Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

ΕΔΣΝΑ: Στο τελικό στάδιο τρεις διαγωνισμοί για τους ΧΑΔΑ Αττικής

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/695732/edsna-sto-teliko-stadio-treis-diagonismoi-gia-tous-xada-attikis

 Στο τελικό στάδιο μπαίνουν οι τρεις από τους έξι διαγωνισμούς για τις Αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ της Αττικής και των νησιών, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ κατακύρωσε τα αποτελέσματά τους.
Συγκεκριμένα οριστικοί μειοδότες αναδείχθηκαν στα έργα Αποκαταστάσεων ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής (Βαρνάβα, Καλάμου, Γραμματικού, Αυλώνα), Νήσων Αττικής (Μεθάνων, Αγκιστρίου) και Σπετσών, συνολικού προϋπολογισμού 6,7  εκ. €, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.
Για τα υπόλοιπα τρία έργα, δηλαδή για τις Αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής (Παλαιάς Φώκαιας, Καλυβίων), Κερατέας και Μεγάρων, αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου η αναβολή της συζήτησής τους, προκειμένου να διερευνηθούν νομικά ζητήματα που προέκυψαν εκ μέρους των εταιρειών.
Παράλληλα, στην τελική ευθεία μπαίνουν, σύμφωνα με τον ΕΣΔΝΑ, και οι εργασίες μεταφοράς στο εξωτερικό της συσσωρευμένης κατά την περίοδο 2002-2007 τέφρας του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Απορριμμάτων. Η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Η δαπάνη ανέρχεται στις 700.000,00 € και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του ΕΔΣΝΑ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε ακόμη η μελέτη κοστολόγησης των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ, «στην οποία φαίνεται η τεράστια επιβάρυνση του προϋπολογισμού του φορέα από χρέη και αντισταθμιστικά οφέλη».
Σημειώνεται πως η μελέτη θα ζητηθεί να παρουσιαστεί στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για τα απορρίμματα, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις με τη συνδρομή της Κεντρικής Διοίκησης.
Ακόμη αποφασίστηκε ο ΕΔΣΝΑ να απευθυνθεί εκ νέου στα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για τα ζητήματα των χρεών του Συνδέσμου και των καταβολών των απαλλοτριώσεων που αφορούν σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Φυλής.   
Επίσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών περιστολής του κόστους θα ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ ΑΕ η παροχή μειωμένου τιμολογίου για τις εγκαταστάσεις που λειτουργεί ο Σύνδεσμος.

Προχωρούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση 11 ΧΑΔΑ

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 16:06
Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους τέσσερις από τους έξι διαγωνισμούς που προκήρυξε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την αποκατάσταση 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) συνολικού προϋπολογισμού 21,8 εκατ. ευρώ.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ εξέτασε τις ενστάσεις, ενέκρινε τα πρακτικά και κατακύρωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τα έργα των αποκαταστάσεων των ΧΑΔΑ Μεγάρων, Νήσων (Μέθανα-Αγκίστρι) και Νοτιοανατολικής Αττικής (Π. Φώκαια – Καλύβια).
Είχε προηγηθεί η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για το έργο Αποκατάστασης ΧΑΔΑ Σπετσών. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η κατακύρωση του αποτελέσματος των δύο διαγωνισμών που απομένουν για την Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής (Βαρνάβας-Κάλαμος-Αυλώνας-Γραμματικό) και Κερατέας.
Ο ΕΔΣΝΑ αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αττική, καθώς προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα η εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση όσον αφορά τους  χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή πρόστιμο 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.
«Το ύψος των προστίμων που θα αποφύγει να καταβάλει η χώρα μας με την πλήρη αποκατάσταση και των 11 ΧΑΔΑ της Αττικής ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου