Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΕΚΑ: Άμεσα η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη Πελ/νησο

ΥΠΕΚΑ-  Περιφέρεια Πελοποννήσου συντονίζονται για να τρέξει η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων  διαχείρισης απορριμμάτων.

Μεγάλες δηλώσεις για συνεχή διαβούλευση με τους πολίτες..
Πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει.  Μια εβδομάδα διορία έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου  για να υποβάλλει τις Μελέτες  στο ΥΠΕΚΑ, από τη στιγμή που θα τις παραλάβει από τον προσωρινό ανάδοχο ΤΕΡΝΑ.
 Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2013
ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΚΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Σύσκεψη με αντικείμενο την πρόοδο του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» ενόψει της εκκίνησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, συγκάλεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκου Μαντζούφα και υπηρεσιακών παραγόντων του  ΥΠΕΚΑ.
Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η βούληση του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο Νόμος για τέτοια σύνθετα και καινοτόμα έργα, προκειμένου να υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και να ολοκληρωθεί  η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως συμφωνήθηκε, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ θα συνεργαστούν με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχοντας τον συντονιστικό ρόλο, ώστε η περιβαλλοντική αδειοδότηση να ολοκληρωθεί με υποδειγματικό τρόπο, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, με έκδοση των περιβαλλοντικών όρων που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των πολιτών με αποτελεσματικότερο τρόπο.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε λόγο για έργο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών, σε μια Περιφέρεια που υποβαθμίζεται με πάνω από 80 ανεξέλεγκτες χωματερές. «Πρόκειται αναμφισβήτητα για μεγάλη πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί με θετικό τρόπο» δήλωσε ο Υπουργός και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο τα επαπειλούμενα βαρύτατα πρόστιμα, αλλά κυρίως το αγαθό της δημόσιας υγείας που πρέπει η Πολιτεία να διασφαλίσει».
 Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, παρουσίασε την μέχρι σήμερα εξέλιξη του διαγωνισμού, την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί το ίδιο γρήγορα και αποφασιστικά και αποτελεσματικά, βασιζόμενη στη συνεχή διαβούλευση με τους πολίτες και την τοπική κοινωνία.
Η Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, εξήρε την ανάγκη βαθύτατης διαβούλευσης με τους πολίτες της Πελοποννήσου, προκειμένου όλη η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης να είναι ουσιαστική, ταχύτατη και αποτελεσματική και δήλωσε την απόφαση του Υπουργείου να στηρίξει με τις υπηρεσίες του τη διαδικασία .
Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας εξήγησε τη σημασία του έργου για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πιλότου για επόμενα έργα, αφού αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο Ευρώπης, που συμπεριλαμβάνει τη διαδικασία της χωροθέτησης και ολοκληρώνεται με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Κατά την  ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο  Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση εκπλήρωσε τον στόχο της, αφού όλα τα μέρη συστρατεύονται στην επιτυχία του σκοπού αυτού και δήλωσε αισιόδοξος, ότι και αυτή τη φορά η χώρα μας θα εκπλήξει του εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την αποτελεσματικότητά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου