Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Προ των ευθυνών τους οι Δήμαρχοι για τη διαχείριση απορριμμάτων


 

Τετάρτη, 19 Δεκέμβριος 2012

Το αυξημένο κόστος της επεξεργασίας των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων.
Το έργο του εργοστασίου αναμένεται να προωθηθεί με την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ωστόσο πέρα από την κατασκευή και λειτουργία του οι Δήμοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν και το οποίο βέβαια θα έχει αντίκτυπο στους πολίτες, μέσω των ανταποδοτικών τελών.
Μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με τους Δήμους να έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά, όμως θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, αφού ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων είναι η μείωση του όγκου τους.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ένα ζήτημα στο οποίο οι Δήμοι της Ηπείρου υστερούν χαρακτηριστικά.
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια
Το θέμα αναδείχθηκε στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου υπό την προεδρία της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, με τη συμμετοχή των Δημάρχων και των εκπροσώπων των ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου, που είχε ως αντικείμενο την χρηματοδότηση της μονάδας επεξεργασίας ΑΣΑ.
Σε δηλώσεις της η κα Καλογιάννη υπογράμμισε ότι τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προ των πυλών και μέχρι σήμερα κανένας Δήμος δεν έχει καταθέσει πρόταση για διαλογή στην πηγή, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου.
«Πρωτίστως πρέπει να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και αυτό δεν γίνεται χωρίς τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι ρήτρες θα είναι εξαιρετικά υψηλές, εάν δεν έχουμε επεξεργασμένα απορρίμματα. Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια εκτελεί έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, έχει ωριμάσει το δίκτυο ΣΜΑ και προχωρά στη μονάδα ΑΣΑ. Εναπόκειται όμως στους Δημάρχους να προχωρήσουν την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των Δήμων ενημερώθηκαν για την προγραμματική σύμβαση που πρέπει να υπογραφεί μεταξύ των τεσσάρων ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε το έργο του εργοστασίου να υπαχθεί στο εθνικό πρόγραμμα ΣΔΙΤ.
Ως προς την μέθοδο, φαίνεται πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντιρρήσεις, με δεδομένο πως τα οικονομικά του κράτους και της αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου. Το πρόβλημα ωστόσο για το κόστος «εισόδου» των απορριμμάτων στο εργοστάσιο θα απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμη τους Δήμους.
Οικονομία εναντίον περιβάλλοντος
Διαφορετικά κριτήρια στην προσέγγιση της διαχείρισης των απορριμμάτων υπάρχουν μεταξύ των αιρετών, όχι λόγω πεποιθήσεων και απόψεων, αλλά κυρίως λόγω τοπικιστικών συμφερόντων.
Όπως αναδείχθηκε και στην σύσκεψη οι Δήμαρχοι που έχουν στην αρμοδιότητά τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων επιδιώκουν την ορθή λειτουργία τους ακόμη και αν αυτό κοστίζει οικονομικά, κάτι που δεν συμμερίζονται απαραίτητα και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι, σύμφωνα με την Δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη.
«Όσοι έχουμε ΧΥΤΑ φωνάζουμε και για τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ενώ οι υπόλοιποι ασχολούνται μόνο με τα οικονομικά. Δυστυχώς η Ήπειρος βρίσκεται πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων και θα βρίσκεται για πολλά χρόνια ακόμη. Ο Δήμος Σουλίου έχει τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και προσπαθούμε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που όμως δεν φαίνεται καθόλου εύκολο για τον λόγο που προανέφερα», σημείωσε.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία


<<Με την υπ’ αριθμ. οικ. 25531/6262 απόφαση του Γενικού Γραμματέα
της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που
δημοσιεύτηκε στο αριθ. Β’ 1826/08.06.2012 ΦΕΚ, συστάθηκε ο
Περιφερειακός Σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012


Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για ΕΟΖ στο Πωγώνι

Στην Ήπειρο της φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας και των μνημονίων αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι τοπικοί άρχοντες με το πρόσχημα της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας, προετοιμάζουν το έδαφος για τη δημιουργία ΕΟΖ στο Πωγώνι.Δε μας φτάνει το «σώσιμο» που μας έχουν κάνει ως τώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις,έρχεται να προστεθεί κι αυτό της δημιουργίας ΕΟΖ στο Δήμο Πωγωνίου με τις ευλογίες του Δημάρχου Πωγωνίου,του Περιφερειάρχη και του προέδρου της ΠΕΔ.Τρίβουν τα χέρια τους οι ξένες και ντόπιες εταιρίες και επιχειρήσεις.Αφού δεν μπορεί με μιας να γίνει ΕΟΖ όλη η Ελλάδα,ας είναι για αρχή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.Τι το καλύτερο γι’ αυτούς.Να βρίσκουν πρόθυμους για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.Για να βρουν διέξοδο από την κρίση σε βάρος της εργασίας με αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.Πλανώνται αν νομίζουν ότι η τεράστια ανεργία της περιοχής θα οδηγήσει τους κατοίκους να συναινέσουν στο να γίνει το Πωγώνι κάτι που να θυμίζει χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας,της Αφρικής ή της Ανατολικής Ευρώπης.Αν ζήλεψαν οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες τις ΕΟΖ της Μαδαγασκάρης,της Ινδίας ή της Νότιας Αφρικής την εποχή του απαρτχάιντ ας μας το πουν ξεκάθαρα κι ας βγάλουν από το λεξιλόγιό τους τις τόσο ταλαιπωρημένες λέξεις «ανάπτυξη» και «καταπολέμηση της ανεργίας».Χορτάσαμε να τις ακούμε από τους κυβερνώντες τόσα χρόνια.Για μας δεν πρέπει να προχωρήσει ένα τόσο εφιαλτικό σχέδιο.Και θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει με τους εργαζόμενους, τους άνεργους κι όλους τους κατοίκους του Πωγωνίου.Θα είμαστε παρόντες στους αγώνες αυτούς με όλα τα διαθέσιμα κινηματικά και πολιτικά μέσα.

ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου