Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ , ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ & ΕΦΑΠΑΞ ΑΠΟ ΤΟ 2015

images/stories/baner/asf12.jpg(Δευτ. 10/11/14 - 11:55)
ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αυτόματης μείωσηςτων κύριων συντάξεων, ανάλογα με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και συρρίκνωση των επικουρικών κι εφάπαξ παροχών ετοιμάζει η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, ενώ στην ''προκρούστεια κλίνη'' μπαίνουν εργασιακά και συνδικαλιστικά κεκτημένα. Το νέο αντεργατικό-αντασφαλιστικό σχέδιο, θα περιλαμβάνεται στο νέο μεσοπρόθεσμο και θα ισχύσει από το2015.

ΤΟ ΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα, που αποκάλυψε η «Αυγή» της Κυριακής (9/11), το σχέδιο για το ασφαλιστικό, υπό τον τίτλο "Διοικητική Αναδιοργάνωση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης", στηρίζεται στο τρίτο σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ για την "Οριζόντια Διοικητική και Λειτουργική Ενοποίηση" και περιλαμβάνει τη διοικητική (κάθετη) συγχώνευση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ.
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα, προβλέπεται η υπαγωγή όλων των ταμείων στο ΙΚΑ με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Η ενοποίηση αφορά τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τιςεπικουρικές και το εφάπαξ, αφού στο ΙΚΑ αναμένεται να ενταχθούν όλα τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ, όπως το ΕΤΕΑ, το ΤΑΠΙΤ, το ΤΑΥΤΕΚΟ και το ΤΠΔΥ.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΝΙΑΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ -ΠΑΡΟΧΕΣ
Στο σχέδιο, αναφέρεται ότι παρά την ενοποίηση διατηρείται η «οικονομική αυτονομία για τους λογαριασμούς της επικουρικής ασφάλισης». Ωστόσο, σε άλλο σημείο τονίζεται ότι ''από την 1/7/2015όλα τα απομείναντα ταμεία θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ υπό τον όρο ότι δεν έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ'' .
Όπως προκύπτει από το έγγραφο, βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμα επαίσχυντης κυβερνητικής μεθόδευσης υπό τον εκβιασμό των δανειστών. Είναι φανερό ότι οι επερχόμενες ενοποιήσεις ανοίγουν τον δρόμο για ενιαιοποίηση εισφορών και παροχών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωσητων κύριων συντάξεων, ενώ ανοίγει επίσης ο δρόμος για δραματική συρρίκνωση των επικουρικών κι εφάπαξ παροχών.
ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ
Στο σχέδιο προβλέπεται ακόμη η θεσμοθέτηση ενός Συνθετικού Μηχανισμού Είσπραξης εισφορών που θα αφορά στην ανάπτυξη ενός κέντρου συμψηφισμού των καθυστερούμενων οφειλών προς τα ταμεία με τις πληρωμές από το Δημόσιο και τις εφορίες, ενώ υπεύθυνο για την εγκυρότητα έκδοσης συντάξεων θα είναι το Εθνικό Κέντρο Συντάξεων και Παροχών (ΕΚΑΣΠ).
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
* Θεσμοθέτηση ενός Συνθετικού Μηχανισμού Είσπραξης που θα διαμορφωθεί σε δύο φάσεις: Ηπρώτη θα αφορά τη συνένωση διαδικασιών μέσω της πλήρους ανάπτυξης του ΚΕΑΟ (Ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Εισφορών)και τον συμψηφισμό των καθυστερούμενων οφειλών (προς τα ταμεία) με τις πληρωμές από το Δημόσιο και η δεύτερη θα αντιμετωπίζει την ενοποίηση με Φορολογική Διοίκηση που αναμένεται να συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017.
* Ίδρυση Εθνικού Κέντρου Συντάξεων και Παροχών (ΕΚΑΣΠ) που θα έχει την ευθύνη για την εγκυρότητα έκδοσης των συντάξεων.
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
Αναφορικά με τα εργασιακά, η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για πρωτοφανείς ανατροπές στα συνδικαλιστικά κεκτημένα. Πιο συγκεκριμένα, οι δανειστές αξιώνουν κατάργηση των πρωτοβάθμιων οργανώσεων αλλά και των εργατικών κέντρων, αυξημένη πλειοψηφία για την κήρυξη απεργιών, αλλά και επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ, μέσω δικαστικών αποφάσεων.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
Ας σημειωθεί ότι αντιδρώντας στο δημοσίευμα της «Αυγής», ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι θεωρεί ανεπίτρεπτα τα όσα γράφει η εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας τα ανυπόστατα. Είπε, ωστόσο, ότι: «Δεν ξέρω αν είναι δημοσιογραφική επιτυχία, το να δημοσιοποιεί κάποιος δημόσια εθνικά έγγραφα. Αυτό ας το κρίνει ο καθένας».

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: ''ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΜΕΣΩ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΞΑΕΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ''
«Η κυβέρνηση, ενώ στα λόγια ισχυρίζεται ότι δεν θα ικανοποιήσει τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας για το ασφαλιστικό, στην ουσία προωθεί, χρησιμοποιώντας ως επιστημονικοφανή μανδύα την μελέτη του ΚΕΠΕ, μέσω ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμα και των εφ' άπαξ παροχών και των επικουρικών.
Η κυβέρνηση προωθεί αυτή την ενοποίηση στο κατώτεροδυνατόν επίπεδο όσον αφορά το ύψος των συντάξεων με εξίσωσή τους προς τα κάτω και στο ανώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την κατάργηση της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από την ηλικία των 62 ετών, των εργαζομένων μητέρων με ανήλικα παιδιά, των ΑμεΑ και των εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς επίσης και με την αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης από 15 σε 20 ασφαλίσιμα έτη (από 4.500ένσημα σε 6.000).
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποδέχεται και προωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την συρρίκνωση των συνταγματικών δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού, νέα μείωση μισθών καιαπολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πρέπει να φύγει με την ψήφο και τους αγώνες του λαού το ταχύτερο δυνατόν, πριν προλάβει να μετατρέψει όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας μας σε φτωχούς και εξαθλιωμένους ζητιάνους και σε σύγχρονους σκλάβους ή ανέργους χωρίς δικαιώματα».

Ανακοίνωση εξέδωσε η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (ΜΕΤΑ) με αφορμή τις προωθούμενες αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ανατροπές, η οποία έχει ως εξής:

ΜΕΤΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗ! 
Η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, δια χειρός του αρχιεργάτη της Τρόικας Υπουργού Εργασίας,ενώ εδώ και μήνες παίζει την κακοστημένη παράσταση με τίτλο «Το τέλος του μνημονίου», την ίδια στιγμή προετοιμάζει στα κρυφά με την Τρόικα την οριστική ταφόπλακα του ασφαλιστικού και των συντάξεων, μεθοδεύει τη διάλυση των συνδικάτων και προετοιμάζει το Νέο Μνημόνιο ψάχνοντας το πώς θα το βαφτίσει.
Οι αποκαλύψεις του Τύπου για το «εμπιστευτικό σχέδιο», που ετοιμάζει κρυφά και βιαστικά, οΥπουργός Εργασίας Βρούτσης για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις και τον συνδικαλιστικό νόμο προκαλούν σοκ και δέος.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση της κοινωνικής καταστροφής και μάλιστα από μια Κυβέρνηση, η οποία ενώ διώχνεται από το λαό, προσπαθεί απελπισμένα να διασωθεί από τους προστάτες της, παίρνοντας το πιστοποιητικό της τροϊκανής αξιολόγησης.
Αφού συρρίκνωσαν τις συντάξεις σε ποσοστό έως και 60%, αφού υπεξαίρεσαν από τα ασφαλιστικά ταμεία δεκάδες δις Ευρώ μέσω του κουρέματος (PSI), αφού στέρησαν από αυτό ακόμα και τα στοιχειώδη έσοδα του, καταστρέφοντας τους μισθούς και εκτοξεύοντας την ανεργία αλλά και τιςεπισφαλείς μορφές εργασίας σε τριτοκοσμικά ύψη, έρχονται τώρα –λίγο πριν φύγουν— να εφαρμόσουν και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις του τρέχοντος Μνημονίου.
Με πρόσχημα την δήθεν «Διοικητική Αναδιοργάνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης» και την «Λειτουργική Ενιαιοποίηση», ετοιμάζουν τη συγχώνευση όλων των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και των εφάπαξ παροχών, για να εξαερώσουν στη συνέχεια τις συντάξεις και όσα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν εναπομείνει. Η ενιαιοποίηση εισφορών και παροχών – στο κατώτερο επίπεδο - θα προκαλέσει άμεσα νέες δραστικές μειώσεις των συντάξεων, ενώ θα συρρικνώσει τις επικουρικές συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές μέχρι του σημείου της οριστικής κατάργησης.
Την ίδια στιγμή δίνουν στους εργοδότες το δικαίωμα της ανταπεργίας (lock out), κάνουν την κήρυξη των απεργιών σχεδόν αδύνατη, μιας και δεν τους φθάνουν οι δικαστικές αποφάσεις που τις κηρύσσουν παράνομες και καταχρηστικές, ενώ με αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό τρόπο παρεμβαίνουν στην εσωτερική λειτουργία και δομή των συνδικάτων, για να σιγήσει και η παραμικρή κοινωνική και εργατική αντίσταση στα σχέδιά τους.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για μια ακόμα φορά είναι αλλού. Άφωνη και ακούνητη βάζει πλάτη στο μνημονιακό πόλο και την κυβέρνηση του.
Οι εργαζόμενοι όμως και τα σωματεία δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια.
Από σήμερα να ξεκινήσει Πανεργατικός συναγερμός για όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους για να υπερασπιστούμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ξεσηκωμός τώρα, κάθε ημέρα.
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην Πανελλαδική Απεργία στις 27 Νοέμβρη
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18425:psalidi-kyries-epik-efapaks&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου