Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Επίτροπος Χαν: Ποινές στους Δημάρχους για τις χωματερέςΤην πρόταση να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις στους δημάρχους που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καταθέτει στην Καθημερινή της Κυριακήςο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιοχάνες Χαν . Ο Αυστριακός Επίτροπος, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνει ότι, παρά τη βελτίωση στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων για συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις. Υποδεικνύει προς αντιγραφή πρακτικές που ακολουθούνται στον τομέα αυτό στην Ευρώπη και υποστηρίζει ότι τα δύο μεγάλα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η γραφειοκρατία και η συγκεχυμένη διαδικασία λήψεως αποφάσεων.
«Η διαδικασία λήψεως αποφάσεων πρέπει να βελτιωθεί ως προς την ποιότητα και την αξιοπιστία της. Ακούω συνεχώς παράπονα από ξένες εταιρείες ότι άλλα τους μια δημόσια υπηρεσία και άλλα τους λεει η άλλη. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι η μεταρρύθμιση ου Καλλικράτη έχει κολλήσει και δεν ολοκληρώθηκε. Οι ξένοι επενδυτές είναι δύσκολο να βρούμε σημείο επαφής, να εξακριβώσουν ποιος ακριβώς είναι ο αρμόδιος συνομιλητής τους στην Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μανιάτης-Φούχτελ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, με τον Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ επικεντρώθηκε στο εκρηκτικό ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Μεταξύ άλλων, διερευνήθηκε η δυνατότητα θεσμοθέτησης δημοτικών βραβείων σε θέματα διαχείρισης, διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων, ώστε να ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση επιτυχημένων μοντέλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Από τη γερμανική πλευρά εκφράστηκε διάθεση για μεταφορά τεχνογνωσίας από γερμανικούς σε ελληνικούς δήμους. Επίσης, τέθηκε επί τάπητος η διοργάνωσης ενός ελληνογερμανικού συνεδρίου, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ και τη συμμετοχή «think tanks» ελληνικών και γερμανικών κομμάτων, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της αναπτυξιακής βιωσιμότητας και αειφορίας, της καινοτομίας και της νεανικής απασχόλησης. Η γερμανική πλευρά προτείνει ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε επίπεδο υπηρεσιών και αυτοδιοίκησης αναφορικά με την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μετά από εξορύξεις ορυκτών πρώτων υλών. Η ελληνική πλευρά δίνει έμφαση στη στήριξη, εκ μέρους του γερμανικού τραπεζικού τομέα, προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, καθώς το ελληνικό Δημόσιο ξοδεύει σχεδόν 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο για δαπάνες ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου