Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Η γραπτή παρέμβαση του Δ.Τσουκαλά ( ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ) στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ 26.11.13


.

ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ               Αθήνα            26.11.2013
Συγγρού 15-17                                                                 Αρ. Πρωτ:               119 
ΤΚ 117 43 Αθήνα
ΤΗΛ.2132063520 
                                                                                                        email: attikisynergasia@patt.gov.gr                                                                                                                               .                                                                                                 Προς:
                                                                                κ.Πρόεδρο ΕΔΣΝΑ.
                                                                               Μέλη Δ.Σ. ΕΔΣΝΑ

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι
 Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου, η κοινωνία αποσυντίθεται, οι θεσμοί διαλύονται και η δημοκρατία περιστέλλεται ενώ αγγίζονται τα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Ο τρόπος ζωής όλων μας αποδιαρθρώνεται όλο και περισσότερο.
   Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα διεφθαρμένο, ανίκανο και πλήρως υποταγμένο στη στρατηγική του κεφαλαίου σε εθνική και διεθνή κλίμακα, ενόσω προωθεί με όλα τα μέσα την καταστροφή, εξαντλεί τα όριά του και αποσταθεροποιείται. Ζούμε το τέλος μιας εποχής. Ζούμε τις ωδίνες που θα γεννήσουν μια νέα. Εκείνοι που κυβερνούν αρχίζουν να μην μπορούν να κυβερνήσουν όπως πριν. Εκείνοι που κυβερνώνται αρχίζουν να μη θέλουν να κυβερνηθούν όπως πρώτα.   Στη δίνη αυτής της πολιτικής η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα. Τα τρία χρόνια της μνημονιακής πολιτικής πνέει τα λοίσθια.
Ο αγώνας μας στην Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της. 
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν εξαθλιώσει μεταξύ των άλλων και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
         Η Τ.Α μετατρέπεται σταδιακά σε κρατική υπηρεσία. Ένας βασικός πυλώνας του Δημόσιου Χώρου, η κοντινότερη προς τον πολίτη εξουσία, απαξιώνεται, υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σε βραχίονα του κεντρικού κράτους που πειθήνια θα εκτελεί τις αποφάσεις του.
         Ο Καλλικράτης, αντί να δημιουργήσει ισχυρούς ΟΤΑ, όπως επαγγελλόταν,  έχει οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση σε τέλμα.
         Επιβάλλεται στους ΟΤΑ να γίνουν πλεονασματικοί έως το 2014, περικόπτοντας άγρια τις επιχορηγήσεις των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ!  Άρα χαράτσωμα των δημοτών.
         Οι οδηγίες για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων είναι να είναι ισοσκελισμένοι και ελέγχονται τα σχέδια τους από το παρατηρητήριο. Σε διαφορετική περίπτωση υπονοούν νέους φόρους, διπλούς και τριπλούς.
         Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, το ΥΠΕΣ, ενισχύοντας τα θεσμικά εργαλεία που ήδη διαθέτει, δημιούργησε, εντός της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Μέσω αυτού θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η εκτέλεση του προϋπολογισμού όλων των ΟΤΑ. Σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις: α) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ β) υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, γ) αύξηση ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι).
         Πρόκειται για την ουσιαστική κατάργηση της αυτοδιοίκησης και της μετατροπής της σε κρατική υπηρεσία. …εισπρακτικός μηχανισμός.
         Προωθείται, χρησιμοποιώντας τους Δήμους ως πιλότο, η εγκαθίδρυση ελαστικών σχέσεων εργασίας με μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, βίαιες μετατάξεις, εργασιακή εφεδρεία και ταυτόχρονα απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
         Πολύ σύντομα οι ΟΤΑ θα έχουν πλήρη αδυναμία λειτουργίας τους. Θα μεταβληθούν σε φορείς ενοικίασης κοινωφελών δράσεων σε ιδιώτες, σε απλά εξαρτήματα της κεντρικής κυβέρνησης.
         Ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση σχεδόν όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ έχει ήδη ανοίξει σε συνεργασία με το ξένο κεφάλαιο. Οι  υπηρεσίες για την  διαχείριση των απορριμμάτων από την αποκομιδή μέχρι και την τελική διάθεση, οι κοινωνικές δομές , οι  υπηρεσίες πράσινου, ηλεκτροφωτισμού κλπ είναι στο στόχαστρο μεγάλων  επενδυτικών συμφερόντων  και άλλων ιδιωτών που θέλουν να επενδύσουν σε μια χώρα κατεστραμμένη με πολύ φτωχό εργατικό δυναμικό.
Η σημερινή Συνεδρίαση  του ΔΣ ΕΔΣΝΑ, που  ίσως να είναι η πρώτη και τελευταία φορά  που  το παρόν  ΔΣ  καλείται να πάρει απόφαση για την τιμολόγηση των υπηρεσιών προς τους ΟΤΑ, έχει πραγματικά ιδιαίτερη σημασία!
Γνωρίζουμε όλοι, ότι η σημερινή συζήτηση στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, αρμόδιου αυτοδιοικητικού φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αφορά στα οικονομικά όχι μόνο του ΕΔΣΝΑ αλλά των ίδιων των ΟΤΑ –Μελών του . Δεν ξεκινά από το σημείο μηδέν, αντίθετα αφενός κουβαλά τις δράσεις του ΕΣΔΚΝΑ, και αφετέρου υπηρετεί  τις επιλογές  της παρούσας Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Αναφέρομαι  στους 4 διαγωνισμούς για τις Μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με  Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα, αλλά και στην διαχείριση των «ανειλημμένων  δράσεων του ΕΣΔΚΝΑ» όπως χαρακτηριστικά για την παράταση των συμβάσεων  λειτουργίας των μονάδων ανακύκλωσης και επεξεργασίας νοσοκομειακών.
Ο Πρόεδρος συνηθίζει να αναφέρει ότι παρέλαβε ένα Σύνδεσμο σε διάλυση και λύνει προβλήματα που χρόνιζαν επί δεκαετίες.
Στο  εύλογο ερώτημα «ποιος ευθύνεται;», οι απαντήσεις εκκρεμούν... και δεν πείθουν  ...
Ειδικότερα στα οικονομικά του ΕΔΣΝΑ, μέρος των οποίων είναι η τιμολόγηση  των υπηρεσιών ΟΤΑ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σοβαρό  μέρος του χρέους παρελθόντων ετών αφορά σε οφειλές στους εργολάβους ειδικά για τον Εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης . Γι αυτές τις οφειλές, που κλείσανε  άλλοτε με δικαστικές αποφάσεις και  άλλοτε εξωδικαστικά, έχει εκφραστεί αμφισβήτηση από πολλές πλευρές.  Θυμίζω την τοποθέτηση Δημάρχου Φυλής ειδικά για τα χρέη του ΕΜΑΚ, σε μία από τις πρώτες συνεδριάσεις (μάλλον την πρώτη) του ΔΣ ΕΔΣΝΑ.
 Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να δώσετε τα στοιχεία για τις συμβάσεις που έχει συνάψει ο ΕΣΔΚΝΑ-ΕΔΣΝΑ,  να δώσετε τα στοιχεία για τα απορρίμματα δημοτικά και  ιδιωτικά, να προχωρήσει με διαφάνεια η οικονομική και τεχνική αξιολόγηση της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων και της συνεργασίας του Συνδέσμου με τους ιδιώτες. Αγνοήσατε τα αιτήματα και προχωρήσατε στις αποφάσεις σας, διατηρώντας ως έχουν τα πεπραγμένα.
Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να δώσετε τα στοιχεία των συμβάσεων, να δώσετε όλα τα στοιχεία των φορτίων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις από τους ΟΤΑ , τα Κέντρα Διαλογής (ΚΔΑΥ) και τους ιδιώτες.  Δεν το έχετε κάνει.
Μας λέτε σήμερα ότι για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος έχει «Μελέτη κοστολόγησης». Όχι, ούτε αυτή τη φορά ο Σύνδεσμος δεν έκανε μελέτη κοστολόγησης των υπηρεσιών. Παίρνετε τις δαπάνες και τις μοιράζετε στους ΟΤΑ , αυτό δεν είναι μελέτη κοστολόγησης!  Γιατί;;
Κύριε Πρόεδρε, δεν έχει εγκατασταθεί το διπλογραφικό σύστημα, υποχρέωση για τους ΦοΔΣΑ από το 2009! Γιατί;;
Από το 2009 έπρεπε να υπάρχει διπλογραφικό και ισολογισμοί. Γιατί δεν έχει γίνει;; Χωρίς διπλογραφικό, η όποια μελέτη κοστολόγησης .. δεν ελέγχεται.
Τι γίνεται με την καταγραφή των εισερχομένων απορριμμάτων ;; Ποιος έχει την ευθύνη του συστήματος ; Ακόμη και οι ΟΤΑ δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία. Γνωρίζουν και αποδέχονται οι ΟΤΑ τις ποσότητες των απορριμμάτων βάσει των οποίων κάνετε την τιμολόγηση;
Αμφισβητούμε ακόμη και την επιλογή το σύνολο των δαπανών λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ να επιμερίζεται , και μάλιστα  ενιαία,  ως επιβάρυνση των ΟΤΑ με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων. Σε πιθανή απάντηση έτσι προβλέπει ο νόμος, ανταπαντούμε. Ο νόμος δίνει και άλλες δυνατότητες , αλλά και το κυριότερο, οι νόμοι αλλάζουν και συμπληρώνονται όταν το θέλουμε. Σας θυμίζω τη ρύθμιση που πετύχατε στον Καλλικράτη 2  για τις αυξημένες αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Επιτροπής .
Δεν αποδεχόμαστε τη μελέτη κοστολόγησης που εισηγείστε  και επιφυλασσόμαστε  για τα παρελθόντα χρέη .
Για όλους αυτούς τους λόγους ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ .
Επαναλαμβάνουμε την διαφωνία μας για την παράταση των συμβάσεων λειτουργίας  και καταθέτουμε  για τα Πρακτικά τις σχετικές παρεμβάσεις που σας έχουμε αποστείλει. 
Κοινοποίηση:
Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής.

Για την Περιφερειακή Παράταξη ¨ Αττική Συνεργασία Όχι στο Μνημόνιο¨
 Ο  Περιφερειακός Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ


Τσουκαλάς Δημήτρης   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου