Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

ARCHIRODON-ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ENVITEC και επίσημα ανάδοχος της ΣΔΙΤ για τη Μονάδα των Σερρών

εναπόκειται στους δημότες να αντισταθούν στην περιβαλλοντική καταστροφή και στην οικονομική τους αφαίμαξη


Με αφορμή την ανακήρυξη αναδόχου για το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών πραγματοποιήθηκε σήμερα, 3 Γενάρη, στις Σέρρες ειδική εκδήλωση στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Νότης Μηταράκης.

Όπως καταγγέλλει  η βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ  Αφρ. Σταμπουλή, οι πολίτες και τα δημοτικά συμβούλια δεν ρωτήθηκαν ποτέ! Τα μπερδεύει, λοιπόν  και όχι τυχαία, ο Υφυπουργός Μηταράκης όταν  λέει ...αποφάσισαν  ομόφωνα 7 Δήμοι! Όχι, αποφάσισαν 7 από  τα 8 μέλη στο ΔΣ του ΦοΔΣΑ (ΕΣΑΝΣ ΑΕ).  Δεν έχει προηγηθεί καμία έγκριση, για αυτή τους τη θέση, από τα δημοτικά συμβούλια !!!

Δελτίο Τύπου Υπ. Ανάπτυξης

Ανάδειξη αναδόχου για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμάτων Σερρών

Με αφορμή την ανακήρυξη αναδόχου για το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Σέρρες ειδική εκδήλωση στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Νότης Μηταράκης.
Το έργο κατασκευάζεται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η ένωση εταιρειών  ARCHIRODON-ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ENVITEC.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών είναι επένδυση της τάξεως των 30 εκατομμυρίων ευρώ και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και πάνω από 60 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία του έργου. Ο χρόνος κατασκευής είναι 22 μήνες, ώστε μέχρι το τέλος του 2015 να είναι πλήρως λειτουργικό και να επιλύσει μόνιμα πλέον το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στις Σέρρες.
Το έργο διαχείρισης απορριμμάτων Σερρών αποτελεί το τρίτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα αυτό, μετά και την ανακήρυξη αναδόχου στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας.
Ο διαγωνισμός, όπως και όλοι οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων, ήταν ανοιχτός στην επιλογή της τεχνολογίας.  Ως μέθοδος διαχείρισης θα εφαρμοστεί η μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση, ενώ διασφαλίζεται η απόλυτη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά την Πελοπόννησο και την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, προχωράει και το έργο των Σερρών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.
Η αδράνεια δεν είναι επιλογή. Μία τέτοια πολιτική θα οδηγούσε σε πρόστιμα από την Ε.Ε για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και σε περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πιστεύουμε στις δυνατότητες και τις ικανότητες των περιφερειών και της  αυτοδιοίκησης, και χαίρομαι γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση των Σερρών οι δήμοι απέδειξαν ότι μπορούν να επιλύουν δύσκολα θέματα με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.
Θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι και Περιφέρειες και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε η Ελλάδα να μετατρέψει σύντομα το περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα της μη διαχείρισης απορριμμάτων σε ορθολογική ανάπτυξη».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης δήλωσε τα εξής: «Με την ομόφωνη απόφαση επτά Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ολοκληρώνεται η ανάθεση του τρίτου έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Συνολικά 12 έργα, ύψους 2 δις Ευρώ, σε όλη την χώρα αντιμετωπίζουν αποφασιστικά ένα πρόβλημα που χρόνιζε. Αξιοποιώντας ιδιωτικούς πόρους και το ΕΣΠΑ λύνεται με οικολογικό και βιώσιμο τρόπο το απαράδεκτο φαινόμενο των χωματερών, με οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την εθνική μας οικονομία. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια».
- Δείτε το χάρτη με τους διαγωνισμούς έργων ΣΔΙΤ διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, που είναι σε εξέλιξη, εδώ
  ................

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: «Περιβαλλοντική καταστροφή και 4πλασιασμός του κόστους αποκομιδής των απορριμμάτων»

εναπόκειται στους-ις δημότες-ισσες να αντισταθούν στην περιβαλλοντική καταστροφή και στην οικονομική τους αφαίμαξη
εναπόκειται στους-ις δημότες-ισσες να αντισταθούν στην περιβαλλοντική καταστροφή και στην οικονομική τους αφαίμαξη
Η Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, με δήλωσή της επικρίνει την εσπευσμένη ανακήρυξη αναδόχου για την επεξεργασία των απορριμμάτων στο ν.Σερρών καθως τη θεωρεί ότι είναι εις βαρος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Αναλυτικά στην δήλωσή της αναφέρει:
Η εσπευσμένη ανακήρυξη αναδόχου του έργου Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών από την ΕΣΑΝΣ το Σάββατο 28/12 αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος των δημοτών και του περιβάλλοντος. Οι όροι, που αυτάρεσκα ανακοινώθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη και το δήμαρχο Σερρών και πρόεδρο της ΕΣΑΝΣ, περιλαμβάνουν μακροχρόνια δέσμευση παράδοσης συγκεκριμένης ποσότητας σύμμεικτων απορριμμάτων σε τιμή σχεδόν τετραπλάσια του σημερινού κόστους αποκομιδής ανά τόνο (που μάλιστα αυξάνεται εάν παραδοθεί μικρότερη ποσότητα) πολύ μικρό ποσοστό ανακύκλωσης και «μετατροπή του οργανικού υπολείμματος σε ανόργανο» τουτέστιν καύση. Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν χωρίς έγκριση από τα δημοτικά συμβούλια των έξι εμπλεκόμενων δήμων και παρά τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. 
Για άλλη μια φορά εναπόκειται στους-ις δημότες-ισσες να αντισταθούν στην περιβαλλοντική καταστροφή και στην οικονομική τους αφαίμαξη προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, διεκδικώντας διαχείριση των απορριμμάτων με ελαχιστοποίηση-ανακύκλωση-κομποστοποίηση και πάντα υπό δημόσιο έλεγχο.
  Αφροδίτη Σταμπουλή
 Βουλεύτρια Σερρών ΣΥΡΙΖΑ 
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου