Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Για όσους έπεσαν από τα σύννεφα με το νομοσχέδιο «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης των Αποβλήτων»: Ο ν. 4042/2012 για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 98/2008.

Ανατροπή της πολιτικής λιτότηταςΤα απόνερα της  διακυβέρνησης  Παπακωνσταντίνου (ναι αυτού που είχε το μονοπώλιο υπογραφής του μνημονίου)  δεν μας  πιάνουν στον ύπνο...

Το ΥΠΕΚΑ έθεσε  σε διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου Σχέδιο Νόμου για την «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης των Αποβλήτων».

Αν σήμερα το Σχέδιο Νόμου για την «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης των Αποβλήτων», που τέθηκε από το ΥΠΕΚΑ  σε διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, χαρακτηρίζεται  απόπειρα πολιτικής παρέμβασης για την αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ, ΥΠΉΡΞΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΔΙΑΒΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ  ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ  ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ , όταν ψηφιζόταν στη βουλή ο ν. 4042/2012 για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 98/2008.
Είχαμε, τότε, καταγράψει ότι η κυβέρνηση  Μεθοδεύει την ανάπτυξη - λειτουργία των υποδομών ως δίκτυο για τις ανάγκες όλης της χώρας  ΣΎΜΦΩΝΑ με σχέδια διαχείρισης και προγράμματα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που καταρτίζονται από το ΥΠΕΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.  ΟΔΗΓΟΎΜΑΣΤΕ  σε πλήρη αφαίρεση από τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού του δικαιώματος να καταρτίζουν σχέδια διαχείρισης αποβλήτων.Εμποδίζεται η ανάπτυξη δράσεων στην πηγή. Αυτόματα,  Προγράμματα είτε των ΟΤΑ είτε γενικά κοινωνικών συλλογικοτήτων για διαλογή στη πηγή κλπ δεν θα αναγνωρίζονται ως μέρος του θεσμοθετημένου σχεδίου διαχείρισης, έτσι ώστε να χρηματοδούνται ως δράσεις αλλά και η ανάπτυξη τους να συνεκτιμάται στην περιβαλλοντική επίδοση των ΟΤΑ , όταν θα κληθούν να εφαρμόσουν την  υποχρέωση για επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την διάθεση σε ΧΥΤΑ.


Αντιγράφω δύο σημεία από την ομιλία της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ,  όταν συζητείτο στη βουλή ο νόμος 4042/2012 για την ενσωμάτωση της οδηγίας 98/2008 (2 Φεβρουαρίου 2012) : 
 Αφαιρείτε από τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού το δικαίωμα να καταρτίζουν σχέδια διαχείρισης αποβλήτων. 
Μεθοδεύετε την ανάπτυξη και τη λειτουργία των υποδομών ως δίκτυο για τις ανάγκες όλης της χώρας σύμφωνα με σχέδια διαχείρισης και προγράμματα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που καταρτίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και μόνο.


πηγή:http://www.ammanatidou.gr/arxeio/2009-2012/koinovouleftiko-ergo/nomosxedia/833-art833Με το Σχέδιο Νόμου για την «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης των Αποβλήτων» το ΥΠΕΚΑ έρχεται αφενός να ικανοποιήσει μία από τις αιρεσιμότητες  του χρηματοδοτικού προγράμματος 2014-2020  και  από την άλλη να  προστατεύσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στο τομέα της διαχείρισης/ανακύκλωσης απορριμμάτων και ιδιαίτερα  του εθνικής εμβέλειας συστήματος των μπλε κάδων από τον "αθέμιτο ανταγωνισμό" των ΟΤΑ.

Με το άρθρο 17 του  σ/ν που τέθηκε σε διαβούλευση για την έγκριση  του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) η " γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι δεσμευτική και ο αρμόδιος φορέας σχεδιασμού οφείλει να προβεί, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις, στις απαραίτητες τροποποιήσεις του ΠΕΣΔΑ".

Πρόκειται για προσθήκη στο  άρθρο 35 του ν.4042/2012, που προβλέπει την απλή (και όχι δεσμευτική)  γνωμοδότηση από την  Υπηρεσία του ΠΕΚΑ για τη συμβατότητα του Περιφερειακού Σχεδιασμού με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.
Με την πρόβλεψη ότι  "η γνώμη του ΥΠΕΚΑ είναι δεσμευτική" προδιαγράφεται η  απόλυτη χειραγώγιση των ΟΤΑ έως και  "απαγόρευση" τοπικών δράσεων ανταγωνιστικών στα ιδιωτικά συστήματα  ανακύκλωσης - ΣΕΔ. Αν οι τοπικές δράσεις βλάπτουν πχ το εθνικής εμβέλειας  σύστημα των μπλε κάδων,  τότε το ΥΠΕΚΑ μπορεί να  πει ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου