Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκινά πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων οικιακής χρήσης

Χτες το απόγευμα ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ   ο Λοβέρδος έδινε συνέντευξη για τα πράσινα κατορθώματα. Το έχουμε πει,  το σύστημα δουλεύει ...


Μπορεί  να μην περιορίζεται η   υπερσυνταγογράφηση, αλλά και η υπερκατανάλωση φαρμάκων από τους πολίτες, αλλά έρχονται  ...οι πράσινοι κάδοι για την χωριστή συλλογή των ληγμένων οικιακών φαρμάκων!

Προλογικό σημείωμα:
Υποστηρίζουμε τη χωριστή συλλογή και μάλιστα στη πηγή των ειδικών αποβλήτων με όρους που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Ερώτημα:  Η διαχείριση αποβλήτων και στην προκειμένη περίπτωση των ληγμένων φρμάκων, είναι στις αρμοδιότητες των ΦοΔΣΑ. Που είναι οι ΦοΔΣΑ;   Η πρόσφατη σχετική Υπουργική Απόφαση  αναφέρεται αόριστα στη συνεργασία των ΟΤΑ.

Στα φαρμακεία της γειτονιάς τους θα μπορούν όλοι από την 1η Μαρτίου να πηγαίνουν τα φάρμακα που έχουν στο σπίτι τους και έχει λήξει η ημερομηνία που προβλέπεται για την κατανάλωσή τους.
Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων  (ΕΟΦ), το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και τον συνεταιρισμό των φαρμακαποθηκών υλοποιεί πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου των Λοβέρδου -Μπόλαρη  ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος.
Πρόκειται για την   εφαρμογή  της  Υπουργικής Απόφασης για τη "Δημιουργία συστήματος συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσεως" (ΦΕΚ Β/τ.11/10-1-12).

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ο χορός των δις γύρω από τα σκουπίδια, ερήμην του λαού, πρέπει να σταματήσει!

Της Γ. Ασημακοπούλου* .

Αυτή την ίδια ώρα λοιπόν  οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού (αλήθεια πόσοι είναι μέσα σ΄αυτό;) ανενόχλητοι στήνουν τις μπίζνες της επόμενης μέρας με τα σκουπίδια και δεκάρα δεν δίνουν αν έχουν γύρω τους  στρατιές εξαθλιωμένων.Όσο πιο πολλοί τόσο καλύτερα, όλοι αυτοί αύριο θα διαλέγουν σκουπίδια  για ένα πιάτο φαϊ !