Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φαρσοκομωδία στον ΕΔΣΝΑ;
(από τον αφηγητή Γ.Σγουρό έως τους καταγγελτικούς κλαυθμούς των ΠΑΣΚΕ)
Συνάδελφοι, στον ενάμιση χρόνο που υπάρχουμε ως συνδικαλιστική κίνηση motto  μας ήταν η προμετωπίδα στο blog της Α.ΕΝ.Κ.  « Καταγγέλλουμε το σχέδιο ξεπουλήματος του ΕΣΔΚΝΑ σε όφελος των επιχειρηματιών και σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας . Το παρόν και το μέλλον του ΕΣΔΚΝΑ είναι υπόθεση όλων μας. Διεκδικούμε να έχουμε δουλειά και η δουλειά μας, δηλαδή η διαχείριση των απορριμμάτων, να είναι στην υπηρεσία του λαού και όχι των επιχειρηματιών. Καταγγέλλουμε την συστηματική απαξίωση των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού που εκφυλίζει τον ΕΣΔΚΝΑ σε μηχανισμό δημοπράτησης –εκτέλεσης των έργων και διανομής αντισταθμιστικών. Δίνουμε την μάχη κατά του μνημονίου, κατά της διάλυσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της εξόντωσης των συμβασιούχων.»
Μια προμετωπίδα που δεν ήταν κενή περιεχομένου αλλά οδηγούσε τις σκέψεις μας,  το λόγο και τις πράξεις μας.
Στον αγώνα μας λοιδορηθήκαμε, προπηλακιστήκαμε, συκοφαντηθήκαμε εντός και εκτός Συνδέσμου αλλά δεν λυγίσαμε.
Σήμερα, δυστυχώς για όλους εμάς τους εργαζόμενους στο Σύνδεσμο και δυστυχώς για όλους τους πολίτες της Αττικής , οι προβλέψεις μας επαληθεύονται. Η κατασκευή – λειτουργία των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων 1.350.000 τόνων ετησίως στην Αττική μέσω των  ΣΔΙΤ και η  παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα με σαφή στόχο την ενεργειακή  αξιοποίηση  των απορριμμάτων (βλέπε καύση ) είναι προτεραιότητα  στρατηγικής σημασίας για την  μνημονιακή  συγκυβέρνηση  ΠΑΣΟΚ –ΝΔ και σήμερα ΔΗΜΑΡ και κατ΄ εντολή της   τρόϊκας. Ο  Πρόεδρος Γ. Σγουρός τα χαρακτηρίζει «  εμβληματικά περιφερειακά αναπτυξιακά έργα» και στρώνει μεθοδικά το χαλί. Ο ΕΔΣΝΑ χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του, τα αντικείμενα διασκορπίζονται προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου και των εργολάβων  και η δραματική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού είναι προ των πυλών,  ίσως και ο τελικός αφανισμός του οργανισμού: το κλείσιμο.
Στην 6η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, 16 Ιουλίου , αποφασίστηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Σύμβαση  με διάρκεια 26 μήνες και προϋπολογισμό  3.178.689€ με ΦΠΑ ευρώ.
Επικαλούνται την ανάγκη υποστήριξης. Ρωτάμε : Ο εργολάβος θα υποστηρίζει τις υπηρεσίες  ή υπηρεσίες θα υποστηρίζουν τον εργολάβο; 
Στην  7η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, 25 Ιουλίου,   «τακτοποιήθηκε» και η  νόμιμη παρουσία του εργολάβου τους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες, έως ότου  ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την διετή σύμβαση,  με την απόφαση για την απ΄ ευθείας πρόσκληση σε διαπραγμάτευση.
Σε όλα αυτά η σιωπή της πλειοψηφίας του σωματείου είναι για άλλη μια φορά ηχηρή!  Δεν βγάζουν άχνα , όπως δεν βγάλανε άχνα και το είχαμε καταγγείλει όταν η Διοίκηση Χιωτάκη στις 24 /7 /2011, επιχείρησε να περάσει τους διαγωνισμούς για τις αναθέσεις λειτουργίας ΧΥΤΑ και μεταφροντίδας ΧΑΔΑ.  
Ο  Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του σωματείου, χωρίς να συγκαλέσουν ΔΣ και χωρίς να ενημερώσουν τις άλλες παρατάξεις, (τουλάχιστον την Α.ΕΝ.Κ. δεν την ενημέρωσαν) εκδίδουν ανακοίνωση για την επίσκεψη του Γ. Σγουρού στον εισαγγελέα, όπου έχουν ενστάσεις μόνο για την εικόνα που προβάλλει ο Πρόεδρος για τα οικονομικά του ΕΔΣΝΑ και  δεν λένε τίποτα για τις ευθύνες των Διοικήσεων, για τα ΣΔΙΤ  και για τον διαγωνισμό για την ανάθεση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ σε ιδιώτη.
Συνάδελφοι δεν  μας αγγίζει η εικονική έκπληξη του  Προέδρου,  γιατί τώρα αυτή η ξαφνική αλλαγή στάσης του  σωματείου κλπ.  Ας τα βρούν μεταξύ τους .
Εμείς, η Α.ΕΝ.Κ. έχουμε πάρει θέση, πολύ πριν αναλάβει ο Γ. Σγουρός  επισήμως το ρόλο του  Προέδρου :
Ο ΕΔΣΝΑ  έχει λόγο ύπαρξης, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Με  προάσπιση  του δημόσιου χαρακτήρα  των  υπηρεσιών του και  κοινωνικό έλεγχο των δράσεων.
Ο ΕΔΣΝΑ και βέβαια δεν  χρειάζεται συγκάλυψη. Όλα στο φως – και της δικαιοσύνης. Όμως  η κύρια και σχεδόν αποκλειστική  ευθύνη βαραίνει τις διοικήσεις. Ας κοιτάξουν δίπλα τους (αν κάποιος, βέβαια, έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, κακό της κεφαλής του…).
Εμείς θα αντιπαλέψουμε, με τις μικρές μας δυνάμεις, εντός και εκτός ΕΔΣΝΑ και μαζί με το λαϊκό κίνημα,  να μη γίνουν εξιλαστήρια θύματα  κάποιας δήθεν αθώας από σκοπιμότητες καταβαράθρωσης του Συνδέσμου, ο δημόσιος χαρακτήρας του Συνδέσμου, οι εργαζόμενοι και οι θέσεις εργασίας.

26-7-2012