Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

λένε ότι "..θα χρειαστεί νέα τρύπα για τα σκουπίδια..και η λύση βρίσκεται στα 300 στρέμματα βόρεια του ενεργού κυττάρου" (ειδήσεις (;) με αφορμή την ενίσχυση με τοιχίο της περίφραξης του ΧΥΤΑ)

"Η αδράνεια δεκαετιών σε θέματα πρόληψης και ανακύκλωσης συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί νέα τρύπα για τα σκουπίδια. Και η πιο εύκολη λύση, δυστυχώς για τους ήδη δυσανάλογα επιβαρυμένους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, βρίσκεται στα 300 στρέμματα που βρίσκονται βόρεια του ενεργού κυττάρου και που είχαν χωροθετηθεί για διαχείριση απορριμμάτων το 2003 – χωρίς να συμπεριληφθούν τελικά στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής. "(άρθρο στην Καθημερινή, 14/11/2011)


Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου εκδόθηκε Δελτίο Τύπου  του ΕΔΣΝΑ για τα νέα μέτρα ενίσχυσης της  περίφραξης και φύλαξης του χώρου στην ΟΕΔΑ Φυλής.Την ίδια μέρα το θέμα παρουσιάζεται στη Καθημερινή. Στο δημοσίευμα αυτό βγαίνει  και η είδηση  για την εύκολη λύση...
Επειδή η "κατασκευή αδιεξόδων" είναι παλιά τακτική ...να θυμίσουμε ότι απαιτείται και κακώς (sic!) αναβάλλεται η Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και εδώ μπαίνει και η εξεύρεση χώρων..Nα θυμίσουμε ότι το ζήτημα  έχει τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής επανειλλημμένα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (ειδική επί τούτου η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ανάγκη νέου χώρου ).. Να θυμίσουμε ότι  η ευθύνη για την Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ (άρα και για την μη Αναθέωρηση), μετά και την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΕΔΣΝΑ, είναι πρωτίστως στον  Πρόεδρο του  ΕΔΣΝΑ  και  βέβαια και στην  Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που παρακολουθεί την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ.
Γ. Ασημακοπούλου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,Hμερομηνία δημοσίευσης14-11-13
Μια μέρα στον ΧΥΤΑ Φυλής με τους ρακοσυλλέκτεςΜια μέρα στον ΧΥΤΑ Φυλής με τους ρακοσυλλέκτες
Του Γιαννη Παλαιολογου

Η ζωή κυλάει στους συνηθισμένους ρυθμούς στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι εργαζόμενοι, του ΕΔΣΝΑ και του Ηλέκτωρ παραλαμβάνουν τα σκουπίδια της Αττικής (5.000 - 6.000 τόνους ημερησίως) – συν, τους τελευταίους μήνες, αυτά της Τρίπολης και της Ερμιονίδας. Οι συμμορίες των ρακοσυλλεκτών της περιοχής –κυρίως Ρομά και μετανάστες από το Πακιστάν– συνεχίζουν να εισέρχονται στο ΧΥΤΑ και να αναζητούν κρυμμένους θησαυρούς (χαλκό, σίδηρο, ξύλα καλής ποιότητας) μέσα στα βουνά των απορριμμάτων. Οι εργαζόμενοι τους κυνηγούν και, ενίοτε, βρίσκουν τους εαυτούς τους κυνηγημένους.
Ωστόσο, είναι κοινή η εκτίμηση των ανθρώπων που βιώνουν την καθημερινότητα του ΧΥΤΑ ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν. Η τοποθέτηση προ δύο περίπου μηνών του Παναγιώτη Κορδολαίμη ως αστυνομικού διευθυντή Δυτικής Αττικής αποτέλεσε έναυσμα πιο ενεργής δραστηριοποίησης στη μάχη κατά των ρακοσυλλεκτών. Πέραν της ευρείας επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Κορδολαίμης έκανε συστάσεις για βελτίωση της περίφραξης του χώρου, με ύψωμα του υπάρχοντος τοίχου και κατασκευή νέου σε σημεία που δεν υπήρχε. Οι συστάσεις αυτές έχουν υλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό από τον ΕΔΣΝΑ και έπεται συνέχεια.
Οι εισβολές παραμένουν καθημερινό φαινόμενο, αλλά είναι πιο ολιγομελείς και τα περιπολικά τις αποκρούουν ταχέως. Ως αποτέλεσμα, το τελευταίο δίμηνο το φαινόμενο του κλεισίματος του ΧΥΤΑ λόγω μαζικών εισροών ρακοσυλλεκτών έχει περιοριστεί δραστικά. Εν τω μεταξύ στους επόμενους μήνες θα αναλάβει τη φύλαξη του χώρου ιδιωτική εταιρεία security.
Μετά το μεσημέρι
Φυσικά ο ΧΥΤΑ δεν μετατράπηκε ξαφνικά σε ιδεώδη χώρο εργασίας. «Η είσοδος τρίτων προσώπων παρατηρείται συνήθως μετά το μεσημέρι, όταν αλλάζουν βάρδια οι αστυνομικοί», σημειώνει στην «Κ» ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ. Οπως μας ενημερώνουν οι εργαζόμενοι στον χώρο, μπορεί πλέον να μην εμφανίζονται ομάδες με όπλα, όπως παλαιότερα, αλλά έχουν σίδερα με γάντζους, αυτοσχέδιες λάμες για να καθαρίζουν τα καλώδια κ.ά. Ο πετροβολισμός εργαζόμενων από ρακοσυλλέκτες, αλλά και οι συμπλοκές μεταξύ διαφορετικών συμμοριών εντός του ΧΥΤΑ, δεν σπανίζουν. Επιπλέον, στις οσμές της κομποστοποίησης από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και των ίδιων του σκουπιδιών, προστίθεται, στη νοτιοανατολική πλευρά του χώρου, η νοσηρή μυρωδιά από τα καλώδια που καίγονται στους καταυλισμούς.
Θολό μέλλον
Η διαχείριση του ΧΥΤΑ έχει βελτιωθεί αισθητά την τελευταία διετία. Κρίσιμοι σταθμοί ήταν η μεταβίβαση του διαχειριστικού ελέγχου στους ιδιώτες τον Μάρτιο του 2011 και η ανάληψη της προεδρίας του ΕΔΣΝΑ από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Ωστόσο, το μέλλον δεν διαγράφεται ρόδινο.
Το 2010 δρομολογήθηκε η βαθιά εκσκαφή του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ, επιφάνειας 364 στρεμμάτων, για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του, διπλασιάζοντας σχεδόν τον όγκο απορριμμάτων που μπορεί να δεχθεί από τα 9 στα 17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Χωρίς το έργο αυτό, ο ΧΥΤΑ θα είχε κορεστεί ήδη από τις αρχές του 2012» σημειώνει ο ο διευθυντής του Ηλέκτωρ στο ΧΥΤΑ, Χάρης Σοφιανός. «Τώρα, υπολογίζουμε το κύτταρο θα αντέξει άλλο ενάμισι με δύο χρόνια».
Οι διαγωνισμοί για τις νέες μονάδες επεξεργασίες απορριμμάτων που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ στη Φυλή, τα Λιόσια, την Κερατέα και το Γραμματικό αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2014, έναντι του αρχικού στόχου για τα τέλη του 2013. Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας των 200 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ παρά τις καθυστερήσεις. Οπως δηλώνει στην «Κ», «η προσπάθεια που κάνουμε έχει αντίκτυπο και στην Ευρώπη. Οι εταίροι μας, που μέχρι πρότινος μας αντιμετώπιζαν με δυσπιστία, βλέπουν επιτέλους να παράγεται έργο. Ως αποτέλεσμα, να έχουν ήδη εκφράσει τη θέση τα έργα να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο σε περίπτωση που δεν προλάβουμε να ενταχθούν σε αυτήν».

Η ίδια η υλοποίηση των έργων αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες μονάδες δεν θα είναι έτοιμες πριν από τα μέσα του 2016. Οταν λοιπόν κορεστεί το ενεργό κύτταρο της Φυλής, κάποια στιγμή μέσα στο 2015, με τα νέα έργα ακόμα υπό κατασκευήν, πού θα πηγαίνουν τα σκουπίδια της Αττικής; Η αδράνεια δεκαετιών σε θέματα πρόληψης και ανακύκλωσης συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί νέα τρύπα για τα σκουπίδια. Και η πιο εύκολη λύση, δυστυχώς για τους ήδη δυσανάλογα επιβαρυμένους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, βρίσκεται στα 300 στρέμματα που βρίσκονται βόρεια του ενεργού κυττάρου και που είχαν χωροθετηθεί για διαχείριση απορριμμάτων το 2003 – χωρίς να συμπεριληφθούν τελικά στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής.
Το Δελτίο Τύπου του ΕΔΣΝΑ 

Ενισχύονται τα μέτρα περίφραξης και φύλαξης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή από τον ΕΔΣΝΑ

Να αποτρέψει το φαινόμενο της αθρόας παράνομης εισόδου αθιγγάνων και λαθρομεταναστών στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή επιχειρεί ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής που ενισχύει σημαντικά τα μέτρα περίφραξης και φύλαξης του χώρου. 
Ήδη και μετά τις σχετικές εντολές της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ που προέκυψαν κατόπιν συνεργασίας με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής : 
  • Κατασκευάστηκε νέο τοιχίο περίφραξης μήκους 200 και ύψους 2,5 μέτρων στο βορειοδυτικό τμήμα της εγκατάστασης που συνορεύει με το γκαράζ του Δήμου Αθηναίων (βλ. φωτό 1) 
  • Ενισχύθηκε το υφιστάμενο τοιχίο μήκους 100 μέτρων στο δυτικό τμήμα του ΧΥΤΑ που υπερυψώθηκε κατά 1,5 επιπλέον μέτρο φτάνοντας πλέον τα τρία μέτρα καθ’ ύψος (βλ. φωτό 2) 
  • Διενεργείται διαγωνισμός για την κατασκευή τοιχίου στο βόρειο τμήμα του ΧΥΤΑ μήκους 190 περίπου μέτρων που θα αντικαταστήσει το συρματόπλεγμα το οποίο αφαιρείται από τις ομάδες ατόμων που εισέρχονται παράνομα στον ΧΥΤΑ. 
  • Διενεργείται ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης μετά από όλες τις νόμιμες ενέργειες για την ανάδειξη αναδόχου

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Τα μέτρα ενίσχυσης της περίφραξης και της φύλαξης αποτελούν προϊόν στενής συνεργασίας με την ΕΛΑΣ την οποία ευχαριστούμε ειλικρινά για τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διαδικασία της υγειονομικής ταφής. Ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων και της αστυνομικής παρουσίας, όποτε αυτή απαιτείται, θα συμβάλλουν στην οριστική εξάλειψη ενός προβλήματος που συνοδεύει τον ΧΥΤΑ από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του».
Όπως είναι γνωστό, οι ομάδες αυτών των ατόμων εισέρχονται παράνομα στον ΧΥΤΑ την ώρα που ο εργοταξιακός χώρος είναι σε πλήρη λειτουργία με στόχο των προσπορισμό από το ημερήσιο μέτωπο των απορριμμάτων διαφόρων αντικειμένων που στη συνέχεια μεταπωλούν.
Αποτέλεσμα της δράσης τους είναι να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ιδίων και των εργαζομένων του Συνδέσμου και να διακόπτονται για πολλές ώρες οι εργασίες υγειονομικής ταφής, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων της πρωτεύουσας.
Το φαινόμενο που στο παρελθόν είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει περιοριστεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες χάρη στη συμβολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής.
Για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός είχε αποστείλει ευχαριστήρια επιστολή στον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Νικόλαο Δένδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου