Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Πρεμούρα για Α.Ε. διαχείρισης απορριμμάτων

skoypidia1
Με πρωτοβουλία της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Θήβας οργανώθηκε συνέλευση όλων των Δήμων της Στερεάς όπου με προεξάρχοντες τους Δημάρχους επιχειρήθηκε η σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης με την μετατροπή του Συνδέσμου ΟΤΑ, σε Ανώνυμη Εταιρεία και την έγκριση σχεδίου καταστατικού με την μορφή Α.Ε.
Εισηγητής στην μεγάλη αυτή προσπάθεια ο κ. Τσοκανής, διευθυντής του Φ.Ο.Δ.Σ.Α Θηβών ο οποίος επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να είναι ανώνυμη εταιρεία, για λόγους ευελιξίας κυρίως αλλά σε δεύτερο χρόνο για να έχει την δυνατότητα να υποδέχεται και τα βιομηχανικά απορρίμματα της ζώνης Οινοφύτων – Σχηματαρίου. Ο όγκος των απορριμμάτων αυτών είναι 2. 750.000 τόνοι όταν τα αστικά απορρίμματα είναι 270.000 τόνοι. Το επισημαίνω αυτό για να προσεγγίσουμε στοιχειωδώς τα μεγέθη.

Οι στόχοι του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, περιλαμβάνουν όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την καθαριότητα και την διαχείριση των απορριμμάτων από την συλλογή (αποκομιδή) μέχρι τις μονάδες
μηχανικής διαλογής και την ενεργειακή αξιοποίηση, όρος που περιλαμβάνει και την καύση των απορριμμάτων.
Πίσω από αυτήν την επιλογή είναι η κυβέρνηση που επιχειρεί να μετατρέψει μια δημόσια κοινωνική δραστηριότητα σε επιχειρηματική με συμβασιούχους εργαζόμενους ή ενοικιαζόμενους και να μετατρέψει τα δημοτικά συμβούλια σε διακοσμητικά όργανα.
Άλλωστε το μοντέλο αυτό έχει δοκιμαστεί στην ΔΕΠΟΔΑΘ, (είναι ο άλλος φορέας διαχείρισης της ίδιας περιοχής) που έχει τη μορφή Α.Ε. η οποία έχει αναθέσει σε εργολάβους όλη την παραγωγική διαδικασία, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια των μόλις 3 δήμων-μετόχων της. Στο ιστορικό της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, περιλαμβάνονται, τόσο η συνεργασία για μονάδα καύσης απορριμμάτων του Μπόμπολα που αποτράπηκε μέσα από παλλαϊκή κινητοποίηση των Θηβαίων το 2009, όσο και η πρόταση στην περιφέρεια για συγκεντρωτική διαχείριση όλων των απορριμμάτων της Στερεάς στη Θήβα με ΣΔΙΤ που επίσης αποτράπηκε λόγω αντιδράσεων το 2011. Ο ρόλος της ΑΕ, που ενώ διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών, έχει την ευκαιρία να αναπτύσσει σχέσεις, επαφές και τεχνογνωσία και στη συνέχεια να αυτονομείται, να θέτει δικές της στοχεύσεις και να επιχειρεί να καθοδηγήσει τους αιρετούς, είναι ενδεικτικός για το πόσο μακριά από τα συμφέροντα της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει μια Ανώνυμη Εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα σε μια μεγάλη περιφέρεια όπως είναι η Στερεά Ελλάδα.
Φυσικά η αντίδραση του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων ήταν άμεση, αποφασιστική και δυναμική. Μεγάλη ομάδα «απρόσκλητων» συνεπικουρούμενοι και από εργαζόμενους του Δήμου Αλιβερίου – Κύμης μπήκαν στην αίθουσα και αξίωσαν να τοποθετηθούν για το επίμαχο. Κάτω από την πίεση των νέων συσχετισμών και πριν τοποθετηθούν οι Δήμαρχοι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης πήρε τον λόγο ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Χαλκίδας, μέλος της διοίκησης της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. και διατύπωσε τις θέσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Είναι είπε κατηγορηματική η αντίθεση των εργαζομένων σε πρωτοβουλίες που οδηγούν τους Ο.Τ.Α στην αγκαλιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι ετοιμάζονται να αλώσουν τους Δήμους μέσα από τέτοια σχήματα.
Στην εποχή των μνημονίων και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι Δήμοι και επαγωγικά οι δημότες- οι τσακισμένοι οικονομικά Έλληνες- πελάτες των σαρκοφάγων.  
Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι διότι γνωρίζουμε ότι ο Γερμανός υφυπουργός για την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη κ. Φούχτελ αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων δημοτικών αρχών ζήτησε στοιχεία από όλους τους Δήμους αναφορικά με το ζήτημα των απορριμμάτων (τονάζ, ανά κατηγορία, κατάσταση του εξοπλισμού, αριθμός εργαζομένων κ.λ.π.) .
Σας δηλώνουμε με αποφασιστικό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση την ιδιωτικοποίηση των Ο.Τ.Α.
Οι Δήμοι και οι δημότες μπορούν και πρέπει να ανακτήσουν την διαχείριση και τον έλεγχο των κοινωνικών υπηρεσιών, να υπερασπιστούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
http://www.askota.gr/index.php/en/menu-arthra/menu-diaxirisi-aporimmaton/3442-premoyra-gia-a-e-diaxeirisis-aporrimmatwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου