Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ: ένας σκοτεινός χορός συμφερόντων που πρέπει να σταματήσει

Δημοσιεύτηκε στην Αυγή 7 Ιουλίου, Ένθετο Οικοτριβές 
της Γ. Ασημακοπούλου 
Είναι χιλιοειπωμένο και αποτελεί αναντίρρητη πραγματικότητα: Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι τομέας προτεραιότητας για την τρόικα και όχι μόνο. Εργολάβοι και επίδοξοι επενδυτές δίνουν μάχη με στόχο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα δημοτικά τέλη. Δίπλα τους «τεχνικοί, νομικοί και οικονομικοί σύμβουλοι» του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διεκδικούν το δικό τους μερίδιο από τη τελευταία, όπως ίσως νομίζουν, μεγάλη δεξαμενή πόρων. Και εδώ έχουν το δικό τους ρόλο οι εκλεγμένοι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικές είναι πρόσφατες αποφάσεις ανάθεσης υπηρεσιών «συμβούλων» και ΣΔΙΤ για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στο νομό Ηλείας και στη Δυτική Μακεδονία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν τελικά αποφύγει τον απόλυτο αφανισμό,

ΣΔΙΤ:Το «success story» Τατούλη πνίγει στα σκουπίδια την Πελοπόννησο ( ή με άλλα λόγια ...ποιούς βολεύει η συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η μείωση του ειδικού της βάρους μέσα στην ελληνική πολιτεία;;;) μέρος1ο

συνάδελφοί μας είδαν σε ένα βράδυ και με μια ψηφοφορία στην βουλή, να κατεδαφίζεται ολόκληρη η ζωή τους...


Άλλοι είναι στο δρόμο και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους. Εξ άλλου  … ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
Της Γ. Ασημακοπούλου 

Σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας (απόρρητα έχει χαρακτηρίσει τα στοιχεία η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης) εξελίσσεται και το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.
Μπορεί η Περιφέρεια και ο κ. Τατούλης να πανηγυρίζει σχετικά με το διαγωνισμό για τα σκουπίδια, όμως οι δήμαρχοι που εκπροσωπούν τους "παραγωγούς" και εκείνους που θα πληρώσουν το λογαριασμό έχουν "μαύρο σκοτάδι" για τα όσα ετοιμάζονται.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί δήμαρχοι αντιδρούν δεν εκφράζουν δημόσια τις διαφωνίες τους, για να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις έργων από το ΕΣΠΑ…
Για το θέμα υπήρξε θεσμική παρέμβαση με ιδιαίτερη αξία καθώς πρόκειται για κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το διαγωνισμό από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας. Με επιστολή του προς τους αρμοδίους της Περιφέρειας τόνισε ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα ερωτήματα του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Πατσαρίνου (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ), παρουσιάζοντας μάλιστα τα απαραίτητα έγγραφα που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις.

Και περιμένοντας το θαύμα των ΣΔΙΤ … συνεχίζεται η καταστροφική πολιτική:

  • Ο Δήμος Ερμιονίδας τίθεται (και πάλι !!) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητά τώρα να τεθούν σε λειτουργία παλιοί ΧΑΔΑ. Οι ποσότητες που έχει να διαχειριστεί υπερβαίνουν την έγκριση που δόθηκε για μεταφορά στο ΧΥΤΑ Φυλής. (περισσότερα σε νεώτερη ανάρτηση). Ελπίζουμε, οι φήμες που κυκλοφορούν για επικείμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού να είναι ανησυχία και μόνο των κατοίκων και να μην σχετίζονται με σχέδια νοσηρών εγκεφάλων για τα « αδιέξοδα» της Πελοποννήσου.