Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Υπό τη σκιά της παρέμβασης του Ν. Χουνττή 
Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, σήμερα Παρασκευή  24 Ιανουαρίου 2014,  και ώρα 4.00μ.μ, στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης», με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο:
«Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ»
(μετάδοση live )οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι  της Δ/νσης ΠΕΧΩ , στον ελάχιστο χρόνο που τους διατέθηκε να δουν την μελέτη, καταφέρνουν να θέσουν ουσιώδη ζητήματα.

 Στα Παραπολιτικά Αργολίδας αναρτήθηκε 
 

 Έργο στρατηγικής εθνικής σημασίας η “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου”, σύμφωνα με την Κοινή ανακοίνωση Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

 Η παρέμβαση του Ν. Χουντή :

Αν «πιάσουμε» τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των απορριμμάτων θα αποζημιώνουμε εργολάβους;

Ερώτηση Ν. Χουντή στην Κομισιόν

Ο όρος για την υποχρέωση παράδοσης  «εγγυημένης ποσότητας»  απορριμμάτων στις συμβάσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία
   
Ερώτηση προς την Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο  Ν. Χουντής  στην οποία αναφέρει ότι ο «όρος για εγγυημένη ποσότητα που έχει τεθεί στη σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ανάδοχο στο έργο "ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων παραβιάζει την οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα 2008/98/ΕΚ».

Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής, στην ερώτησή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, ενώ η υποχρέωση που υπάρχει και η οποία απορρέει από την κοινοτική νομοθεσία είναι για μείωση των παραγόμενων αποβλήτων και για την πρόληψη δημιουργίας τους, ο όρος που έχει τεθεί για την ύπαρξη εγγυημένης ποσότητας παράδοσης αποβλήτων και μάλιστα για 28 χρόνια παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της οδηγίας 2008/98/ΕΚ. Σημειώνει επίσης ότι ο όρος αυτός, δημιουργεί δυνατότητες έγερσης απαιτήσεων από τον εργολάβο,  όταν εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή  νομοθεσία, για μείωση των παραγόμενων αποβλήτων.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Ν.Χουντή έχει ως εξής:
Στην Οδηγία 2008/98/εκ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 19ης Νοεμβρίου 2008 «για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών» τίθενται αυστηρές απαιτήσεις ώστε να επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων. Τα κράτη μέλη ήταν υποχρεωμένα να εκπονήσουν «Σχέδια Πρόληψης παραγωγής αποβλήτων» μέχρι τις 12.12.2013 και να τα ενσωματώσουν στις πολιτικές τους. (Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει θεσμοθετήσει ανάλογο σχέδιο).
Ο Οδικός Χάρτης για την Αποδοτικότητα των Πόρων COM(2011)571final EC2011A)   ο οποίος θέτει ως στόχο την μετατροπή της οικονομίας της ΕΕ σε μια αειφορική οικονομία μέχρι το 2050, προτρέπει στην ουσιαστική μείωση της δημιουργίας αποβλήτων. Θέτει στόχους/ορόσημα έως το 2020 όπου ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνεται η κατά κεφαλήν μείωση την παραγωγής αποβλήτων και η οριστική κατάργηση της υγειονομικής ταφής.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί σειρά προγραμμάτων στην κατεύθυνση της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων (ενδεικτική αναφορά LIFE «Πληρώνω όσο πετάω», LIFE « Υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση», “Χαμηλό κόστος. Δήμοι με μηδενική παραγωγή αποβλήτων» κα.)
Όμως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπεγράφη η προσωρινή σύμβαση ανάθεσης του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» και ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει την παροχή στην ανάδοχο εταιρεία εγγυημένης ποσότητας 150.000 τόνων απορριμμάτων /έτος για 28 χρόνια, από τους Δήμους της Περιφέρειας, γεγονός το οποίο καταστρατηγεί την ουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μείωση των παραγόμενων αποβλήτων , αφού παραβιάζει την οδηγία 2008/98/EC
Ερωτάται η Επιτροπή:
1.    Τι προβλέπει η σύμβαση ΟΕΔΑ Πελοποννήσου σε περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των παραγόμενων αποβλήτων σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Θα πρέπει να αποζημιώνεται ο ανάδοχος στην περίπτωση αυτή;
2.    Θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης ενός έργου που καταστρατηγεί εμφανώς την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την μείωση των παραγόμενων αποβλήτων;

 

 

3 σχόλια:

 1. Γεωργία Ασημακοπούλου1/24/2014 9:59 μ.μ.

  με την παρουσία των ΜΑΤ το ΠΣ....ο Ν. Πατσαρίνος αποχώρησεγι

  Αν κάτι νέο έμαθα από τις απαντήσεις του προσωρινού ΙΦΣ είναι η διαφημισμένη "Ολοκληρωμένη διαχείριση" αφορά τα "υπολλείματα" , γιατί θα είναι λέει μετά τα προγράμματα διαλογής στη πηγή και ανακύκλωσης που θα κάνουν οι δήμοι μόνοι τους !!! Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν συνεκτίμησαν την αυξηση πληθυσμού στη Καλαμάτα, απάντησαν: Γιατί να το κάνουμε; Εσείς να το σκεφτείτε. Δική σας δουλειά ειναι να κάνετε προγραμματα πρόληψης !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεωργία Ασημακοπούλου1/24/2014 11:18 μ.μ.

  Αν κατάλαβα καλά , ο κ. Τατούλης αμφισβητησε τη γνησιότητα της υπηρεσιακής εισήγησης που αναρτήθηκε και είπε ότι κάλεσε τον εισαγγελέα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γεωργία Ασημακοπούλου1/25/2014 12:55 π.μ.

  και δεύτερο νέο. Κατηγορηματική και με το γνωστό πλέον αυταρχικό ύφος η Αντιπεριφερειάρχης. Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής είπε : Δικό μας είναι το έργο , ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ!
  Το μήνυμα πάει στον δημαρχο Τρίπολης & Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ που ζητά συμμετοχή στη σύμβαση..Αλλά είναι και για όλους, Τι ελεγχο θα κάνει;Με ποιούς; Όπως εκανε τα τεύχη και τον διαγωνισμό! Χέρι-χέρι ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή