Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

25 ευρώ για την είσοδο στα νοσοκομεία & 1 ευρώ ανά συνταγή υπερ ΕΟΠΥΥ

...

"Από 1.1.2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ. Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης  καταβολής για το εξέταστρο".

ΚΑΙ 
ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ 
1 ΕΥΡΏ ΑΝΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΠΕΡ  ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ 

Εγκύκλιος με διευκρινίσεις για το ένα (1) ευρώ ανά συνταγή.


από τη σελίδα της Αυτόνομης Παρέμβασης

«Casus belli» για την υγειονομική κοινότητα τα χαράτσια στην Υγεία

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν στην υγειονομική κοινότητα τόσο το εισιτήριο των 25 ευρώ για νοσήλια στα νοσοκομεία όσο και το 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή, μνημονιακό μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή με το που έκανε «ποδαρικό» το 2014.
Σε μια χώρα, όπου εξαιτίας των μνημονίων και του μνημονιακού μπλοκ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «το 40% των πολιτών ζει κάτω απ' τα όρια της φτώχειας και διαθέτει 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες (έμμεσα, άμεσα), ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση δυσκολεύουν περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα αλλεπάλληλα χαράτσια (5 ευρώ για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, 25 ευρώ κατά την εισαγωγή)», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ.
«Τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας. Γι' αυτό η ΠΟΕΔΗΝ θα αντιδράσει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις», προειδοποιεί.
«Η επιβολή του 25ευρου από 1ης Ιανουαρίου θα κάνει την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται παθήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και το τελικό κόστος θεραπείας να εκτινάσσεται», σημειώνει σε σχετική του δήλωση ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας.
Και συμπληρώνει: «Οι δηλώσεις του υπουργού υγείας ότι δήθεν το 25ευρω αποτελεί εισφορά αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους είναι πομφόλυγες, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο νόμο 4093/12 που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή».
Η πλειονότητα των ασθενών που αδυνατεί να πληρώσει τα 25 ευρώ, εξωθείται «σε “αναγκαστική” αποφυγή της νοσηλείας, αφού πλέον το αγαθό της υγείας και η δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Για το 1 ευρώ ανά συνταγή, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος ανέφερε ότι το 1 ευρώ δεν το εισπράττει ο φαρμακοποιός, ούτε πηγαίνει στην τσέπη του, αλλά ουσιαστικά μεταφέρεται στους ασφαλισμένους μέρος της επιβάρυνσης του κράτους.
Στο μεταξύ, μέχρι την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, παρατείνεται η πανελλαδική απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Περιφερόμενος... Άδωνις!!!
Στο μεταξύ, ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική του και το 2014, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο συνηθισμένο του γύρο στα τηλεοπτικά πρωινάδικα, και συγκεκριμένα στο Mega, είπε πως τα 25 ευρώ θα καταβάλλονται μόνο εάν ο ασθενής διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο, ενώ επιβεβαίωσε ότι στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής των 25ευρώ, το χρέος θα «μεταφέρεται» στην εφορία.
Νωρίτερα, μιλώντας στον Ant1, ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε την απόφαση για την επιβολή του 25ευρου, λέγοντας: «Επιμένω και ιδεολογικά. Όλοι εμείς που θα νοσηλευθούμε μία φορά τη 10ετία θα πληρώσουμε 25 ευρώ για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία, για να αγοράζουν φάρμακα για τους απόρους».
Διευκρίνισε ότι «ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το 2014 είναι κάτω από 1,6 δισ. ευρώ» κάτι που σημαίνει ότι «στην πορεία του έτους θα έχουν οικονομικό πρόβλημα».
Μιλώντας και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Ά. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το μέτρο «πολύ λογικό». «Δεν είναι καθόλου αντιλαϊκό μέτρο, το υπερασπίζομαι. Είναι πολύ λογικό, αποτελεί είδος κοινωνικής μεταβίβασης για να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους απόρους», εξήγησε.
«Δε χρειάζεται να αντιδικήσουμε. Αν το ΠΑΣΟΚ λεει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο, το οποίο έχουμε ψηφίσει δυο φορές, και το Νοέμβριο του 2012 και στο μεσοπρόθεσμο, πρέπει να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα. Δεν μπορεί να γίνεται με όρους τηλεοπτικής ή ιδεολογικής αντιπαράθεσης ο διάλογος, αλλά να γίνεται πρακτικά», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι τα 40 εκατομμύρια ευρώ που θα προέλθουν από το 25ευρο θα παραμείνει στα νοσοκομεία για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης για τους απόρους, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ στις συνταγές υπολογίζεται το κράτος εκτιμάται ότι θα εισπράξει 70 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου