Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Πελοπόννησος ...συνέχεια

Μήπως  ο καθένας βλέπει  τα πράγματα όπως τον  βολεύει  και ακούει μόνο όσα του αρέσουν;
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ερμιονίδας , Δ. Καμιζή , η απόφαση του ΦοΔΣΑ είναι Διαλογή στην πηγή και μονάδες ήπιας διαχείρισης των απορριμμάτων,   με Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) στο χώρο όπου θα γίνεται η κομποστοποίηση, κομποστοποιητή και δεματοποιητή για τη συσκευασία μόνον ανακυκλώσιμων υλικών και του υπολείμματος RDF. 
Για προσωρινή διαχείριση κάνει λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε θέσεις που  αργότερα θα λειτουργεί  ο ΣΜΑ για τη μεταφορά απορριμμάτων στην επεξεργασία. 
από αυτοδιοίκηση. gr
Τατούλης: Η απόφαση του ΦοΔΣΑ ενισχύει το διαγωνισμό για τον ΠΕΣΔΑΠ

«Καθίσταται λοιπόν σαφής η σημασία της χθεσινής απόφασης του ΦοΔΣΑ να προχωρήσει άμεσα στη χωροθέτηση των θέσεων προσωρινής διαχείρισης (κομποστοποίησης και δεματοποίησης) σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΠΕΣΔΑ, αφού αυτές οι θέσεις θα αποτελέσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ τις θέσεις των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων όπου οι Δήμοι θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους και θα τα παραδίδουν στο σύστημα επεξεργασίας».
από την ιστοσελίδα του Δημάρχου Ερμιονίδας 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Χθες το βράδυ στις 8μ.μ. συνεδρίασε στο Νέο Δημαρχείο της Τρίπολης το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου υπό την προεδρία του Προέδρου και Δημάρχου Τρίπολης κυρίου Γιάννη Σμυρνιώτη. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και συμμετείχε προσκεκλημένος ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής.
Μοναδικό θέμα της συζήτησης ήταν η χωροθέτηση των νέων μονάδων Ήπιας Διαχείρισης των Απορριμμάτων σύμφωνα με τις υποβληθείσες προτάσεις της ΠΕΔ Πελοποννήσου που συνδιαμορφώθηκαν και με τι προτάσεις του Δήμου Ερμιονίδας, και υποβλήθηκαν τον τελευταίο καιρό τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και έγιναν αποδεκτές.
Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, όπως είναι πια γνωστό η Διαχείριση των Απορριμμάτων θα περιλαμβάνει διαλογή στην πηγή, Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) στο χώρο όπου θα γίνεται η κομποστοποίηση, κομποστοποιητή και δεματοποιητή για τη συσκευασία μόνον ανακυκλώσιμων υλικών και του υπολείμματος RDF. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή η δεματοποίηση και αποθήκευση σύμμεικτων απορριμμάτων και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε δεν θα επιτραπεί να δημιουργηθούν άλλα «Κρανίδια» στην Πελοπόννησο.
Για την Αργολίδα η πρόταση θα είναι για δύο τέτοιες μονάδες, μία στο Δήμο Άργους-Μυκηνών και μία στον Δήμο Ερμιονίδας στο χώρο που λειτουργεί σήμερα η χωματερή Διδύμων με τον δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων. Η δημιουργία αυτής της μονάδας στο Σταυρό Διδύμων που λειτουργεί ο δεματοποιητής είναι αναγκαστική προκειμένου να διαχειριστεί με τη μέθοδο αυτή τα συσσωρευμένα απορρίμματα (μπάλες) που έχουν συγκεντρωθεί και υπέρ-κορέσει το χώρο αυτό (περίπου 30.000 μπάλες). Δηλαδή μετά την εγκατάσταση της μονάδας κομποστοποίησης τα δέματα θα ανοίγονται επί τόπου και τα σύμμεικτα αποθηκευμένα εκεί απορρίμματα θα υφίστανται επεξεργασία μέσω του ΚΔΑΥ και του κομποστοποιητή.
Ο Δήμαρχος κατέθεσε στον ΦΟΔΣΑ το φάκελο της Τροποποίησης της υπ΄αρ.πρ.2823/7-8-2009 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το «Έργο Διαχείρισης (Κομποστοποίησης και Διαλογής) Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α) Δήμου Ερμιονίδας Ν. Αργολίδας η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία υιοθέτησε και αυτή τις προτάσεις του Δήμου μας σαν ενδιάμεση μεταβατική λύση μέχρι να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει εργοστάσιο τελικής επεξεργασίας στην Πελοπόννησο.
Βέβαια προκειμένου να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει αυτή η μονάδα Ήπιας Διαχείρισης των απορριμμάτων στη θέση Σταυρός Διδύμων είναι εντελώς απαραίτητο να εκκενωθεί με την απομάκρυνση δεμάτων και χύδην απορριμμάτων ικανός χώρος για την εγκατάσταση της μονάδας. Αν και με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια εκκένωσης για την εξασφάλιση του αναγκαίου χώρου με δαπάνες και ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όλα τα παραπάνω συνιστούν την απαρχή επίλυσης του μεγάλου προβλήματος που δημιουργήθηκε στην Ερμιονίδα με τη δεματοποίηση και αποθήκευση συμμείκτων απορριμμάτων και δικαιώνει τις θέσεις, τις προτάσεις και τους αγώνες της σημερινής Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου