Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

.»10 Οκτωβρίου 2013 . Στον Υπουργό για τον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας
..


Το ζήτημα της υποχρηματοδότησης θα θέσει στον Γ. Μιχελάκη ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Άρτας
Προσωρινή λύση βρέθηκε στο αδιέξοδο που προέκυψε ξαφνικά στις αρχές της εβδομάδας σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας στην Άρτα, που μετά την απόφαση της εταιρείας διαχείρισης να αναστείλει τη λειτουργία του, έκλεισε και δε δέχεται τα απορρίμματα από την περιοχή της Άρτας.
Η ιδιωτική εταιρεία διεκδικεί με τον τρόπο αυτό την πληρωμή των οφειλομένων απέναντί της από τους ΟΤΑ της Άρτας, με το συνολικό χρέος να προσεγγίζει τις 800.000 ευρώ. Η διοίκηση του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Άρτας συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας και των τεσσάρων δήμων και όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων Γ. Παπαλέξης βρέθηκε λύση και θα αποδοθούν κάποια χρήματα από τους Δήμους προς την εταιρεία.
Έκανε όμως λόγο και για εκβιαστική συμπεριφορά της εταιρείας απέναντι στους ΟΤΑ, τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το απόγευμα εκπρόσωποι του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Άρτας θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη προκειμένου να θέσουν το ζήτημα της υποχρηματοδότησης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέα, Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στ. Γιαννούλης ξεκαθάρισε στη σύσκεψη ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο στους Δήμους, να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών και να φορτώσουν και άλλα βάρη στις πλάτες των πολιτών.
Η κατάσταση αυτή πάντως δεν είναι πρωτόγνωρη στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων καθώς ακόμη και στο νομό Ιωαννίνων όπου λειτουργεί ο Φορέας Διαχείρισης, τα έσοδά του είναι ελάχιστα αφού οι Δήμοι ήταν εξ αρχής... κακοπληρωτές.
Ο Γ. Παπαλέξης ενόψει της σύστασης και συγκρότησης ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης για το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου τόνισε πως εάν δεν υπάρξει προετοιμασία και οργάνωση, θα αντιμετωπίσει και αυτός τα ίδια προβλήματα. «Οι Δήμοι είναι κακοπληρωτές γιατί εισπράττουν συνεχώς λιγότερα χρήματα και μερικοί δεν έχουν τη δυνατότητα καν να πληρώσουν υπαλλήλους. Υπάρχει θέμα με τη βιωσιμότητα των Φορέων Διαχείρισης και κυρίως του ενιαίου φορέα που θα πρέπει να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους. Είναι μία δύσκολη εποχή για την αυτοδιοίκηση και έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής μας», τόνισε.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

9 Οκτ 2013


Άρτα: Βόμβα σκουπιδιών μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας!!!

Μπαταχτσήδες Δήμοι ζητούν την κατανόηση και συνεργασία σας...

   Διαβάζω στο site του Δήμου Αρταίων:
"Από την Υπηρεσία Καθαριότητας ανακοινώνεται ότι λόγω διακοπής της λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής ΧΥΤΑ και για όσο διαρκέσει, δεν θα πραγματοποιείται η αποκομιδή των σκουπιδιών από τα συνεργεία του Δήμου. Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται όλοι οι δημότες να περιορίσουν την εναπόθεση σκουπιδιών στους κάδους, ώστε να αποφευχθεί ο όποιος υγειονομικός κίνδυνος και η δημιουργία εστιών μόλυνσης. Η αποκομιδή σκουπιδιών και η εναπόθεση σε άλλο χώρο, πέρα του ΧΥΤΑ, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των κατοίκων του Δήμου μας. Η συνεργασία όλων, επιβάλλεται για να αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενες δυσάρεστες συνέπειες της διακοπής λειτουργίας του ΧΥΤΑ."
   Μπαταχτσήδες αποδεικνύονται οι Δήμοι της περιοχής, καθώς ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας έκλεισε επειδή του χρωστάνε.
   Συγκεκριμένα, πρωταθλητής αναδεικνύεται ο Δήμος Ζηρού με 500.000€, ακολουθούν οιΔήμοι Αρταίων και Ν. Σκουφά με 250.000€ έκαστος, ο Γ. Καραϊσκάκη με 50.000€ και ο Κ. Τζουμέρκων με 20.000€. Υπάρχουν επίσης και οφειλές 150.000€ από διάφορους ιδιώτες.
   Πολλές απορίες υπάρχουν για τα πώς και γιατί, αλλά αυτά θα λυθούν εν ευθέτω χρόνω. Εγώ θα πω τις απλές απορίες που έχει ο κάθε δημότης Φιλιππιάδας, Άρτας, Πέτα, κ.ο.κ:  
Τι να κάνω τα σκουπίδια εγώ που σας πληρώνω κανονικά τα ανταποδοτικά μου τέλη και τελικά δεν απολαμβάνω τις ανταποδοτικές υπηρεσίες;
- Εάν εσείς εισπράττετε αλλά δεν αποδίδετε να μας πείτε το γιατί.
- Εάν δεν αποδίδετε επειδή δεν εισπράττετε από μπαταχτσήδες δημότες, να μας πείτε τι κάνατεγια να μην φτάσουμε στο σημείο να μιλάτε για υγειονομικό κίνδυνο, εστίες μόλυνσης κλπ;
- Και κάτι που αφορά τον Δήμο Αρταίων: Εκείνο το αποθεματικό που υποτίθεται ότι έχετεστα θησαυροφυλάκια του Δημαρχείου, για πότε το κρατάτεΕΑΝ το έχετε και δεν είναιμούφα

   Όχι τίποτε άλλο, αλλά όταν ζητάτε την "συνεργασία όλων", θα πρέπει κι εσείς να δείξετε ότι κάνατε ό,τι ήταν απαραίτητο και επιβαλλόμενο για να μην αντιμετωπίσουμε τις "δυσάρεστες συνέπειες της διακοπής λειτουργίας του ΧΥΤΑ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου