Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Υπάλληλοι ΙΔΑΧ προς Κ. Μητσοτάκη: Μας απολύετε με μανδύα ελέγχου

Η Ενωση Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου έστειλε επιστολή στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας την ανησυχία της για το νέο τρόπο αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων που θεωρούν ότι κατατείνει σε μαζικές απολύσεις από τη δεξαμενή των ΙΔΑΧ. Αμφισβητούν ευθέως τις μεταρρυθμιστικές του προθέσεις, τον καλούν να αντιληφθεί ότι «δεν είναι τα πάντα νούμερα και στατιστική», ενώ θεωρούν ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης είναι στρεβλό και αναξιόπιστο.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Υπουργέ,

Καταθέσατε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων που, μεταξύ άλλων, περιέχει και ρυθμίσεις με τις οποίες καταργούνται φορείς του Δημοσίου, από τους οποίους απολύονται άμεσα οι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δίκαιου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) υπάλληλοι, ενώ οι λοιποί μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας. Εδώ και μήνες, αφ’ ότου αναλάβατε, το σύνολο της μεταρρυθμιστικής σας πολιτικής περιλαμβάνει, καταργήσεις υπηρεσιών εν μια νυκτί (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί) απολύσεις Ι.Δ.Α.Χ. υπαλλήλων, και εσχάτως, ανακαλύψατε και νέο πεδίο άσκησης μεταρρυθμιστικών εκδικητικών πολιτικών… την αξιολόγηση των υπαλλήλων! Από ένα στρεβλό σύστημα όπου, όπως ισχυρίζεστε, υπερτερούσαν οι άριστοι υπάλληλοι, τώρα θα πάμε σε ένα σύστημα όπου, υπάρχει νομοθετημένη ποσόστωση ανίκανων.
Ξέρετε κ. Υπουργέ δεν είναι τα πάντα στη ζωή νούμερα και στατιστική. Ας θυμηθούμε τα κριτήρια που βγήκαμε σε διαθεσιμότητα εμείς οι πρώτοι 1882, το πείραμα που πέτυχε.. Πέτυχε; Αλήθεια, μήπως συνάδελφοι που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα στις 12-11-2012 ξαναβγαίνουν τώρα με την κατάργηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.; Μήπως ενώ είχαν εξαιρεθεί ρητά με αλλεπάλληλες αναφορές σε διάφορους νόμους από επόμενη διαθεσιμότητα, αυτοί ξαναβγήκαν;

Παράλληλα με την κατάθεση του νομοσχεδίου σας κ. Υπουργέ, πογκρόμ δημοσιευμάτων ακολούθησε, τα οποία στοχοποιούσαν συναδέλφους Ι.Δ.Α.Χ., και τα οποία ανάφεραν ότι θα ελεγχθούν ένας προς ένας για τη νομιμότητα της μετατροπής της σχέσης εργασίας τους, των δικαιολογητικών που κατέθεσαν κ.λπ. Αλήθεια όμως, πώς είναι δυνατόν η επιβολή της νομιμότητας να εξαντλείται από τα παπαγαλάκια σας μόνο σε μια κατηγορία υπαλλήλων, και μάλιστα να προεξοφλείται ότι θα βρεθούν σε αυτή τη δεξαμενή χιλιάδες παραβατών, οι οποίοι θα είναι οι επόμενες απολύσεις που ζητούν οι δανειστές; Κι αν υποθέσουμε ότι είναι αληθής αυτός ο ισχυρισμός -σαν το 15% ανίκανων υπαλλήλων- τότε θα διωχθούν μόνο αυτοί οι κακοί παραβάτες από το Δημόσιο; Μήπως θα έπρεπε να ελεγχθούν ποιοι τους προσέλαβαν; Ποια υπηρεσιακά συμβούλια γνωμοδότησαν για αυτή την μετατροπή; Ποιοι αιρετοί παρανόμησαν μαζί τους; Να περάσουν όλοι μαζί τη βάσανο της απόδειξης των αληθινών περιστατικών. Εκτός, αν το να βρεθούν παραβάτες αιρετοί είναι εκτός λογικής για αυτή την χώρα, και ντροπή μας που το σκεφτήκαμε κ. Υπουργέ.

Επίσης μια παρατήρηση, οι έλεγχοι αυτοί λέτε δε θα γίνουν ακριβώς από το Α.Σ.Ε.Π. αλλά υπό την αιγίδα του Α.Σ.Ε.Π. Δηλαδή, σύμφωνα με τα βαθμολογούμενα κριτήρια που εσείς θέσατε δεν θα γίνουν με την πιο αδιάβλητη και αδιαμφισβήτητη διαδικασία, αλλά με κάποια διαδικασία ελαφρώς πιο «light», η οποία περιλαμβάνει και «ακρόαση» του υπό εξέταση υπαλλήλου. Δηλαδή, αν περάσει τα «προφορικά», όλα καλά; Αυτή ναι, είναι μεταρρύθμιση, όχι αστεία!
Κύριε Υπουργέ, για να σοβαρευτούμε, αντί να προσπαθείτε να βρείτε τρόπους ώστε να οδηγήσετε στην απόλυση υπαλλήλους σώνει και καλά, αναλώστε όσο πολιτικό χρόνο σας μένει με το να βελτιώσετε τη δομή και τους κανόνες λειτουργίας του δημόσιου τομέα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να αποκτήσει και ο έλληνας πολίτης τις Δημόσιες Υπηρεσίες που του αξίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου