Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Εκλογή προϊσταμένων: Τι προβλέπει η εγκύκλιος – ΜΕΤΑ: Έλεγχος Δημόσιας Διοίκησης από δανειστές, κομματικό κράτος

mitsotakis-xristofilopoulou-603

Με εγκύκλιό του (ΑΔΑ: 77ΗΨΧ-ΔΘΝ), ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης καθορίζει τις προϋποθέσεις επιλογής, τα κωλύματα υποψηφιότητας, συμμετοχής και τοποθέτησης, καθώς και τα στάδια επιλογής των προϊσταμένων στο Δημόσιο, καθορίζει με εγκύκλιό του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρεται, εκδόθηκαν κανονιστικές αποφάσεις που αφορούν στη διαδικασία προϊσταμένων οργανικών μονάδων σε τρία στάδια και ειδικότερα την πλήρωση αναγκαίων προϋποθέσεων και τυπικών προσόντων, τη γραπτή εξέταση, και τη «δομημένη» συνέντευξη.

Οι παραπάνω διαδικασίες αφορούν σε 3.405 θέσεις ευθύνης (από 5.253), που προκύπτουν από τα νέα οργανογράμματα, ενώ κανονικά προχωράει η πρώτη προκήρυξη για τις 25 θέσεις γενικών διευθυντών, καθώς από τις 14 Νοεμβρίου έληξε και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων.
Όπως έχει υπογραμμίσει το ΜΕΤΑ, η επιλογή προϊσταμένων στοχεύει στον πλήρη έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης από το μνημονιακό καθεστώς και το κομματικό κράτος. Δανειστές και συγκυβέρνηση θέλουν μια υπηρεσιακή ιεραρχία, πλήρως ελεγχόμενη, αναίσθητη απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. Να «αξιολογεί» και να μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων, να «αξιολογεί» και να απολύει, να καταργεί κλάδους εργαζομένων και να οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών.
Καταργείται κάθε αντικειμενικό και μετρήσιμο κριτήριο για την επιλογή των προϊσταμένων. Καθιερώνεται, αντίθετα, μια διαβλητή διαδικασία εξετάσεων και κυρίως μια διάτρητη διαδικασία συνεντεύξεων, το αποτέλεσμα μάλιστα της οποίας θα λαμβάνεται υπόψη κατά 70% και 60% για την επιλογή αντίστοιχα των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών.
Η απουσία αντικειμενικών κριτηρίων, οι διαβλητές εξετάσεις, η παρωδία των συνεντεύξεων, η εισαγωγή ιδιωτών αξιολογητών κτλ., που δίνουν τη δυνατότητα για τον αυθαίρετο διορισμό προϊσταμένων και τη συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων, διαμορφώνουν ένα σύστημα επιλογής ημετεροκρατίας και κομματικού ελέγχου, που μας γυρίζει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
http://ergasianet.gr/menu-nomos/menu_nom_ergasiaki/10971-eklogh-proistamenwn-ti-problepei-h-egkyklios-%E2%80%93-meta-elegxos-dhmosias-dioikhshs-apo-daneistes,-kommatiko-kratos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου