφυλαξ».Ναι στην Γερμανική πρόταση, αλλά η κοινωνία των πολιτών να γίνει κοινωνός. Αλλιώς δεν προχωράμε. Οι πολίτες παρασύρονται από αυτούς που θέλουν να τους κατευθύνουν σε λάθος δρόμο( ποιον να εννοεί άραγε). Όχι με ΣΔΙΤ γιατί θα επιβαρυνθούν πολύ τα δημοτικά τέλη. Aυτό θα πει διπλωματία!
Ομολογήθηκε βεβαία το κωμικοτραγικό της υπόθεσης. Ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός στον οποίο να ενταθούν τα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Προχωράμε στις διαδικασίες με τους παλιούς Νομαρχιακούς σχεδιασμούς ενώ με την ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98 ΕΚ (με υποχρέωση την πολύ σημαντική μείωση των σκουπιδιών πριν την τελική φάση) ακολουθεί υποχρεωτικά νέο πλαίσιο διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο. Βεβαία όταν , πολύ σύντομα, προκύψει το νέο πλαίσιο καταρρέουν οι φαραωνικοί σχεδιασμοί των εργοστασίων καύσης όπως του Αγ. Αντωνίου. Άρα πρέπει να προλάβουν αυτοί που έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα (σε βάρος των πολιτών). Οι διαδικασίες στις διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας όπως Πελοπόννησο, Αττική, Δυτική Μακεδονία , Ηπειρο, τρέχουν ήδη .Οι μεγάλες γνωστές εταιρείες δίνουν το παρόν με δεδομένη την επιλογή ιδιωτικοποίησης (ΣΔΙΤ)
Μην αφήσουμε να ξεκινήσουν αυτές και στη Θεσσαλονίκη. Το λιγότερο να απαιτήσουμε δυναμικά α)να επισημοποιηθεί πρώτα το νέο πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων β) να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς και πολίτες όλων των Δήμων και να γίνει σεβαστή η πρόταση της πλειοψηφίας των κάτοικων ακόμη και με δημοψήφισμα.
Σημ: Σε αυτό το συνέδριο δεν δόθηκε κανένας φάκελος με εισηγήσεις ( όπως συνηθίζεται στα συνέδρια) ούτε και θα δοθούν τα πρακτικά απ' ότι φανηκε.
πηγη
ΠΕΔ-ΚΜ: Επιτυχές το συνέδριο για την διαχείριση των απορριμμάτων
«Η πλήρης επεξεργασία, η ανακύκλωση στο μέγιστο βαθμό και η ενεργειακή αξιοποίηση κάθε υπολείμματος είναι η λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης και των πολιτών. Είναι θέμα που πρέπει να προσεγγίσουμε και να εστιάσουμε στην Ελλάδα χωρίς προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και δογματισμούς».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το συνέδριο διοργάνωσαν η ΠΕΔ-ΚΜ και το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS», στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής Αυτοδιοίκησης που έχουν υπογράψει οι ΠΕΔ των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια ακόμη δράση της ΠΕΔ-ΚΜ στο πλαίσιο των ενεργειών ενημέρωσης και τεχνικής υποστήριξης των αιρετών και στελεχών των δήμων στον τομέα της Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, ενώ μεταξύ άλλων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ημερίδες για την Ανακύκλωση Συσκευασιών και την παρουσίαση Τεχνολογιών Διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων.
Σε δηλώσεις του ο Σ.Δανιηλίδης αναφέρθηκε αρχικά στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια της Βάδης-Βυτεμβέργης, με στόχο, όπως είπε, «τη συνεργασία των δύο αυτοδιοικητικών φορέων, την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών».
«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλη τη γνώση που υπάρχει στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα αυτό, το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε χωρίς δογματισμούς, ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και δαιμονοποιήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για τραγικό λάθος που θα πλήξει καίρια τον τόπο μας και τις κοινωνίες», υπογράμμισε.
Όπως είπε, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ισότιμης συνεργασίας, ενώ παρόμοιες έχουν προωθηθεί και με άλλες χώρες, όπως είναι η Σουηδία, η Νορβηγία και νωρίτερα με τη Ρωσία, ενώ περιμένουμε από τις σκανδιναβικές χώρες, όπως και από τη Γαλλία, σχετικές απαντήσεις. Αναπτύσσουμε μια πολύπλευρη δραστηριότητα που εμπλουτίζεται με τη συνεργασία μας με πολυτεχνεία της χώρας μας, όπως είναι της Κρήτης, το Μετσόβειο και το ΑΠΘ».
«Στη Βάδη-Βυτεμβέργη η πρασινοκόκκινη κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου προχώρησε στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, αφού συνεννοήθηκε και συμφώνησε με τους άλλους πολιτικούς φορείς, τις οικολογικές οργανώσεις. Όλα τα κόμματα, τα συνδικάτα, οι οικολογικές οργανώσεις και οι κοινωνικοί φορείς συμφώνησαν ότι αυτό αποβαίνει προς όφελος του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης και των κοινωνιών. Και για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και συναίνεση χρειάστηκαν πολλά χρόνια. Γιατί εμείς εδώ θα πρέπει να χάσουμε άλλα τόσα χρόνια; Χάσαμε ήδη πάρα πολλά και η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή μεγάλων προστίμων που στην τελική ανάλυση θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οικονομικά οφέλη για τους πολίτες
Ιδιαίτερη αναφορά ο κ.Δανιηλίδης έκανε στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση νέων και φιλοπεριβαλλοντικών τεχνολογιών. «Επιτέλους, δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα και να συγκρουόμαστε για να εφαρμόσουμε και να αξιοποιήσουμε προς όφελος καταρχήν του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος, με πλήρη διαφάνεια, εντιμότητα, νομιμότητα, διαβούλευση και διαύγεια, προς όφελος της λειτουργικής διαδικασίας των δήμων και προς όφελος των λαϊκών οικογενειών, της κοινωνίας των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Ας σκεφτούμε μόνο τι ανάσα ζωής θα έπαιρναν αν από την επόμενη χρονιά τα δημοτικά τέλη μειώνονταν στο 50%. Ενδεχόμενο που μπορούμε να υλοποιήσουμε εφόσον αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες και να πάμε σε τέτοιες τεραστίων διαστάσεων μειώσεις», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ανοιχτός σε παρουσιάσεις νέων τεχνολογιών εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στην καύση των απορριμμάτων. «Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα πρέπει τα ζητήματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων να εξετάζονται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα των συστημάτων, να μην επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες και να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον. Σαν ΠΟΕ – ΟΤΑ έχουμε συγκεκριμένη θέση υπέρ της πράσινης πρότασης που έχουν καταθέσει οι οικολογικές οργανώσεις για διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, αεριοποίηση και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων», ανέφερε.
Aπό την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελοπούλου τονισε οτι«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα της Αυτοδιοίκησης. Το ΥΠΕΚΑ συνδράμει αυτές τις πρωτοβουλίες ανταλλαγής τεχνογνωσίας, παράλληλα όμως θέτει υπόψη του όλου πλαισίου τις αρχές σχεδιασμού που έχουν καθιερωθεί στη χώρα και που επανεξετάζονται στο πλαίσιο της νέας οδηγίας, του νέου εθνικού σχεδιασμού που υλοποιείται τώρα, όπως και του προγράμματος πρόληψης».
Σύμφωνα με όσα παρουσίασαν στο συνέδριο αξιωματούχοι της γερμανικής Αυτοδιοίκησης, η επικρατούσα τάση στη Γερμανία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η θερμική επεξεργασία, επιλογή που στην Ελλάδα συναντά αντιδράσεις.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ο Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Γουόλφανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ σημείωσε σε δήλωσή του ότι διαπιστώνει πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. «Θεωρώ ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις. Τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξαν παρεξηγήσεις γιατί θεωρήθηκε ότι οι Γερμανοί επρόκειτο να έρθουν να επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα γίνεται μια πιο ρεαλιστική συζήτηση με εκπροσώπους διαφόρων φορέων. Έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Πολλά πράγματα χρειάζονται να γίνουν, όμως έχει πλέον καταστεί γνωστό ποια είναι αυτά και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια», είπε και πρόσθεσε: «δεν είμαι ειδικός στη διαχείριση απορριμμάτων. Η δουλειά μου είναι να φέρνω τον κόσμο κοντά για να μπορεί να συζητά συγκεκριμένα ζητήματα».
πηγή
(Σχόλιο: Με την επιφύλαξη για την ακρίβεια του δημοσιεύματος δεδομένου ότι δεν έχω γνώση της ομιλίας του Προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ και περιοριζόμενη στα αναφερόμενα στο δημοσίευμα και μόνο, σημειώνω ότι η αναφορά " Σαν ΠΟΕ – ΟΤΑ έχουμε συγκεκριμένη θέση υπέρ της πράσινης πρότασης που έχουν καταθέσει οι οικολογικές οργανώσεις για διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, αεριοποίηση και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων» δεν αποδίδει τις θέσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ όπως τουλάχιστον γνωρίζω να έχουν εγκριθεί στα πλαίσια των συλλογικών διαδικασιών της ομοσπονδίας. Γ. Ασημακοπούλου )
Ψάχνουν για χρυσό στα σκουπίδια
Καλά στη Βάδη -Βυτεμβέργη της Γερμανίας δεν έχουν ήλιο και ψάχνουν για ενέργεια στη καύση των απορριμμάτων Εμείς γιατί πρέπει να τρέξουμε;
Τι μας λέει και ο Γερμανός; να τρέξουμε γιατί θα έρθουν τα πρόστιμα !Μύθος για όσους θέλουν να χαύουν παραμύθια!
Eνα θησαυρό αναζητούν στα σκουπίδια όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Γερμανία. Η παρούσα χρήση της λέξης «θησαυρός» δεν είναι καθόλου μεταφορική καθώς οι ειδικοί γνωρίζουν ότι μπορούν να αποσπάσουν 250 γραμμάρια χρυσού από κάθε τόνο κινητών τηλεφώνων που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και θεωρούνται απορρίμματα, τη στιγμή που η εξορυκτική δραστηριότητα αποφέρει μόλις έξι γραμμάρια χρυσού ανά τόνο μεταλλεύματος.
«Απορρίμματα ίσον χρήματα» δηλώνει ο κυβερνήτης του προεδρείου της Περιφέρειας Στουτγάρδης Γιοχάνες Σμάλτζλ, ο οποίος μιλώντας σήμερα σε συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής αυτοδιοικητικής συνεργασίας, τόνισε ότι ο χρυσός και άλλα πολύτιμα στοιχεία που βρίσκονται στα σκουπίδια αποτελεί το σπουδαιότερο κίνητρο για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών από τα απορρίμματα.
«Θέλουμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας ως προς τον εντοπισμό πρώτων υλών. Η συνολική περιοχή της Βάδης Βυτεμβέργης δεν διαθέτει ορυκτό πλούτο, συνεπώς τα επαναξιοποιήσιμα υλικά είναι μια πολύ σημαντική πηγή άντλησης πρώτων υλών όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, ο χρυσός, το ασήμι, το κάλιο και το ίνδιο» ανέφερε και τόνισε με έμφαση ότι πρώτες ύλες όπως το κάλιο και το ίνδιο χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ και λυχνιών λεντ.
Οι προοπτικές, μάλιστα, στον τομέα αυτό φαίνεται να είναι μεγάλες καθώς, σύμφωνα με γερμανική έρευνα, μέχρι το 2025 οι ποσότητες των οικιακών απορριμμάτων στη χώρα θα παραμείνει στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, εκείνες όμως των επαναξιοποιήσιμων υλικών θα αυξηθούν σημαντικά.
Θερμική επεξεργασία η επικρατούσα τάση στη διαχείριση των σκουπιδιών στη Γερμανία
Σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα η επικρατούσα τάση στη Γερμανία για τη διαχείρισή τους είναι η θερμική επεξεργασία, επιλογή που στην Ελλάδα συναντά αντιδράσεις. Αυτό όμως συνέβη πριν από χρόνια και στη Γερμανία, ανέφερε ο περιφερειάρχης του Μπέμπλινγκεν, Ρόλαντ Μπέρνχαρντ. «Για πέντε χρόνια μαλώναμε και είχαμε διενέξεις για το αν θα επιλέγαμε τη θερμική επεξεργασία, την αποθείωση ή τη μηχανική επεξεργασία. Καταλήξαμε ότι η θερμική επεξεργασία είναι ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος και όσοι τότε άσκησαν κριτική σήμερα είναι σχεδόν οπαδοί αυτής της λύσης» πρόσθεσε. Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα στα φίλτρα του συστήματος που λειτουργεί στο Μπέμπλινγκεν και διασφαλίζει τη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
«Η μονάδα που λειτουργεί στην περιοχή μας και εξυπηρετεί τέσσερις περιφέρειες, κόστισε 180 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότερο από το ήμισυ της δαπάνης αφορούσε τα φίλτρα» τόνισε ο κ. Μπέρνχαρντ. Παρουσιάζοντας, εξάλλου, τον τρόπο λειτουργίας των περίπλοκων συστημάτων κατακράτησης των εκπομπών ρύπων και καθαρισμού των καυσαερίων, επισήμανε ότι το πρώτο φίλτρο συγκρατεί το 50% των βλαβερών καυσαερίων. Ακολουθούν δύο βαθμίδες καθαρισμού, το ένα με όξινες και το άλλο με αλκαλικές ουσίες. Ο χημικός καθαρισμός που ακολουθεί αφορά τη διάσπαση των βλαβερών ουσιών και τα υπολείμματα που παράγονται συγκεντρώνονται για να οδηγηθούν σε περαιτέρω εκμετάλλευση. Οι πέντε φάσεις καθαρισμού ολοκληρώνονται με το σύστημα μεμβρανών όπου ο καθαρισμός γίνεται με ενεργό άνθρακα. «Μόνο με αυτή τη διασφάλιση και το πολύπλοκο σύστημα καθαρισμού μπορέσαμε να έχουμε την πολιτική αποδοχή για την υλοποίηση του εγχειρήματος και την αποδοχή του κόσμου» πρόσθεσε.
Ρεύμα και θέρμανση για χιλιάδες οικογένειες
Πέραν όμως από τη διαχείριση των σκουπιδιών η μονάδα του Μπέμπλινγκεν παράγει ενέργεια χάρη στη μονάδα θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων αλλά και σε μία μονάδα αξιοποίησης βιομάζας από γεωργικά υπολείμματα. «Η ενέργεια που παράγεται τροφοδοτεί με ρεύμα 40.000 κατοίκους και με θερμότητα, μέσω του δικτύου τηλεθέρμανσης, 30.000 κατοίκους» υπογράμμισε ο Γερμανός περιφερειάρχης και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μετά την καύση το ίζημα που παράγεται χρησιμοποιείται για κατασκευαστικά έργα και έργα οδοποιίας καθώς περιέχει χρήσιμα υλικά. Μόλις το 1% της ποσότητας των απορριμμάτων που καταλήγουν στο σύστημα είναι υπολείμματα και δεν μπορούν να καούν ή να χρησιμοποιηθούν με άλλον τρόπο.
Τα ελληνικά δεδομένα
Τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιβολής μεγάλων και δυσβάσταχτων προστίμων για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ως τώρα το θέμα των σκουπιδιών, οι τοπικές αυτοδιοικήσεις καλούνται να επιλέξουν συστήματα και τεχνολογίες για την επεξεργασία τους. «Ο τομέας της επεξεργασίας δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα όπου τα τρία - τέσσερα τελευταία χρόνια μόλις αναπτύξαμε συστήματα ανακύκλωσης» ανέφερε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή τη διοργάνωση του συνεδρίου. «Όταν η αυτοδιοίκηση κληθεί να επιλέξει συστήματα από αυτά που παρουσιάζουν εδώ εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρες, επιχειρηματικοί οικονομικοί όμιλοι, θα πρέπει να επιλέξουμε τα καλύτερα για το περιβάλλον, τα οικονομικότερα και λειτουργικότερα» τόνισε.
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελίδου, σχολίασε ότι στην Ελλάδα η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με την εποπτεία του υπουργείου, ωστόσο η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων ή προώθησης έργων μικρής επιχειρηματικότητας για περιπτώσεις όπως τα νησιά της χώρας.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου