Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Ηλεία:Και νοσοκομειακά απόβλητα στις " Λίμνες" Αλφειούσας και στη Συντριάδα Πύργου -Παρέμβαση Εισαγγελέα


Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας οδηγείται ο προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, ο οποίος συνελήφθη μετά από μήνυση για τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα που εντόπισαν στον πρώην Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στις Λίμνες Αλφειούσας, αλλά και στην Συντριάδα Πύργου.


από Εφημερίδα των Συντακτών , ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 15/11

Οι «Λίμνες» των σκουπιδιών

Κλιμάκιο ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρουσία εισαγγελέα, βρήκε πεταμένα νοσοκομειακά απόβλητα – Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω υπάλληλος του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων να προσπαθεί να καλύψει με γκρέιντερ παράνομη χωματερή

ΗΛΕΙΑ Του Δημήτρη Τερζή

Νέες διαστάσεις παίρνει πλέον το σίριαλ των «Λιμνών» στην Ηλεία μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορικά με τις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση της Πολιτείας που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Χθες κλιμάκιο ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος, που βρέθηκε στις «Λίμνες» παρουσία εισαγγελέα, ανακάλυψε νοσοκομειακά απόβλητα από το Νοσοκομείο του Πύργου.


Ντοκουμέντα ντροπής

Εως χθες βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό το πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου που βρέθηκαν στην περιοχή, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για νοσοκομειακά απόβλητα, όπως σύριγγες, ουροκαθετήρες, μπουκαλάκια αιμοληψίας, έως και νοσοκομειακές ιατρικές εξετάσεις με πρόσφατη ημερομηνία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χθες το απόγευμα και ενώ η έρευνα στις «Λίμνες» ήταν σε εξέλιξη, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω υπάλληλος του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων να προσπαθεί να καλύψει με γκρέιντερ παράνομη χωματερή του δήμου στο χωριό Καλλίκωμο, μόλις λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα απ’ το σημείο όπου βρίσκονταν οι επιθεωρητές.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε τον αγώνα διαρκείας των κατοίκων Μακρισίων και Αλφειούσας, τις συλλήψεις ορισμένων εξ αυτών, την έλευση των ΜΑΤ και το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών που με τις πρόσφατες πλημμύρες σχεδόν έπνιξαν την πόλη του Πύργου, δημιουργείται ένα εφιαλτικό σκηνικό.

Καιρό τώρα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής στις «Λίμνες» συγκέντρωσαν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούσαν την υπόθεσή τους, όπως μελέτες περιβαλλοντικών όρων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έγγραφα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά και το Δασαρχείο. Τα στοιχεία κατατέθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αφού τα μελέτησε συνέταξε σχετικό πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν σαφείς ευθύνες της Αυτοδιοίκησης για την κατάσταση που επικρατεί στις «Λίμνες» βάσει του νόμου 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος. Το πόρισμα διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πύργου, Χ. Μεϊδάνη, ο οποίος και ζήτησε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα.

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ με επικεφαλής τον προϊστάμενο του τμήματος Παναγιώτη Μέρκο βρέθηκε στην περιοχή και ξεκίνησε τον έλεγχο ο οποίος οδήγησε στα ευρήματα απ’ το Νοσοκομείο Πύργου.

Σύλληψη του διευθυντή

Ολα αυτά είχαν αποτέλεσμα χθες βράδυ τη σύλληψη του γενικού διευθυντή του Νοσοκομείου Πύργου, Δ. Μποτζολή, έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν οι επιθεωρητές του υπουργείου. Να σημειωθεί πως τα νοσοκομειακά απόβλητα διέπονται από ειδική νομοθεσία αποθήκευσης, μεταφοράς και καταστροφής τους και πλέον το ζητούμενο είναι να αποδειχθεί ποιος φταίει και τα απόβλητα του Νοσοκομείου Πύργου κατέληξαν 100 μέτρα απ’ τον Αλφειό ποταμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις «Λίμνες» είχε γίνει όχληση των επιθεωρητών εδώ και μήνες απ’ την Εισαγγελία του Πύργου έπειτα από έγγραφη καταγγελία κατοίκων, αλλά για άγνωστο λόγο αυτοί ουδέποτε έφτασαν στην περιοχή προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες βράδυ με τον δήμαρχο Πύργου, Μάκη Παρασκευόπουλο, μας είπε πως η διοίκηση του νοσοκομείου τον ενημέρωσε πως τηρούνταν όλες οι προβλεπόμενες απ’ τον νόμο διαδικασίες μεταφοράς των νοσοκομειακών αποβλήτων, μέσω εταιρείας που ειδικεύεται γι’ αυτόν τον σκοπό. «Θα ελέγξουμε τα πάντα», ήταν το μήνυμα του δημάρχου, «προέχει η υγεία των πολιτών».Ηλεκτρονική Έκδοση 

Στον εισαγγελέα ο προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Πύργου

Επικίνδυνα απόβλητα σε Λίμνες Αλφειούσας και Συντριάδα Πύργου

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας οδηγείται ο προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, ο οποίος συνελήφθη μετά από μήνυση που κατέθεσαν επιθεωρητές Περιβάλλοντος για τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα που εντόπισαν στον πρώην Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στις Λίμνες Αλφειούσας, αλλά και στην Συντριάδα Πύργου.
Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, αφού εντόπισαν τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, κατέθεσαν μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Πύργου, που οδήγησε στη σύλληψη του 59χρονου διοικητικού στελέχους του νοσοκομείου.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προχωρήσει σε πολυήμερες κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην απόφαση του Δήμου Πύργου να μεταφέρονται στις Λίμνες τα απορρίμματα και να συγκεντρώνονται στην συνέχεια σε δεματοποιητή, προειδοποιώντας για μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

Από τις 5 Νοεμβρίου, ο αγώνας των κατοίκων κατά της χωματερής στις «Λίμνες» του Αλφειού είχε βρει συμπαραστάτη το Συνήγορο του ΠολίτηΑπό τις 5 Νοεμβρίου, ο αγώνας των κατοίκων κατά της χωματερής στις «Λίμνες» του Αλφειού είχε βρει συμπαραστάτη το Συνήγορο του Πολίτη
Ο Δήμος Πύργου υποστηρίζει πως έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες και ότι πρόκειται για προσωρινή λύση μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Τριανταφυλλιά.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, εν μέσω έντασης ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στον Πύργο για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

δημοσιεύεται στην Ελευθεροτυπία, 15/11

Παρέμβαση εισαγγελέα και επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά και σύλληψη του διευθυντή του Νοσοκομείου Πύργου ακολούθησαν το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τον «αμαρτωλό» σκουπιδόπο στις Λίμνες Αλφειού στην Ηλεία, το οποίο αποκάλυψε χθες η «Ε».
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό παραβάσεων του άρθρου 28 του Ν 1650/86 που αφορά σοβαρά αδικήματα εις βάρος του περιβάλλοντος, διέταξε χθες ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας, Παναγιώτης Μεϊδάνης, με αφορμή το υπ. αριθμ. Πρωτ. 173871/45722/2013 πολυσέλιδο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο αποκάλυψε χθες η «Ε», για τις πρωτοφανείς παρανομίες των τοπικών αιρετών αυτοδιοικητικών παραγόντων και τις ελλείψεις στη χωματερή των Λιμνών Αλφειού.
Με εντολή του εισαγγελέα, τριμελές κλιμάκιο του Ειδικού Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, Παναγιώτη Μέρκο, μετέβη από την Αθήνα στη χωματερή της ντροπής δίπλα από τον Αλφειό και προχώρησε σε αυτοψία.
Επικίνδυνα απόβλητα
Οπως έγινε γνωστό, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην έρευνά τους, μεταξύ άλλων, εντόπισαν ανάμεσα στα απορρίμματα μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων που προέρχονταν από το Νοσοκομείο του Πύργου Ηλείας. Κλήθηκαν επί τόπου ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών και ο αστυνομικός διευθυντής και ενημερώθηκαν για τα πρωτοφανή ευρήματα.
Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, φορώντας ειδικές μάσκες προστασίας, πήραν δείγματα νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, φωτογράφισαν το σημείο, μίλησαν με τους εξοργισμένους κατοίκους και ζήτησαν από τις ευπαθείς ομάδες των κατοίκων της περιοχής να εγκαταλείψουν αμέσως το μέρος λόγω τοξικών αναθυμιάσεων.
Τα ευρήματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ προκαλούν εκτός των άλλων μεγάλα ερωτήματα για τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πύργου, η οποία για την απομάκρυνση των μολυσματικών αποβλήτων έχει συνάψει συμβάσεις με πιστοποιημένη ειδική εταιρεία.
Ετσι, έπειτα από μήνυση, συνελήφθη ο διοικητικός διευθυντής του νοσοκομείου, Δημ. Μποντζόλης, καθώς ακόμα δεν έχει οριστεί διοικητής.
Μολυσματικά
Ομως τα ευρήματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη χωματερή των Λιμνών δίπλα από τον Αλφειό και οι ημερομηνίες (Νοέμβρης 2013!) σε συνταγές και άλλα έγγραφα που βρέθηκαν ανάμεσα στα δείγματα αίματος, τις σύριγγες και το άλλο ιατρικό υλικό δείχνουν ότι τα μολυσματικά απορρίμματα του νοσοκομείου ρίχνονταν μαζί με τα άλλα απορρίμματα της πόλης του Πύργου, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.
«Ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ανυπολόγιστα...», δήλωσε στην «Ε» ο μηχανικός και υπεύθυνος στη διαχείριση απορριμμάτων Τάσος Κεφαλάς. «Είμαστε από την πρώτη στιγμή εδώ, μιλήσαμε με τους επιθεωρητές και επιβεβαιώνω ότι εντοπίστηκαν νοσοκομειακά απορρίμματα μέσα στα σκουπίδια.
Σήμερα δικαιώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής, που αψηφώντας το κλίμα τρομοκρατίας αγωνίζονται δυναμικά ώστε να σταματήσει η παρανομία», ανέφεραν στην «Ε» οι δικηγόροι των κατοίκων, Δώρα Καλάκου και Χάρης Γιαννικόπουλος.
Υπέρ των κατοίκων στις Λίμνες του Αλφειού και στη συνεχιζόμενη κατάληψη της χωματερής τάχθηκαν χθες δεκάδες φορείς της Ηλείας αλλά και οι φοιτητές των ΤΕΙ Πύργου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου