Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

(Δευτ. 1/12/14 - 19:04)
Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΡΙΜΙΚΗΡΗ*
Το αποτέλεσμα στην Καισαριανή ήταν άδικο για Γ. Κοντόσταυλο ένα νέο άνθρωπο αγωνιστή στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για λίγες ψήφους οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς έχασαν την μάχη των επαναληπτικών εκλογών.
Σε πεδίο αναμέτρησης της Αριστεράς, έστω και από δικαστική...καραμπόλα μετατράπηκε ο ιστορικός για την αριστερά δήμος της Καισαριανής. «Μονομάχοι» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης Γ. Κοντόσταυλος, επικεφαλής του συνδυασμού Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ηλίας Σταμέλος που ηγήθηκε του συνδυασμού Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής και είχε τη στήριξη του Περισσού.

Την επανάληψη των εκλογών στον Δήμο Καισαριανής αποφάσισε το Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο έκανε δεκτό αίτημα του υποψηφίου του ΚΚΕ, που είχε τερματίσει τρίτος -πίσω από τον πρώην δήμαρχο Αντ. Καμπάκα, που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ- να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
Συγκεκριμένα στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ο Γ. Κοντόσταυλος είχε λάβει 26,26%καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, ενώ ισοψήφησαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,36% οι κύριοι Καμπάκας και Σταμέλος, με τον πρώην δήμαρχο να περνά τελικά στο δεύτερο γύρο των εκλογών μεμόλις μία ψήφο διαφορά 2767 έναντι 2766 του υποψηφίου του Περισσού.
Στην αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής ο Γ. Κοντόσταυλος του ΣΥΡΙΖΑ υπερίσχυσε με σαφή διαφορά συγκεντρώνοντας 61,55%, έναντι 38,45% του Α. Καμπάκα. Ωστόσο, η δικαστική απόφαση ανέτρεψε συνολικά το αποτέλεσμα, αφού ακυρώνοντας ψηφοδέλτια του Αντ. Καμπάκα τα οποία έφεραν αντί σταυρού «ν», κατέταξε στη δεύτερη θέση τον υποψήφιο του ΚΚΕ, ο οποίος και αναμετρήθηκε εκ νέου με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο απερχόμενος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ δεν κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι η μάχη έγινε στις επαναληπτικές εκλογές μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς.
Είναι γεγονός ότι η Καισαριανή αν και μικρός δήμος με μόλις 24 χιλιάδες εγγεγραμμένουςψηφοφόρους, καταγράφει ιδιαιτερότητες ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης, είτε λόγω του γεγονότος ότι είναι από τους λίγους του Λεκανοπεδίου που συχνά έχει περάσει στα χέρια της Αριστεράς (τα ηνία του δήμου έχουν αναλάβει και δήμαρχοι προερχόμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΚΕ), είτε λόγω των πολύ οριακών νικών που έχουν πετύχει οι εκλεγέντες δήμαρχοι. Αρκεί να θυμίσουμε ότι στην αναμέτρηση του 2010 ο τότε δήμαρχος Αντ. Καμπάκας είχε υπερισχύσει του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑΣπ. Τζόκα με μόλις 12 ψήφους!
Πέρα από τις οποιεσδήποτε αναλύσεις επί του αποτελέσματος που είναι ανάγκη να κάνουν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ με πνεύμα αυτοκριτικό ως προς το ζήτημα τηςοργανωτικής και πολιτικής παρέμβασης, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στους πάντες ότι μια δύσκολη μάχη μεταξύ δυνάμεων της αριστεράς δεν μπορεί να γίνει αιτία για να σηκωθούν νέα σινικά τείχη μεταξύ του κόσμου της Αριστεράς. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε ρυθμιστή των δικών μας αντιθέσεων τηΔεξιά και τα πολιτικά ρετάλια του ΠΑΣΟΚ. Ο καθένας μας μπορεί να σκεφθεί πολλά γι’ αυτό το αποτέλεσμα, για την στάση σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ όμως η αρχή ότι οι πολίτες δεν είναι πρόβατα στο μαντρί ισχύει για όλες τις περιστάσεις ακόμα και για τις εκλογές της Καισαριανής, που εκ των πραγμάτων αδικούν το τονίζουμε και πάλι όχι μόνο έναν αξιολογότατο άνθρωπο της αυτοδιοίκησης όπως είναι ο Γ. Κοντόσταυλος αλλά και όλους τους συντρόφους του που μαζί έδωσαν αυτή την επαναληπτική δύσκολη και "περίεργη" εκλογική μάχη.
Όπως και να' χει πάντως δεν μπορούμε να μην ευχηθούμε στο νέο Δήμαρχο της Καισαριανής ότι το καλύτερο προς όφελος του Καισαριανιώτικου λαού και γενικότερα.
*Ο Βασίλης Πριμικήρης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18692:primi-kaisarianh&catid=83:aristera&Itemid=200


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου