Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

«Αναγνωριστική» η συνάντηση ΚΕΔΕ – ΠΟΕ-ΟΤΑ – Τι συζήτησαν οι δύο πλευρέςΩς μια πρώτη, «αναγνωριστική», χαρακτηρίστηκε η συνάντηση που είχε στα γραφεία της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, παρόντος του προεδρείου της Ένωσης και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αμφότερες οι πλευρές επισήμαναν την κρισιμότητα της δεδομένης περιόδου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ διαπίστωσαν αρκετά σημεία σύγκλισης.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της αξιολόγησης και του επανελέγχου, τα οποία παραμένουν «καυτά» για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Τόνισε ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία της «συγκριτικής αξιολόγησης» δεν έχει κανένα στόχο, πέρα από το να αναζητήσει υπαλλήλους προς απόλυση. Ακόμη, αναφερόμενα τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στον επανέλεγχο, σημείωσαν ότι πρόκειται για μια διαδικασία που περισσότερο μοιάζει με επανακαθορισμό κριτηρίων και δεν έχει να κάνει με πλαστά πτυχία. Έκαναν λόγο για στοχοποίηση των ΟΤΑ, οι οποίοι ήδη έχουν «πληρώσει πολύ αίμα», με σκοπό νέες απολύσεις.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τόνισε την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, προειδοποιώντας ότι χωρίς την ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού με εργαζόμενους κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ θα καταρρεύσουν οι δήμοι. Κάλεσαν να δοθεί με κοινή φωνή μια «μάχη» απέναντι στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι συνυπογράφει ότι ακούστηκε, με τη διαφορετικότητα ότι στην καθημερινότητα των δήμων πρέπει οι δήμαρχοι να δώσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι καταβάλλουν δημοτικά τέλη. Νωρίτερα τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου δέχθηκαν τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των δημοτικών υπαλλήλων ότι στους δήμους τους προωθούν ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Πατούλης συμφώνησε ότι πρέπει να αρθούν οι απαγορεύσεις προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
Επιπλέον, συμφώνησε ότι το θέμα των περικοπών των πόρων πρέπει να διατυπωθεί πιο έντονα προς την κοινή γνώμη. «Η πρόθεσή μας είναι να γίνουμε παρεμβατικοί ως ΚΕΔΕ», είπε. Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι δήμοι καλούνται να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους πλεονασμάτων στη διάρκεια των επόμενων ετών.
Ακόμη, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από την ΚΕΔΕ να πάρει σαφείς θέσεις για το ζήτημα του εθελοντισμού, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «νέο φρούτου» στις μορφές εργασίας, να αποσαφηνιστεί η στάση της ΚΕΔΕ για τον επανέλεγχο, όπως επίσης και για τους ΦοΔΣΑ, περιγράφοντας τα όσα έγιναν προσφάτως στην Στερεά Ελλάδα.
Επικριτικές ήταν, τέλος, οι δυο πλευρές και στο θέμα των εργαζομένων με το σύστημα των δίμηνων, πενάμηνων και οκτάμηνων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πατούλης: «Θέλουμε ανθρώπους που να εργάζονται μόνιμα και σταθερά. Δεν θέλουμε να αλλάζουμε συνέχεια υπαλλήλους». Αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης εμπειρίας των συγκεκριμένων εργαζομένων, ο γγ της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Έδεσσας Γ. Μουράτογλου είπε χαρακτηριστικά: «Οι διμηνίτες διέλυσαν τον στόλο των αυτοκινήτων του δήμου. Μέχρι το 2016 θα έχουν διαλύσει τα πάντα. Μπορεί να είναι ένα μέτρο για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά στην ουσία δεν κάνουμε τίποτα». Και ο κ. Μπαλασόπουλος πρόσθεσε: «Όταν παίρνεις 25 νέους εργαζόμενους σε έναν δήμο και πάει ο πολίτης να εξυπηρετηθεί και αυτοί ψυρίζουν τη μαϊμού, ποιος θα την πληρώσει; Εμείς ως θεσμός. Αυτή η κατάσταση μας απαξιώνει».
http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/anagnoristiki-i-sinantisi-kede-poe-ota-ti-sizitisan-oi-dio-plevres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου