Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το θέμα των νοσοκομειακών αποβλήτων ( με εκπροσώπους των νοσοκομείων και Επιθεωρητές δημόσιας υγείας επί τόπου στο ΧΥΤΑ)

 Οι επόπτες και το προσωπικό του ΕΔΣΝΑ  με ενισχύσεις από το Υπουργείο Υγείας στον έλεγχο των φορτίων.
Επιθεωρητές υγείας και εκπρόσωποι των νοσοκομείων θα εγκατασταθούν επί τόπου για την διαλογή των αποβλήτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής, για να ξεχωρίζουν τα ιατρικά απόβλητα, που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα, από τα αστικά απόβλητα που θα πηγαίνουν για ταφή.

Ετοιμάζεται εισαγγελική παραγγελία: οι δήμοι θα μεταφέρουν τα φορτία στο ΧΥΤΑ (δηλαδή όπως κάνανε μέχρι τώρα),   όπου θα  ξεχωρίζουν επί τόπου (ποιοί; ) τα επικίνδυνα από τα οικιακά με την παρουσία  επιθεωρητή δημόσιας υγείας (αρμοδιότητα Υπ. Υγείας) και εκπροσώπου από κάθε νοσοκομείο (γιατί το επικίνδυνο πληρώνει..)  
Το  ενθαρρυντικό της σημερινής σύσκεψης Προέδρου ΕΔΣΝΑ-Υπ. Υγείας είναι η  διαβεβαίωση ότι  θα αποσυρθούν οι κατηγορίες (πότε;) για τους  οδηγούς των οχημάτων, που διώκονται για τη μεταφορά νοσοκομειακών στο ΧΥΤΑ.
Το "σχέδιο έκτακτης ανάγκης"  αποδεικνύει ότι:
1.Όλοι φοβούνται  "να μη μείνουν τα σκουπίδια στο δρόμο"  έξω από τα νοσοκομεία, ειδικά  μετά την άμεση αντίδραση  της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων στην καθαριότητα. 
2. Οι Ιατρικές Μονάδες αδυνατούν να πιστοποιήσουν την καταλληλότητα των απορριμμάτων που παραδίδουν στους μεταφορείς. Δεν μπορούν να εγγυηθούν την αξιοπιστία του συστήματος ενδονοσοκομειακής διαχείρισης. 
3.Το Υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα συστήματα ενδονοσοκομειακής διαχείρισης μέσα σε κάθε νοσοκομείο (όπως θα όφειλε να κάνει) και αποφάσισε να εγκαταστήσει επί τόπου στο ΧΥΤΑ επιθεωρητές. Αλήθεια πόσους ελεγκτές δημόσιας υγείας διαθέτει;  
4. Ομολογείται το έλλειμμα του θεσμικού πλαισίου. 
Σημειώνουμε, ότι οι  υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ-Επιθεωρητές περιβάλλοντος δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη (;; Θυμίζουμε: Με την ισχύουσα νομοθεσία η ενδονοσοκομειακή διαχείριση των απορριμμάτων είναι στην ευθύνη του Υπ. Υγείας . Η διαχείριση εκτός των ιατρικών μονάδων είναι στη ευθύνη του ΥΠΕΚΑ. Υπεύθυνος για τη διάθεση ο κάθε ΦοΔΣΑ.

Οι αποφάσεις για την διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων
23.12.13 | 17:25

Οι αποφάσεις για την διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων
Άμεση λύση στο οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόρριψη νοσοκομειακών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων στα νοσοκομεία, που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, δόθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιάννη Σγουρού και του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Στη σύσκεψη έγινε αποδεκτή η πρόταση για εφαρμογή ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, διάρκειας τριάντα ημερών, που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης σύμφωνα με το οποίο:
· Θα διαμορφωθεί στον ΧΥΤΑ Φυλής ειδικός χώρος ο οποίος θα αποδέχεται αποκλειστικά τα συσσωρευμένα απόβλητα των νοσοκομείων. Στο χώρο αυτό θα γίνεται έλεγχος και διαχωρισμός των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, που θα οδηγούνται για αποτέφρωση στη Μονάδα του ΕΔΣΝΑ από τα οικιακού τύπου απόβλητα.
· Για τη μεταφορά των συσσωρευμένων αποβλήτων των νοσοκομείων θα ζητηθεί άδεια από την αρμόδια Εισαγγελία.
Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, στους χώρους των οποίων εκτιμάται ότι έχουν συσσωρευτεί τόνοι αποβλήτων, που ενδέχεται να περιέχουν και επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. 

Η συσσώρευση των αποβλήτων οφείλεται στην άρνηση των δήμων να αναλάβουν την ευθύνη μεταφοράς τους μετά τα τελευταία περιστατικά σύλληψης οδηγών απορριμματοφόρων.  
Επίσης, θα αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή, που απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία.
Παράλληλα, θα δοθεί χρόνος, προκειμένου να γίνεται στο εξής σωστή ενδονοσοκομειακή διαχείριση και διαχωρισμός των αποβλήτων αυτών στην πηγή, όπου και δημιουργείται το πρόβλημα.    
Στη σύσκεψη ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.), κατόπιν συνεργασίας με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (Ε.Ι.Α.) και θα καλυφθούν τα όποια νομοθετικά κενά.
Αναφερόμενος στα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τον ΕΔΣΝΑ, ύψους 4,5 εκ. €, που προέρχονται από την αποτέφρωση των νοσοκομειακών απορριμμάτων τους, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει τμηματική αποπληρωμή τους.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Τελειώσαμε μια μεγάλη σύσκεψη, την πρώτη ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του κ. Περιφερειάρχη, του κ. Δημάρχου και όλων των Υπηρεσιών μας για το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με τα νοσοκομειακά απόβλητα. 
Εκπονήσαμε ένα σχέδιο δράσης εκτάκτου ανάγκης, για να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα. 
Είχαμε επικοινωνία και με την Εισαγγελία. 
Πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και να μην εμπλέκονται οι οδηγοί, χωρίς να φταίνε, σε όλη αυτή τη διαδικασία.
Θα αντιμετωπίσουμε σε πρώτο χρόνο το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαλογή - και με τη βοήθεια των νοσοκομείων - των αποβλήτων επιτόπου στο χώρο της Φυλής, για να ξεχωρίσουμε τα ιατρικά απόβλητα, τα απόβλητα που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα, από τα αστικά απόβλητα που θα πηγαίνουν για ταφή. 
Παράλληλα, βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα με την Υφυπουργό, κα. Μακρή, που έχει την αρμοδιότητα, με τα συναρμόδια υπουργεία, την άμεση έκδοση νέας κοινής υπουργικής αποφάσεως που θα καλύψει όλα τα νομοθετικά κενά για αυτή την ιστορία».
Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ & Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:
«Να ευχαριστήσω και να δώσω δημόσια συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την άμεση ανταπόκριση να γίνει αυτή η σύσκεψη για να λύσουμε σήμερα και όχι αύριο τα θέματα που έχουν ανακύψει με τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.
Με μεγάλες προσπάθειες αναδείξαμε ένα πρόβλημα που τόσα χρόνια η πολιτεία έκρυβε κάτω από το χαλί. Τα προβλήματα λύνονται, όταν τα αναδεικνύεις, όχι όταν τα κρύβεις.
Πλέον, θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήσαμε, ώστε να οδηγηθούν με αυστηρές διαδικασίες τα συγκεκριμένα απόβλητα των νοσοκομείων στον Αποτεφρωτήρα του ΕΔΣΝΑ.
Αν μείνουμε σε ευχές και σε απλές συστάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός.
Πρέπει να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που θα είναι αμείλικτο με τους ασυνείδητους και τους ανεύθυνους.
Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να είναι αξιόπιστο. Εδώ που φτάσαμε δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Χρειάζονται αποφάσεις.
Σήμερα αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει διάλογος και συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας, έχουμε αποτέλεσμα.
Ο έλεγχος συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση και ας μην επαναπαυθούν ορισμένοι ότι λύθηκε το θέμα οριστικά. Έχουμε δρόμο μπροστά μας».
Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
«Είναι πιστεύω ένα πολύ καλό παράδειγμα καρποφόρου συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου. 
Όπως ακούσατε το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. 
Δυστυχώς, έπρεπε να ανακύψει αυτό το πρόβλημα, για να δούμε και πάλι τα κενά της νομοθεσίας. 
Πιστεύω όμως ότι, με αυτή την καλή συνεργασία θα τα λύσουμε και δεν θα εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο, δηλαδή οι οδηγοί των απορριμματοφόρων του Δήμου, οι οποίοι ήταν πλήρως αμέτοχοι σ’ αυτή την ιστορία, να αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες. 
Ευτυχώς, όπως πληροφορήθηκα, αποσύρονται οι ποινικές κατηγορίες. 
Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους και πιστεύω ότι η ιστορία αυτή θα λήξει αισίως».Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το θέμα των νοσοκομειακών αποβλήτων


Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 16:53

UPD:16:55

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ

Εργάτες με ειδικές στολές ερευνούν σακούλες με σκουπίδια που περιέχουν ιατρικά απόβλητα νοσοκομείου και απορρίφθηκαν στον ΧΥΤΑ της Φυλής (φωτογραφία αρχείου).
Σχέδιο δράσης εκτάκτου ανάγκης για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διαχείριση  των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων εκπονήθηκε σε σχετική σύσκεψη το πρωί στο υπουργείο Υγείας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις. «Είχαμε επικοινωνία και με την Εισαγγελία. Πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και να μην εμπλέκονται οι οδηγοί, χωρίς να φταίνε, σε όλη αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, θα αντιμετωπιστεί σε πρώτο χρόνο το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαλογή των αποβλήτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής, για να ξεχωρίζουν τα ιατρικά απόβλητα, που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα, από τα αστικά απόβλητα που θα πηγαίνουν για ταφή.
Παράλληλα, ανέφερε ότι μπαίνει  σε πρώτη προτεραιότητα η άμεση έκδοση νέας κοινής υπουργικής αποφάσεως που θα καλύψει όλα τα νομοθετικά κενά για αυτή την ιστορία.
«Επίσης, θέλω να πω ότι βάζουμε σε διαχείριση το θέμα του χρέους στον αποτεφρωτήρα –είναι περίπου σήμερα 4,5 εκατ. το χρέος των δημοσίων νοσοκομείων. Ξεκινάμε την διαδικασία επίλυσης και αυτού του θέματος, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, με την εισαγγελική παραγγελία που πρόκειται να εκδοθεί θα μεταφέρουν οι δήμοι τα απόβλητα στη Φυλή και εκεί το κάθε νοσοκομείο θα έχει ορίσει τον εκπρόσωπό του για τα δικά του απόβλητα, ώστε να γίνεται η διαλογή μεταξύ αυτών που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα και αυτών που πηγαίνουν για ταφή. Την όλη διαδικασία θα επιβλέπει ο επιθεωρητής της δημόσιας υγείας.
Όσον αφορά στους οδηγούς των απορριμματοφόρων οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν ευθύνη πάνω στο θέμα και δεσμεύτηκε ότι το κράτος δεν πρόκειται να τους αφήσει ακάλυπτους, ενώ για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι, όπως έμαθε, αποσύρονται οι κατηγορίες.
Από πλευράς του, κ. Σγουρός επεσήμανε ότι το σχέδιο μπαίνει σήμερα σε εφαρμογή, ώστε τα επικίνδυνα απόβλητα να πάνε στον αποτεφρωτήρα. «Είναι μια πολύ καλή μονάδα και έπρεπε όλοι, όχι μόνο τα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και τα νοσοκομεία όλης της Ελλάδος, να στέλνουν τα επικίνδυνα αστικά απόβλητα στον αποτεφρωτήρα. Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε χρήματα –πριν από λίγες μέρες σας είπα ότι δώσαμε 700.000 ευρώ για να φύγουν από εδώ από τον αποτεφρωτήρα οι στάχτες και να πάνε στην Πορτογαλία» τόνισε.
Όπως υποστήριξε ο κ. Σγουρός, η απόσταση μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης «σήμερα εκμηδενίστηκε».
Κοινωνικό τιμολόγιο και αιθαλομίχλη
Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε διευκρινίσεις για το θέμα του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ και της αιθαλομίχλης, λέγοντας ότι τα δύο συναρμόδια υπουργεία Υγείας και ΠΕΚΑ έχουν υπογράψει τη σχετική ΚΥΑ, η οποία είναι στη διαδικασία της έκδοσής της στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.       
«Αναλόγως της εξελίξεως του φαινομένου, δηλαδή αν τα μικρογραμμάρια είναι μεταξύ 76 και 100, μεταξύ 100 και 150 ή 150 και παραπάνω, υπάρχουν διαφόρων ειδών μέτρα τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί για την αντιμετώπιση. Παραδείγματος χάριν χθες είχαμε τη σύσταση. Η σύσταση είναι το πρώτο μέτρο έτσι ώστε να ειδοποιούμε τον κόσμο ότι “ξέρετε κάτι, αν μπορείτε κάποιοι από εσάς -μιλάμε πάντα για άσκοπη χρήση, δεν μιλάμε για κάποιον που δεν έχει άλλο θερμαντικό μέσο- να μην ανάβετε το τζάκι αυτές τις ημέρες”, τις μία δύο τρεις  ημέρες όπου υπάρχει το μετεωρολογικό φαινόμενο της αναστροφής, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ατμόσφαιρα» δήλωσε.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, προϊούσης της εξελίξεως του φαινομένου, όταν περνάει τα 150 μικρογραμμάρια  ενεργοποιείται η διάταξη για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούμενους το κοινωνικό τιμολόγιο, έτσι ώστε να μπορούν να καίνε ρεύμα χωρίς να το πληρώνουν και έτσι να μην χρειάζεται να ανάβουν τζάκι ή σόμπες.
Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή είναι σε ισχύ από την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου