Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

(Χωρίς σχόλια)! Παρουσιάστηκε το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Μακεδονίας


Οι στρατηγικοί στόχοι του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων [ΠΕΣΔΑ] Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου επαναχρησιμοποίησης υλικών, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στην Κοζάνη που διοργάνωσε το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., ως Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) της Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησε στην εκπόνηση της μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Σύμφωνα με τον Αντώνη Γρηγορόπουλο από την ΔΙΑΔΥΜΑ ο οποίος παρουσίασε την μελέτη, «το υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ, περιλαμβάνει σχέδια διαχείρισης για 17 διακριτά ρεύματα (επικινδύνων και μη) αποβλήτων». Παράλληλα, περιλαμβάνει «και ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων σε περιφερειακό επίπεδο, όπου τίθενται στόχοι για την πρόληψη και περιγράφονται υφιστάμενα και προτεινόμενα μέτρα ή προγράμματα πρόληψης».
Οι στρατηγικοί στόχοι του νέου ΠΕΣΔΑ, όπως τους ανέφερε ο κ.Γρηγορόπουλος, αναπτύσσονται σε έξι βασικές ενότητες που είναι:
1.Ανάπτυξη προγραμμάτων Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.
2.Ολοκλήρωση των υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
3.Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση άλλων μη επικινδύνων αποβλήτων.
4.Ασφαλή τελική διάθεση των μη αξιοποιήσιμων αποβλήτων (επικινδύνων και μη) με την αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών.
5.Ορθολογική διαχείριση των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία αποβλήτων.
6.Επέκταση των δικτύων διαχείρισης αποβλήτων του Ν. 2939/2001 περί Εναλλακτικής Διαχείρισης.
Επιπλέον, κομβικό, όπως τον χαρακτήρισε ο κ.Γρηγορόπουλος, σχεδιασμό αποτελεί για τη ΔΙΑΔΥΜΑ το ολοκληρωμένο δίκτυο επαναχρησιμοποίησης υλικών που σχεδιάζεται και περιλαμβάνει Πράσινα Σημεία σε όλους τους μεγάλους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας, Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης στις Τοπικές Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών) και διασύνδεσή τους με ηλεκτρονική πλατφόρμα υποστήριξης της ανταλλαγής/επαναχρησιμοποίησης υλικών. Μάλιστα, στις 13 Ιανουαρίου 2015 θα κατατεθούν οι προσφορές στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που έχει δημοπρατηθεί από τη ΔΙΑΔΥΜΑ για τα Πράσινα Σημεία και για τον οποίο έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικά γραφεία όλης της χώρας.

http://www.aftodioikisi.gr/perifereies/parousiastike-to-neo-perifereiako-sxedio-diaxeirisis-apovliton-ditikis-makedonias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου