Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Τέθηκαν οι βάσεις για συνεργασία των Περιφερειών Πελοποννήσου και Σβέμπις Χαλ Γερμανίας

 

11.6.2013 —μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αποφασίστηκε η σύσταση γραφείου Νότιας Ελλάδας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και η ανάπτυξη συγκεκριμένων προγραμμάτων κατάρτισης για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου


  0  1 Google0  0  0
{images:title}
    0
    1
Τα θεμέλια πολύπλευρης συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Σβέμπις Χάλ Γερμανίας, τέθηκαν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, και τον ομόλογό του Γκέρχαρντ Μπάουερ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του, στο πλαίσιο του συνεδρίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Σβέμπις Χάλ από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου και εντάσσεται στις δράσεις της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Στις εργασίες του συνεδρίου παρέστη ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνεργασία, υφυπουργός Εργασίας, Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ, ο οποίος, συζήτησε με τον κ. Τατούλη, τη δυνατότητα ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Γερμανικής κυβέρνησης.
Στις τοποθετήσεις του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη δεδομένη χρονική στιγμή, υλοποιεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα το στρατηγικό σχεδιασμό που έχει καταρτίσει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμά της για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, το οποίο αποτελεί πλέον το μοντέλο για το σύνολο της χώρας. Ο κ. Τατούλης έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων τη μεταφορά της αρμοδιότητας στις Περιφέρειες.
Ο Γερμανός Περιφερειάρχης του Σβέμπις Χαλ, εξήρε τη σημασία της αλληλεγγύης ως ισότιμης σχέσης μεταξύ των μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο συνεργασίας των Περιφερειών Πελοποννήσου και Σβέμπις Χάλ, αποφασίστηκε η από κοινού υποβολή προτάσεων για υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η απευθείας συνεργασία των γραφείων Europe Direct, που ανήκουν στη χωρική τους αρμοδιότητα, η μεταφορά τεχνογνωσίας για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και της διαχείρισης των απορριμμάτων, η μεταφορά τεχνογνωσίας για τεχνική, επαγγελματική κατάρτιση και η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως τιμώμενη Περιφέρεια στην έκθεση προϊόντων του Σβέμπις Χάλ, το Σεπτέμβριο.
Εκτός αυτού μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αποφασίστηκε η σύσταση γραφείου Νότιας Ελλάδας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και η ανάπτυξη συγκεκριμένων προγραμμάτων κατάρτισης για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αποφασίστηκε, επίσης, επίσημη επίσκεψη των Γερμανών και των Ελλήνων συντονιστών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στις 4 Ιουλίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αντικείμενο την κατάρτιση των προγραμμάτων συνεργασίας που θα αναπτυχθούν.
- See more at: http://isthmos.gr/index.php/article/tethhkan_oi_baseis_gia_sunergasia_twn_perifereiwn_peloponnhsou_kai_sbempis#sthash.dimm5FeE.dpuf
Τρίπολη: Ετοιμάζεται ο νέος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου

24.5.2013 —Τα μέλη της Εκτελεστικής θα προσπαθήσουν, ώστε μέχρι τις 15 Ιουνίου 2013, να είναι όλα έτοιμα με το νέο Φορέα. Οι δήμαρχοι δήλωσαν, ότι, πρέπει να διαχωριστούν τα λειτουργικά έξοδα του νέου Φορέα και τα έξοδα της διαχείρισης των απορριμμάτων


  0  0 Google0  0  0
{images:title}
    0
    0
Με δύο (2) θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδρίασε χθες το απόγευμα, στην Τρίπολη και στα γραφεία της ΠΕΔ Πελοποννήσου, η Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το 1ο θέμα είχε να κάνει με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την συγχώνευση/εκκαθάριση, των 7 Νομαρχιακών Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, σ' έναν ενιαίο Περιφερειακό Φορέα. Το 2ο θέμα, είχε σχέση με την προετοιμασία όλων των στοιχείων (προυπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα, εισφορές Δήμων, στελέχωση προσωπικού κ.ά.), ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η νέα δομή.
Τα μέλη της Εκτελεστικής θα προσπαθήσουν, ώστε μέχρι τις 15 Ιουνίου 2013, να είναι όλα έτοιμα με το νέο Φορέα. Οι δήμαρχοι δήλωσαν, ότι, πρέπει να διαχωριστούν τα λειτουργικά έξοδα του νέου Φορέα και τα έξοδα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ενημερώθηκαν απ' τον κ. Σμυρνιώτη για την άτυπη έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής, που κάνει λόγο για πιθανές διορθωτικές μεταβολές (π.χ. τέλη υγειονομικής ταφής κ.λ.π.), όσον αφορά τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου.
- See more at: http://isthmos.gr/index.php/article/tripolh_etoimazetai_o_neos_fodsa_peloponnhsou#sthash.MYF31BRm.dpuf


Χώρος υγειονομικής ταφής μη επικίνδυνων αποβλήτων κοντά στο Πλάτωμα στην Τρίπολη


Χώρος υγειονομικής ταφής μη επικίνδυνων αποβλήτων καθώς και αδρανών υλικών σχεδιάζεται στη θέση «Περιστέρια» στο Δήμο Τρίπολης. Για το σκοπό αυτό έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία θα εξετάσει, ως είθισται, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Ο χώρος συγκεκριμένα αφορά στα πρώην λατομεία Καγιάννη, σε ευθεία απόσταση 3 km από το κέντρο της πόλης.  Η συνολική έκταση του χώρου ανέρχεται στα 124,15 στρέμματα περίπου και το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ιδιωτικό.
Ο χώρος σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά γειτνιάζει με τον ΧΑΔΑ Τρίπολης και τα χωριά που βρίσκονται κοντά απέχουν μέχρι πέντε χιλιόμετρα (Θάνας, Μάκρη, Σιλίμνα, Περπατάρης, Παλλάντιο, Άγιος Κωνσταντίνος, Τζίβα).
Ο χώρος θα εξυπηρετεί βιομηχανικές / βιοτεχνικές μονάδες της ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, καθώς και άλλους ιδιώτες - επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου για τη διάθεση των παραγόμενων στερεών, μη επικινδύνων αποβλήτων, καθώς και αδρανών υλικών.
Η δυναμικότητα του έργου εκτιμάται στους 60.000 ton/έτος. Τυχόν επικίνδυνα υπολείμματα διέπονται από ειδική διαχείριση και δεν θα αποτίθενται στην εν λόγω εγκατάσταση.
Στο ΧΥΤ θα γίνονται αποδεκτά απόβλητα τα οποία, πριν τη διάθεση τους, θα έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία από τον παραγωγό τους (π.χ. τεμαχισμό, αφυδάτωση, κοσκίνισμα κ.λ.π.), όπως αυτή έχει καθορισθεί κατά την αδειοδότησή τους και όπως ορίζονται στους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς όρους της εκάστοτε εγκατάστασης.
Επίσης, τα προς ταφή απόβλητα θα συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα της εγκυκλίου Αρ.Πρωτ. Οικ. 129043/4345/8-7-2011 και ειδικότερα από το «έντυπο παρακολούθησης αποβλήτου» χωρίς να απαιτείται επιπλέον επιτόπου επεξεργασία.
Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του χώρου είναι 30 χρόνια.
ε.τ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου