Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

δημοσιεύτηκε στο iskra.gr

Μήνυμα για αντίσταση έστειλε από το Ελληνικό, με την παρουσία πολλών χιλιάδων πολιτών, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος συμμετείχε στις χθεσινές εκδηλώσεις στο κτίριο Ξιφασκίας, στο πλαίσιο του «φεστιβάλ αντίστασης και δημιουργίας στο Ελληνικό».



"Η χώρα ξεπουλιέται και πρέπει να αντισταθούμε όλοι" είπε ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ για την κίνηση πολιτών για το Ελληνικό είπε ότι αποτελεί "σύμβολο αντίστασης" το οποίο "πρέπει να γίνει παράδειγμα και θάρρος που να φωτίζει και να προκαλεί παρόμοιες πρωτοβουλίες".

Κατά την ομιλία του, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες πολίτες, ο Μίκης Θεοδωράκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "έχει χάσει προ πολλού την ουσιαστική της νομιμοποίηση, παίρνει βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα και το ξεπούλημα αυτού του σπάνιου εθνικού χώρου που ανήκει σε όλους μας και πάνω απ' όλα στους κατοίκους της περιοχής είναι ένα παράδειγμα".


Στη συνέχεια απηύθυνε στο κοινό το εξής ερώτημα : "Είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε έως το τέλος αυτή τη γη που σας ανήκει;" "Αν ναι", συνέχισε "κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένας τρόπος: η κατάληψη". "Να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα που σας δίνει η αληθινή Δημοκρατία, που σήμερα κάποιοι την καταπατούν, να κατασκηνώσετε σε αυτή την περιοχή που ανήκει σε όλους μας και να φτιάξετε μια σκηνή και για μένα, να 'ρθω και εγώ εδώ μαζί σας".

Είπε, επίσης, ότι "στη χώρα μας η Δημοκρατία κακοποιείται" γιατί όπως εξήγησε "Δημοκρατία σημαίνει ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει ενώ εδώ γίνεται το αντίθετο".

Διαβάστε εδώ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόσφατες Προκαταρκτικές Προκηρύξεις για την διαχείριση απορριμμάτων : και όμως ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ



Δημοσιεύουμε επιστολή- σχόλιο στην ανάρτηση Ξεκίνησε και τρέχει ο διαγωνισμός για την Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων περιφέρειας Πελοποννήσου , που λάβαμε στο e-mail του blog από τον Θ. Πετράκο επικεφαλή της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο






σχόλιο μας: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν και άλλες φωνές που αμφισβητούν την διαδικασία των Προκαταρκτικών Προκηρύξεων που ξεκίνησαν για τη διαχείριση απορριμμάτων.
Ευχαριστούμε για την αποστολή του υλικού   και θα το αναρτήσουμε ελπίζοντας να συμβάλουμε  στην ενημέρωση και το διάλογο.


Η επιστολή :

Αγαπητή κυρία Γ. Ασημακοπούλου,
Κατ' αρχάς θέλω να σας συγχαρώ για το άρθρο σας με τίτλο "Ξεκίνησε να τρέχει ο διεθνής διαγωνισμός για την Ολοκληρωμένη διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου".
Συμφωνώ απόλυτα με τις επισημάνσεις που έχετε στο άρθρο σας και ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στη διαπίστωση που κάνετε στο σημείο 2, ότι αυτό που γίνεται δεν είναι δημόσια διαβούλευση, αλλά ουσιαστικά είναι "ανοιχτός διαγωνισμός ανάθεσης μελέτης - κατασκευής έργων με τη διαδικασία της προεπιλογής".
Θέλω όμως να σας ενημερώσω για την αποκατάσταση της αλήθειας ότι και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υπάρχει συγκροτημένη η Επιτροπή Διαβούλευσης που προβλέπει ο "Καλλικράτης"

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησε να τρέχει ο διεθνής διαγωνισμός για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

από Γ. Ασημακοπούλου

(Η μουδιασμένη - από την συνεχή υποβάθμιση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών - συνείδηση θα έλεγε ότι, δεν είναι ώρα για τέτοια - όμως,  η ώρα τα φέρνει ... Ο λύκος δημιουργεί και χαίρεται την αναμπουμπούλα).

Στις 8/9/2011 ανακοινώθηκε η δημοσίευση της Προκαταρκτικής Προκήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα σχετικά τεχνικά κείμενα προκειμένου όπως δηλώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ξεκινήσει η Δημόσια Διαβούλευση.
Σε μια περίοδο που ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται και ποια πρέπει να είναι η στάση μας και επειδή η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως το έχουμε ξαναπεί, είναι θέμα εθνικής εμβέλειας είναι χρήσιμο να δούμε από κοντά και την περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
   Ας θυμηθούμε ότι στις 25 Αυγούστου, λίγες μέρες μετά την δημοσίευση από μέρους της Περιφέρειας Αττικής της Προκαταρκτικής Προκήρυξης για την επεξεργασία των απορριμμάτων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωνε ότι, η Αττική και η Αχαϊα ακουλουθούν τον δρόμο που έχει χαράξει.
 Οι συνάδελφοι που θέλουν να ενημερωθούν μπορούν να ακολουθήσουν τους σχετικούς συνδέσμους που δίνονται στη συνέχεια.
Σημειώνω μερικές γρήγορες  παρατηρήσεις, που  έχουν ειδικότερο ενδιαφέρον για εμάς ως εργαζόμενους του ΕΣΔΚΝΑ, ιδιαίτερα τη στιγμή που παρουσιάζεται ως διαδικασία Οδηγός, για την Αττική

1. Για να προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη δημοσίευση της Προκαταρκτικής Προκήρυξης προηγήθηκε η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΜΠΕ) και Αναθεώρηση -Επικαιροποίηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αυτό δεν έχει γίνει μεχρι σήμερα στην περίπτωση της Αττικής .


2. Η Περιφέρεια Πελοπονήσσου όπως και η Περιφέρεια Αττικής παραπλανούν τους κοινωνικούς εταίρους όταν χαρακτηρίζουν δημόσια διαβούλευση μία εκδήλωση πρόθεσης επιλογής αναδόχου από την οποία περιμένουν να υποβληθούν προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Όσοι πιστοί προσέλθετε, λοιπόν, πείτε μου τις ιδέες σας και ότι μου αρέσει το κρατάω. Αυτό δεν είναι δημόσια διαβούλευση, αυτό  είναι  ανοικτός διαγωνισμός ανάθεσης μελέτης -κατασκευής έργων με την διαδικασία Προεπιλογής.

Πρόκειται για κλασσική περίπτωση καταστρατήγησης του νομικού πλαισίου (ευρωπαικού και ελληνικού) με την καλογερίστικη τακτική να βαπτίζουν το κρέας ψάρι. Πώς μπορεί να γίνει δημόσια διαβούλευση, δηλαδή να εκφραστούν γνώμες επί ενός συγκεκριμένου προτεινόμενου σχεδίου, χωρίς να υπάρχει(και αναζητείται) το προτεινόμενο σχέδιο -αντικείμενο της διαβούλευσης;

3. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συγκροτημένο όργανο, σε εφαρμογή του Καλλικράτη για τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, κάτι που δεν προκύπτει ότι έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής.

4. Στην Πελοπόννησο ο ιδιώτης ανάδοχος αναλαμβάνει το σύνολο της διαχείρισης από το στάδιο της αποκομιδής των απορριμμάτων και μετά. Συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, η επιλογή χώρων, οι αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων και όλες οι δράσεις από τους σταθμούς μεταφόρτωσης έως τις όποιες επί μέρους δράσεις ανακύκλωσης στη πηγή, τους χώρους διάθεσης και τις μονάδες επεξεργασίας. Αυτό το μέλλον επιφυλλάσσουν και στην Αττική;

5. Δεν υπάρχει καμμία αναφορά στο ΦοΔΣΑ, ο οποίος, για την περίπτωση της Πελοποννήσου, δεν γνωρίζουμε αν υφίσταται σήμερα ως στελεχωμένη υπηρεσία. Για τον ΦοΔΣΑ Αττικής τα πράγματα μπερδεύονται.

6. Η ανάλογη διαδικασία για την επεξεργασία των απορριμμάτων στην Αττική μόνο τυπικά ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου με την δημοσίευση της Προκαταρκτικής Προκήρυξης γιατί κανονικά θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου οπότε έχει προγραμματιστεί η δημοσιοποίηση των τεχνικών κειμένων που συνοδεύουν την προκήρυξη. Και έχει μεγάλη σημασία  ποια είναι τελικά τα τεχνικά στοιχεία που θα δοθούν. 

7. Τέλος, αναφορικά με την αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αυτή στοιχειοθετείται ως αρμοδιότητα αφενός στον σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων και αφετέρου στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Το υλικό που δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Η εκκίνηση του Διεθνούς Διαγωνισμού για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που σηματοδότησε η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Προκαταρκτική Προκήρυξης, αποτέλεσε το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην Τρίπολη (συνεντευξη Τατούλη).


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση , κάνει λόγο για Δημόσια Διαβούλευση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων, ιστότοπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δημοσιοποιεί :
1. Την ανάρτηση του Σχεδίου Προκήρυξης στην Εφημερίδα της ΕΕ:

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:281219-2011:TEXT:EL:HTML&src=0

2.Το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, όπως αναθεωρήθηκε ΠΕΣΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


3. Την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ  ΠΕΣΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ για την οποία εκδόθηκε η υπ’ αριθ. οικ. 132751/24-11-2010 (ΑΔΑ: 4I010-5/30-11-2010) Κοινή Υπουργική
Απόφαση έγκρισης ΣΜΠΕ σύμφωνα με την ΚΥΑ αριθμ. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/2006 (ΦΕΚ 1225Β), «Εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2001/42//ΕΚ…».

 
4. Την Απόφαση Έγκρισης ΠΕΣΔΑ Απόφαση έγκρισης ΠΕΣΔΑ