Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Θρήνος και οργή για την εκατόμβη νεκρών σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας

Το ορυχείο στη Τουρκία είχε ιδιωτικοποιηθεί κ είχε μειώσει το κόστος παραγωγής από τα 140$ στα 23$/τόνο. Οι 200 νεκροί εργάτες δεν κοστίζουν
αναδημοσίευση από ergasianet.gr

Θρήνος αλλά και οργή επικρατεί στην Τουρκία από την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα. Ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη φθάσει τους 300, ενώ δεκάδες εργάτες είναι παγιδευμένοι στα έγκατα της γης. Ο επικεφαλής του συνδικάτου των τούρκων ανθρακωρύχων καταγγέλλει τη διοίκηση του ιδιωτικού ανθρακωρυχείου, για εγκληματική αμέλεια στα μέτρα ασφαλείας.
Σήμερα, τα συνδικάτα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα, ενώ να σημειωθεί πως το 2013, στην Τουρκία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, 13.000 ανθρακωρύχοι «ενεπλάκησαν» σε εργατικά ατυχήματα.
Η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Ο Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Αλβανία και μετέβη στη Σόμα – ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 238, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 100 εργάτες εγκλωβισμένους στις στοές. Ωστόσο, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, την ώρα της έκρηξης στις υπόγειες στοές βρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι.
Θύματα ανήλικοι εργάτες
Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας 15χρονος, ενώ από τους 80 διασωθέντες πολλοί νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένοι, ανάμεσά τους και ανήλικοι.
Το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη, η οποία συνοδεύτηκε από πυρκαγιά. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η έκρηξη προκλήθηκε από ηλεκτρικό μετασχηματιστή και προκάλεσε κατάρρευση στοών παγιδεύοντας τους εργάτες.
"Ανθρωποκτονία" η τραγωδία, καταγγέλλει το Συνδικάτο ανθρακωρύχων
Η απώλεια του 15χρονου, αλλά και οι ανήλικοι που νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένοι, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες πως η εταιρία διαχείρισης του ανθρακωρυχείου – το οποίο είχε περάσει στα χέρια ιδιώτη - προσλάμβανε ανήλικους εργάτες με ελλιπή εκπαίδευση.
Συνδικάτο ανθρακωρύχων: Σε δεύτερη μοίρα οι κανόνες ασφαλείας
Ο Ταϊφούν Γκιοργκούν, επικεφαλής του Συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας Ντεβ Μαντέν το οποίο ανήκει στη Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων Εργαζομένων Τουρκίας, κατήγγειλε σημαντικές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και εγκληματική αμέλεια στο μοιραίο ανθρακωρυχείο. Κατήγγειλε, μάλιστα τη νέα διοίκηση της εταιρείας ορυχείων στην περιοχή Σομά, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής τουλάχιστον 201 ανθρακωρύχοι, για τις συγκεκριμένες ελλείψεις.
«Όσο τα ορυχεία ανήκαν στο κράτος σχεδόν κανένα ατύχημα δεν είχε συμβεί», ανέφερε. «Από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν τα έργα σε εργολάβους, στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, ενώ οι κανόνες ασφαλείας τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε.
«Το συμβάν στη Σομά είναι ανθρωποκτονία, για την οποία είναι όλοι υπεύθυνοι, από τους συνδικαλιστές μέχρι τους επιθεωρητές ασφαλείας, από τον υπουργό μέχρι τον πρωθυπουργό», σύμφωνα με τον Γκιοργκούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής της περιφέρειας Μανίσα Ερκάν Ακτσάυ δήλωσε ότι την τελευταία 10ετία, περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα στον ιδιωτικό τομέα στη Σομά.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας ανέφερε σε δήλωσή του ότι σε έλεγχο στις Επιχειρήσεις Άνθρακα της Σομά, που έγινε στα μέσα Μαρτίου, οι επιθεωρητές δεν διαπίστωσαν παραβίαση της νομοθεσίας ως προς τα θέματα ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας.
Τον Ιανουάριο, στην ίδια περιοχή είχε συμβεί πάλι ατύχημα για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης CHP, MHP και BDP είχαν ζητήσει εξεταστική επιτροπή, πρόταση που απορρίφθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP.
Ανακοίνωση της ιδιοκτήτρια εταιρείας
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου της Σόμα, η Soma Komur Isletmeri, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία , η καταστροφή σημειώθηκε "παρά τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και τις επιθεωρήσεις".
Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου