Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Τι ετοιμάζεται από την απερχόμενη κυβέρνηση για τη διαχείριση απορριμμάτων ;

Στις 6 Μαϊου έχουμε εκλογές. Η Βουλή έκλεισε. Η κυβέρνηση όμως (η ίδια, όχι κάποια υπηρεσιακή ) συνεχίζει  εντατικά το έργο της ,  όπως  φρόντισε να πεί  και στο χθεσινό διάγγελμα ο κ. Παπαδήμος.
Και επειδή, η διαχείριση απορριμμάτων, δηλαδή τα δικά μας θέματα,  είναι  στις  κυβερνητικές προτεραιότητες , ας δούμε τα νεώτερα:

Τη Μεγάλη Τρίτη το πρωί (ναι ...τη μέρα της  ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσας γυνής), πριν προλάβει  να στεγνώσει  το μελάνι, συγγνώμη να αναρτηθεί  στη ιστοσελίδα της Βουλής ήθελα να πω,  το ψηφισθέν νομοσχέδιο  με τις οριστικές ρυθμίσεις για τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, συνεδρίασε, σε πλήρη σύνθεση, στο Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης (Πάγκαλου, του υπό  αποχώρηση από την πολιτική) η Διϋπουργική Επιτροπή για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. 
Δεν προλαβαίνονται ...
Μήν εκπλαγείτε αν, πριν τις εκλογές, δούμε και  Υπουργικές Αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε προηγούμενες αναρτήσεις παρουσιάσαμε σχεδόν όλες τις  ρυθμίσεις για τους ΦοΔΣΑ με τις διάφορες τροπολογίες που ήρθαν το διήμερο συζήτησης στην ολομέλεια.
Υπάρχει ακόμη μία, της πολύ τελευταίας στιγμής, θα έλεγα το κερασάκι στη τούρτα. Αναρωτιέμαι αν την  έχει  δει κανένας από τους βουλευτές πριν τυπωθεί (συγγνώμη αναρτηθεί):  
Με  τη προσθήκη    παρ.13, στο Αρ. 17 ,  οι  Υπουργοί  ΠΕΚΑ και Εσωτερικών εξουσιοδοτούνται να αποφασίσουν πόσες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων χρειάζεται η χώρα , ποιο θα είναι το κόστος κατασκευής αυτών των Μονάδων, ποιοι θα είναι οι εξυπηρετούμενοι από τις μονάδες και  ποιο θα είναι το κόστος των ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσιών που θα παρέχουν αυτές! 
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Αποφασίζουν οι δυο Υπουργοί, υλοποιούν υποχρεωτικά οι ΦοΔΣΑ. Σχεδιασμοί, εθνικοί και περιφερειακοί έτσι και αλλιώς ήδη είναι στα χέρια του Υπουργού ΠΕΚΑ. Να βρούμε και δυο τρεις δημάρχους για τις θέσεις και τελειώσαμε, άσε τους άλλους  να φωνάζουν!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  Η ΧΩΡΑ  ΑΠΟΚΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ  ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!  
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ  ...και ο θεός βοηθός!!!
Γ.Α.
 από την ιστοσελίδα του κ.Πάγκαλου
Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων




Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Έτοιμοι οι ΦοΔΣΑ να αναλάβουν το έργο τους (ποιό έργο;) υπό την υψηλή εποπτεία του ΥΠΕΚΑ

                                                                                            
Δεν έχει τέλος αυτή η ιστορία ...
 Οι διατάξεις για τους Φορείς Διαχείρισης στερεών Αποβλήτων ψηφίστηκαν στη Βουλή κατά πλειοψηφία  στη γραμμή Κουκουλόπουλου- Παπακωνσταντίνου. 

Μερικά από  τα καινούργια που μπήκαν τη  τελευταία στιγμή:

1. Οι  Φορείς Διαχείρισης στερεών αποβλήτων μπορούν να  μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων των  ΟΤΑ -μελών του Συνδέσμου που παράγουν τουλάχιστον άνω του 60%  των απορριμμάτων της οικείας περιφέρειας , βάσει των στοιχείων του ΠΕΣΔΑ. (αρ. 16 παρ. 6 )

σχόλιο :
Βαριά κληρονομιά αποδεικνύονται οι ΠΕΣΔΑ που συντάχτηκαν στις αρχές του 2000 με αναξιόπιστα στοιχεία της δεκαετίας του '90 και η αναθέωρησή τους σέρνεται.
Λεπτομέρεια:Δεν έχει σημασία πόσα απορρίμματα παράγονται, αλλά πόσα λένε στο ΠΕΣΔΑ ότι παράγονται!
 ...εδώ για το έλλειμα λέγανε άλλα αντί άλλων στα απορρίμματα θα κολήσουμε!

2. Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Αναπτυξιακή Ανώνυμος Εταιρεία Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΑΕΔΑ) του Δήμου Αθηναίων ασκεί καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ  . Η απόφαση για την ένταξη πράξεων ή ανάκληση αυτών εκδίδεται από τον Δήμαρχο Αθηναίων. (αρ. 19, παρ. 16)

Εύλογο ερώτημα:
Μήπως η  Αναπτυξιακή Α.Ε. της Αθήνας έχει αντικείμενο και έργα προστασίας του περιβάλλοντος ή  διαχείρισης απορριμμάτων όπως π.χ. Ανακύκλωση και  Σταθμό Μεταφόρτωσης  Απορριμμάτων κλπ ;
Θυμηθήκαμε  τη πρόταση του  Αντιδημάρχου Αθήνας  στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ : Παραχωρείστε μας  το οικόπεδο που έχει ο ΕΔΣΝΑ στον Ελαιώνα και θα φτιάξουμε μόνοι μας τον Σταθμό Μεταφόρτωσης. ... και απλώς ρωτάμε.

 Γ.Α.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Γ. Ζιώγας,εισηγητής ΚΚΕ: "...15 από τους 66 δήμους της Αττικής που παράγουν το 50% των απορριμμάτων της θα μπορούν να αποφασίσουν την μετατροπή του ΕΔΣΝΑ σε Ανώνυμη εταιρεία. "

...για να ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας.

Ξεκίνησε την Παρασκευή, 6 Απριλίου, στην ολομέλεια της Βουλής  με την συζήτηση επί της αρχής και ολοκληρώθηκε  σήμερα με την  συζήτηση κατ΄αρθρο  η επεξεργασία και ψήφιση του σ/ν ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ 2, μέρος του οποίου αναφέρεται στους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων. Να θυμίσουμε ότι όλα τα κόμματα είχαν λάβει την  παρέμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ, που ήταν σύμφωνη με την σχετική απόφαση της Γ.Σ. των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ   αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τον ΕΔΣΝΑ.
Για το θέμα που μας αφορά και  έχοντας παρακολουθήσει όλες τις συνεδριάσεις, λέω ΜΠΡΑΒΟ στον εισηγητή του ΚΚΕ Γ. Ζιώγα!
Αναλυτική, τεκμηριωμένη και μακρά όλων  τοποθέτηση όχι μόνο γενικά για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση  της διαχείρισης απορριμμάτων, κάτι που έκαναν  ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και  ο ανεξάρτητος βουλευτής Κουρουπλής.
Και το λέω αυτό γιατί κατέθεσε σαφή  καταγγελτική  θέση για την θεσμοθετούμενη ισχυροποίηση της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΦοΔΣΑ  στη λήψη αποφάσεων, εξέλιξη αρνητική που σίγουρα κάποιους βολεύει και κάποιοι ούτε που πήραν είδηση τόσο για τον ΕΔΣΝΑ όσο και για τους Περιφερειακούς ΦοΔΣΑ. 

Γ. Ασημακοπούλου