Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Επισπεύδεται το «κλείδωμα» της διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Επιβεβαιώνονται  οι καταγγελίες μας  ...το σχέδιο τους κολλάει

Σε ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί επιδίδεται η κυβέρνηση,  που από τη μια μεριά θέλει να ικανοποιήσει τα δρομολογημένα σχέδια  των ΣΔΙΤ για τις Μονάδες επεξεργασίας  σύμμεικτων απορριμμάτων  που υποσκάπτουν την πρόληψη και διαλογή στη  πηγή  και από την άλλη είναι υποχρεωμένη  να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις  της  κοινοτικής νομοθεσίας. Το ΥΠΕΚΑ, με επιστολή της Γεν. Γραμματέας 1η Απριλίου, καλεί  σε «κατάλληλη επικαιροποίηση» των  περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και μάλιστα επειγόντως!
Αιτιολογικό η «αναγκαιότητα τάχιστης ολοκλήρωσης της προσαρμογής των ΠΕΣΔΑ στις διατάξεις της οδηγίας 2008/98/ΕΚ, εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-20 20». 

Το έργο φαίνεται ότι θα κληθούν να αναλάβουν οι ημέτεροι στις Περιφέρειες, αφού  οι περισσότεροι ΦοΔΣΑ έχει φροντίσει η κυβέρνηση να είναι ....σε χειμερία νάρκη. Ζητούμενο για την κυβέρνηση η κατευθυνόμενη Αναθεώρηση σχεδιασμών το αργότερο  μέχρι τον Οκτώβρη 2014 ειδικά στο σκέλος που έχουν συγχρηματοδοτούμενα έργα.  Για τα υπόλοιπα ...μπορούν να περιμένουν. Καμία έκπληξη,  διαχρονικά στη πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι σχεδιασμοί ήταν και είναι το εργαλείο για να πάρουν τα κοινοτικά κονδύλια !! 

Έχουμε καταγγείλει ότι με το σχέδιο  των ΣΔΙΤ για τις Μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που προωθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση υπό τις ευλογίες της Μέρκελ, εκτός των άλλων, υπονομεύονται οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι υποδείξεις της ΕΕ, όπως δημοσιοποιήθηκαν από τον αρμόδιο  κ. Κρεμλή κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μας  και εξηγούν τη βιασύνη της κυβέρνησης: Μεγάλες Μονάδες με εγγυημένες ποσότητες, καταρχήν, δεν θα είναι δεκτές. 
Οι συμβάσεις  για τις ΣΔΙΤ, διάρκειας 30 χρόνων, πρέπει να καλύπτουν την απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών (να βρει, λέει, τρόπο η κυβέρνηση..) 
Πάνω από ένα χρόνο δεματοποιημένα απορρίμματα θεωρείται ΧΑΔΑ.

Όπως επισημαίνει, εύστοχα, η  Ρένα Δούρου,  Μπροστά στη προδιαγραφόμενη  απόρριψη  από την ΕΕ των σχεδιαζόμενων συμβάσεων ΣΔΙΤ διάρκειας 30 ετών, με την εγγύηση του δημοσίου για ελάχιστες ποσότητες απορριμμάτων   και την απαλλαγή των επενδυτών  για κάθε μεταβολή των συνθηκών, η κυβέρνηση σπεύδει, ενόψη και των αυτοδιοικητικών  εκλογών,  να “καμουφλάρει” την πραγματικότητα, που είναι η προώθηση φαραωνικών έργων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όλα εν κρυπτώ και ερήμην των πολιτών, προκειμένου να μην χάσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Σε αναμονή των "επικαιροποιήσεων" οι 13 διαγωνισμοί για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων, προϋπολογισμού 2,1 δις ευρώ σε τιμές 2012. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου,στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, στην Ηλεία και ακολουθούν Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, τέσσερις (4) διαγωνισμοί στην Αττική, Ήπειρος , Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και Κέρκυρα.

Η κυβέρνηση και οι αυτοδιοικητικοί εταίροι της είναι υπόλογοι για  τα σχέδια των ΣΔΙΤ και θα  είναι υπόλογοι για αναθεωρήσεις σικέ που θα δίνουν άλλοθι νομιμότητας για τη δέσμευση των  κοινοτικών χρηματοδοτήσεων  υπέρ των ΣΔΙΤ και των μεγαλοεργολάβων.  Είναι υπόλογοι για αναθεωρήσεις σικέ που θα  παγιδεύουν για τα επόμενα 30 χρόνια τους πολίτες  αλλά και την αυτοδιοίκηση, που θα βρεθεί να έχει υποχρεώσεις για δράσεις ανακύκλωσης αλλά χωρίς να έχει πόρους.

Εναπόκειται στους πολίτες να αντισταθούν στην περιβαλλοντική καταστροφή και στην οικονομική τους αφαίμαξη,  να ανατρέψουν αυτή την πολιτική  και να καταδικάσουν  στις επερχόμενες  εκλογές όσους  ενεργούν  κατ΄εντολή της συγκυβέρνησης,  ερήμην και σε βάρος του λαού.

Υ.Γ. Το αίτημα για ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, όπως και κάθε ΠΕΣΔΑ, δεν τελεί σε αναμονή ούτε υπό την αίρεση της αναθεώρησης του Εθνικού σχεδιασμού από την  κυβέρνηση. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτά, βέβαια για μια αυτοδιοίκηση που σέβεται το ρόλο της, στέκεται όρθια  και κάνει το σχεδιασμό  εργαλείο δουλειάς με  διαδικασίες  παρακολούθησης  -αξιολόγησης  των επιδόσεων- και ανάληψης διορθωτικών  παρεμβάσεων.

                                                                                                             
                                                                                                         Γεωργία Ασημακοπούλου

Για την επιστολή της Γεν. Γραμ. ΥΠΕΚΑ εδώ 
Το video με την  ομιλία Κρεμλή στην Ειδική Mόνιμη Επιτροπή  Περιβάλλοντος εδώ  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου