Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

Δήμαρχοι εφαρμόζουν τα «λοβάρδεια» ήθη και έθιμα, την... εθελοντική (μαύρη) εργασία

mavri-ergasia
Ο Λοβέρδος «πέταξε» την ιδέα και είπε στους αναπληρωτές και αδιόριστους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν τζάμπα, με αντάλλαγμα... μόρια (ούτε καν ένα ξεροκόμματο). Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, κάποιοι δήμαρχοι έχουν αρχίσει να το κάνουν αυτό υπό το μανδύα της «εθελοντικής εργασίας», το «νέο φρούτο στις ξεχειλωμένες εργασιακές σχέσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ καταδικάζει αυτές τις πρακτικές, που γίνονται προκειμένου να καλύψουν οι αιρετοί τα μεγάλα κενά που αφήνει η συνέχιση της υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς στους δανειστές, και καταγγέλλει τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που -αντί να απαιτήσουν μαζί με τους εργαζόμενους να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι και να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων- προωθούν τη «μαύρη» εργασία μέσω του εθελοντισμού.
Η καταγγελία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την «εθελοντική εργασία»
Η Ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων, με την ανακοίνωση – καταγγελία της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «ξεχειλωμένες εργασιακές σχέσεις» στους δήμους, «για την τεράστια έλλειψη προσωπικού στις Υπηρεσίες αιχμής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συντονισμένη μεθόδευση κυβέρνησης και αιρετών να υποκαταστήσουν το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας (δίμηνα, κοινωφελής εργασία, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.)».
Καταγγέλλοντας την προσπάθεια αιρετών να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού «βάζοντας από την “πίσω πόρτα” δήθεν “εθελοντές”», υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται και αναφέρεται ρητά σε απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών (αριθμ. πρωτ.: 26129/10-7-2012). Κρίνει, δε, ότι αυτή η απόπειρα αποτελεί συνέχεια της μεθόδευσης της κυβέρνησης να υποκαταστήσει το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Παράλληλα, καλεί τους εργαζομένους στους δήμους, εάν διαπιστώσουν μαύρη εργασία, να παρεμβαίνουν άμεσα στις διοικήσεις των δήμων· και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να καταγγέλλουν τα περιστατικά στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο ΙΚΑ και στις Διευθύνσεις Υγιεινής της Περιφέρειας, όταν αφορά Υπηρεσίες όπου παρέχονται υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Εξώδικο στο Σταϊκούρα για την παράνομη κατακράτηση μισθού για τις απεργίες
Στο μεταξύ, με εξώδικη διαμαρτυρία της προν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί να δώσει εντολή «στους εκκαθαριστές μισθοδοσίας να σταματήσουν την παράνομη παρακράτηση των αποδοχών κατά τις μέρες της απεργίας και να επιστρέψουν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά στους δημοτικούς υπαλλήλους».
Όπως διευκρινίζει, έχει γίνει εσφαλμένος υπολογισμός της περικοπής του μισθού για τις ημέρες της απεργίας, με βάση υπολογισμού τις 30 μέρες και όχι τις 25 εργάσιμες που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Επιστολή σε Ντινόπουλο και Σταϊκούρα για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης
Τέλος, με επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και αναπληρωτή Οικονομικών Αργύρη Ντινόπουλο και Χρήστο Σταϊκούρα αντίστοιχα, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητεί -με δεδομένη τη μεθόδευση των συγκυβερνώντων να μειώσουν την κρατική επιχορήγηση στους δήμους, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας- να καταβληθεί άμεσα η εκλογική αποζημίωση. δημοτικούς υπαλλήλους η εκλογική αποζημίωση.
«Επειδή τα ποσά αφορούν την εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων και όχι επιχορήγηση προς τους δήμους, δεν μπορεί να συμψηφιστεί η απαίτηση με βεβαιωμένες οφειλές των δήμων προς το Ελληνικό Δημόσιο», υπογραμμίζει.
http://ergasianet.gr/menu-epikairotita/menu-epik-erg-oikonomia/10665-dhmarxoi-efarmozoyn-ta-%C2%ABlobardeia%C2%BB-hthh-kai-ethima,-thn-ethelontikh-mayrh-ergasia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου