Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Οι Γερμανοί ξανάρχονται .....και θέλουν τον Ήλιο, τον Αέρα και τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ μας.

Από τις πολύωρες συναντήσεις που είχε χθες ο Γερμανός αξιωματούχος με τους κορυφαίους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης (Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης και Παπακωνσταντίνου) έγινε ξεκάθαρο ότι η Γερμανία θέτει συγκεκριμένους όρους για να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια προς τη χώρα μας με αιχμή τον τομέα της ενέργειας και των στρατηγικών υποδομών, καθώς και τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τη διαχείριση αποβλήτων.

Αρχές Ιουλίου ψηφίστηκε νομοσχέδιο για την ενέργεια, τέλη Ιουλίου ξεκίνησε η συζήτηση για την απορρύθμιση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και 22 Αυγούστου δημοσιεύτηκε η Προκήρυξη για τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων.Έτοιμο το πλαίσιο για την επίσκεψη των Γερμανών. Καλώς τα δεχτήκαμε.

Τα νομοσχέδια που τρέχουν αυτή την περίοδο στη Βουλή ρυθμίζουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου   το πρόβλημα της αδειοδότησης και της χωροθέτησης των μονάδων να αντιμετωπιστεί  με ειδική νομοθετική ρύθμιση ή και  με τον καθορισμό "ειδικών επενδυτικών ζωνών", ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα (προσφυγές, καθυστερήσεις στις άδειες κ.ά.) που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα και να εξασφαλίσουν χαμηλότερη φορολογία και φτηνότερα εργατικά χέρια (κατά παρέκκλιση των νόμων περί ανταγωνισμού που ισχύουν για τις χώρες της Ε.Ε.).

Τι λέγατε για τα σκουπίδια, θέλετε Αναθεώρηση Περιφερειακού Σχεδιασμού? Καλά ξεχάστε το.

Τώρα άλλο πρέπει να μας απασχολεί,  όταν τα δικά μας σκουπίδια δεν θα τους φτάνουν, τι θα γίνει?

Λέει κανείς τίποτα για την γερμανική τεχνολογία της βιοξήρανσης? Τσιμουδιά, πιπέρι στο στόμα...
Τι θέλετε τώρα, να μην πάρουν  την επόμενη δόση? 


Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία

 ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ερχονται, ζητούν γη και ύδωρ οι Γερμανοί για επενδύσεις

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ


Χειραψία με χαμόγελα Στέφεν Καπφέρερ- Ευάγγελου Βενιζέλου
 Επέλαση γερμανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα για επενδύσεις υπό καθεστώς «ειδικών επενδυτικών ζωνών» τάζουν οι Γερμανοί, που εμφανίζονται σαν σωτήρες της οικονομίας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, όπου όλα δείχνουν ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.


«Η Γερμανία έχει ξεκινήσει επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά από την Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφεν Καπφέρερ, μέσα στο βαρύ πολιτικό και οικονομικό κλίμα που πυροδοτούν το θέμα των εγγυήσεων που εγείρουν χώρες μέλη της Ε.Ε., η ένσταση της Βραζιλίας για συμμετοχή του ΔΝΤ σε δεύτερο δάνειο, η ασφυξία στο μέτωπο της ρευστότητας αλλά και οι προθέσεις της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου.

Από τις πολύωρες συναντήσεις που είχε χθες ο Γερμανός αξιωματούχος με τους κορυφαίους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης (Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης και Παπακωνσταντίνου) έγινε ξεκάθαρο ότι η Γερμανία θέτει συγκεκριμένους όρους για να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια προς τη χώρα μας με αιχμή τον τομέα της ενέργειας και των στρατηγικών υποδομών, καθώς και τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τη διαχείριση αποβλήτων.

Εγινε επίσης σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και, σε συνδυασμό με τις τιμές εκποίησης των υποδομών και της δημόσιας περιουσίας, να διαμορφώσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την «ασφαλή» απόβαση γερμανικών κεφαλαίων, με όρους και κανόνες που θα είναι ευνοϊκότεροι από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ανταπόκριση δε που βρίσκουν οι προτάσεις τους από την ελληνική κυβέρνηση δείχνουν ότι η χώρα μας είναι πρόθυμη να αναδείξει τη Γερμανία σε προνομιακό στρατηγικό εταίρο, με άξονα κυρίως τον ενεργειακό τομέα και τις στρατηγικές υποδομές.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Για  ενημέρωση των συναδέλφων:

Στην  22η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που θα γίνει την 31/08/2011 ημέρα Τετάρτη, μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται στην ΗΔ το θέμα :

" Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων Αττικής"


Η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση θα είμαστε εκεί.


δημοσιευουμε ανακοίνωση που εφθασε στο

Η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δίνει συνέχεια στις σχετικές δραστηριότητες και οργανώνει συνάντηση των μελών και φίλων της, την Πέμπτη 25/8, στις 8 μμ, στο Βοτανικό κήπο, στην Πετρούπολη.

Η συνάντησή αυτή σηματοδοτείται από τη δημοσιοποίηση – προαναγγελία των όρων δημοπράτησης των μονάδων της Αττικής.

περισσότερα εδω

VIRTUAL REALITY..

Αν ένας τρίτος και μη σχετικός με τον ΕΣΔΚΝΑ άνθρωπος προσπαθούσε να δει το τι γίνεται στον Σύνδεσμο μέσα από τις ανακοινώσεις ή τις δράσεις του σωματείου των εργαζομένων, θα έβλεπε μια εικονική πραγματικότητα.
Θα καταλάβαινε πως οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν προβλήματα και πως η διοίκηση του συνδέσμου τα έχει όλα καλώς καμωμένα.
Από την πλευρά του σωματείου ούτε νύξη δεν υπάρχει (έτσι για ξεκάρφωμα που λένε) για τις ευθύνες της διοίκησης Χιωτάκη στην απαξίωση του συνδέσμου, ή για την εμπλοκή των ιδιωτών σε όλες τις δράσεις του ΕΣΔΚΝΑ, ή για την άθλια κατάσταση που υπάρχει στους εργασιακούς χώρους.
Για την περίφημη σύμβαση-ξεπούλημα με την αποκεντρωμένη διοίκηση και τις παρανομίες που βγήκαν στην φόρα με την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου μίλησαν οι πάντες (τύπος, κόμματα, ΠΟΕ-ΟΤΑ) εκτός του σωματείου των εργαζομένων.
Το αποκορύφωμα είναι βέβαια με την δημοσίευση της έναρξης του διαγωνισμού για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας, που ενώ βουίζει ο τόπος πως η κυβέρνηση αφήνει έξω τον ΕΣΔΚΝΑ και παραδίδει την διαχείριση στους ιδιώτες, το σωματείο κάνει σαν να έχει καταπιεί την γλώσσα του.
Για το σωματείο η κριτική στην διοίκηση και στον πρόεδρο είναι κάτι το αδιανόητο. Αντίθετα για όποιον τολμήσει να μιλήσει για τις ευθύνες του προέδρου, θα τρέξουν πρώτοι οι συνδικαλιστικοί – υπηρεσιακοί παράγοντες να τον κατηγορήσουν για υπονομευτή, για κακόβουλο, για ψιθυριστή και ένα σωρό άλλα ωραία.
Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει σε όσα του καταμαρτυρούν αφού υπάρχουν πάντα οι πρόθυμοι που μιλούν αντ΄ αυτού.
Βέβαια η στάση των στελεχών του σωματείου δεν είναι καθόλου τυχαία.
Και επειδή όπως λέμε και εμείς οι γραφικοί της αριστεράς τίποτα δεν χαρίζεται και όλα καταχτούνται, αυτοί με την στάση τους απέναντι στον πρόεδρο «κατέκτησαν» το δικαίωμα να συμπεριφέρονται σαν μεγαλοπαράγοντες, κάνοντας διάφορες εξυπηρετήσεις ή ρουσφέτια και ταξίματα, ακόμα και μετακινήσεις προσωπικού.
Αυτή η νοοτροπία βέβαια δεν είναι σημερινή, αλλά έχει βαθιές και πολύχρονες ρίζες στον ΕΣΔΚΝΑ.
Είναι γνωστό πως και παλαιότερα οι πρόεδροι του ΕΣΔΚΝΑ αλλά και οι δήμαρχοι των Άνω Λιοσίων και της Φυλής ήθελαν και συνήθως τα κατάφερναν να έχουν και δικούς τους ανθρώπους στο σωματείο.
Στις εκλογές του σωματείου ανακατεύονταν μέχρι και συγγενικά πρόσωπα των προέδρων υποδεικνύοντας το ποιοι θα πρέπει να εκλεγούν.
Η στάση, λοιπόν, της σημερινής πλειοψηφίας του σωματείου απέναντι στην διοίκηση και τον πρόεδρο δεν είναι καινούργια αλλά δείχνει πίστη στην παράδοση.
Αυτό που σπάει την παράδοση είναι η παρουσία της Α.ΕΝ.Κ στο Δ.Σ του σωματείου και κυρίως ο δημόσιος λόγος και η δράση της παράταξης.
Στο παρελθόν οι διαφορετικές φωνές που ακούγονταν στις συνελεύσεις πνίγονταν μέσα στις κραυγές των διάφορων κλακαδόρων που εμφανίζονταν στις συνελεύσεις να επευφημούν τον πρόεδρο και οι ανακοινώσεις στους πίνακες στεκόνταν με πολύ κόπο.
Τώρα τα πράγματα αλλάζουν.
Η λειτουργία του blog της Α.ΕΝ.Κ δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για ακηδεμόνευτη από την εργοδοσία ενημέρωση, για διάλογο και για διεκδικήσεις.
Η ωραία εικονική πραγματικότητα που συντηρήθηκε τόσα χρόνια άρχισε σιγά σιγά να τσαλακώνεται.

Και είμαστε ακόμα στην αρχή…


Θωμάς Μπιζάς



Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Προκαταρκτική προκήρυξη για τη διαχείριση αποριμμάτων στην Αττική


Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 14:42 Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ξεκινά, με την προκαταρκτική προκήρυξη του έργου, η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου που θα αναλάβει τη μελέτη,κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική.

Το έργο αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και 20-25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, με συνολική δυναμικότητα της τάξης των 1.350.000 τόνων ετησίως. Οι μονάδες επεξεργασίας θα κατασκευαστούν εντός των ΟΕΔΑ Φυλής, Άνω Λιοσίων, Κερατέας και Γραμματικού, σε εκτάσεις που σύμφωνα με το υπουργείο είναι "ήδη αδειοδοτημένες και επαρκείς".
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 430 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος.

Τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν με την μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα και ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα (gate fee) και την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Το σχέδιο της προκηρυξης εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών, Πάρη Κουκουλόπουλου, του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλία Λιακόπουλο. Θα αποσταλεί εντός της ημέρας για δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός "θα είναι απολύτως διαφανής και ανοικτός σε όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας".

Διαβάστε την προκύρηξη, επιλέγοντας το σύνδεσμο.

ΕΣΔΚΝΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛ.€ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

αναδημοσίευση από αυτοδιοικηση.gr
Παρανομίες που κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διαπιστώνει σε πόρισμα-καταπέλτη για τον ΕΣΔΚΝΑ το Σώμα-Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) την ώρα που ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος*, ανακοινώνει την Τρίτη την προαναγγελία του διαγωνισμού για τα σκουπίδια στην Αττική, με βασικό εταίρο τον Ενιαίο Σύνδεσμο. Η συγκεκριμένη έκθεση-πόρισμα (351/Α/Μάιος 2011) των επιθεωρητριών Άννας Σούλια και Στυλιανής Βαθρακοκοίλη που παρουσιάζει  κατ΄αποκλεiστικότητα η aftodioikisi.gr είναι γνωστή στην κυβέρνηση από το Μάιο  και έρχεται να προστεθεί στις άλλες παρανομίες της απερχόμενης διοίκησης υπό το δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη,  οι οποίες κόστισαν στο δημόσιο το πρόσφατο «μπλόκο» από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕ.Σ.Δ.Α.).
Μάλιστα, καθώς οι δύο επιθεωρήτριες κάνουν λόγο για «υψηλό βαθμό δυσλειτουργίας και κακοδιαχείρισης των υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για την ικανότητά του να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, ήτοι τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής», δημιουργούνται νέα ερωτηματικά γιατί τόσο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών όσο και η νέα επιμένουν όχι μόνο να διατηρούν παρατύπως τη σημερινή διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ και δεν προχωρούν άμεσα στη σύσταση του νέου φορέα ΦΟΣΔΑ (να σημειωθεί ότι αρμόδιος από τη σημερινή πολιτική ηγεσία είναι ο υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος) αλλά αναγορεύουν τον Ενιαίο Σύνδεσμο σε βασικό «εταίρο» αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επιπλέον εντύπωση προκαλεί η «διαπλοκή» μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ, καθώς ο νομικός συνεργάτης του Συνδέσμου και εμπλεκόμενος, σύμφωνα με το πόρισμα, στις υποθέσεις κατασπατάλησης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, είναι και νομικός σύμβουλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!
Δύο έργα της ΒΑΛΚΑΤ ΑΕ
Το πόρισμα αφορά την εξέταση της νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης παρακολούθησης της εκτέλεσης, παραλαβής και πληρωμής των έργων (με ανάδοχο τη ΒΑΛΚΑΤ ΑΕ):
(1) «Κατασκευή Νοτιοανατολικής Εισόδου της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής» και
(2) «Ανακατασκευή Κύριας Οδού πρόσβασης στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής».
Μάλιστα, οι δύο επιθεωρήτριες κάνουν λόγο για μη νόμιμες συμβάσεις ενεχυρίασης-εκχώρησης που συνήψε η ALPHA BANK (υποκατάστημα λεωφ. Ηρακλείου) με την ανάδοχο των δύο έργων, τη ΒΑΛΚΑΤ ΑΕ.
Απόδοση ποινικών ή όχι ευθυνών
Όσον αφορά στην αναζήτηση ευθυνών, όπως λένε οι δύο επιθεωρήτριες στην έκθεσή τους (351/Α/2011) δεν αναζητούνται πειθαρχικά αδικήματα, καθώς έχει παρέλθει η διετία από την τέλεσή τους και έχει επέλθει παραγραφή. Ωστόσο, ζητούν να αποσταλεί η έκθεση επιθεώρησης στο Πταισματοδικείο Αθηνών (10ο Προανακριτικό Τμήμα) και στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων.
Εμπλεκόμενα πρόσωπα
Οι δύο επιθεωρήτριες Περιβάλλοντος-Δημόσιας Διοίκησης κατονομάζουν 18 πρόσωπα διοίκησης και προϊσταμένους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ στο χρονικό διάστημα εξέλιξης των ελεγχόμενων έργων (31/10/2003-28/2/2011).
Ανάμεσα σε αυτά, ο δήμαρχος Κηφισιάς και νυν πρόεδρος της απερχόμενης εδώ και καιρό, αλλά όχι αντικατασταθείσας διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ Νίκος Χιωτάκης, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου και τ. πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Γιώργος Μαστοράκος, αλλά και ο νομικός συνεργάτης του ΕΣΔΚΝΑ και νομικός σύμβουλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης.
Συμπεράσματα για το έργο (1)
Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητριών Άννα Σούλια και Στυλανιανή Βαθρακοκοίλη, οι οποίες έκαναν αυτοψία στο έργο που βρίσκεσαι στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και διαπίστωσαν ότι «γενικά το έργο είχε τη μορφή εγκατάλειψης και καταστροφής και σήμερα δεν είναι σε χρήση, παρά το γεγονός ότι δημοπρατήθηκε με την επίκληση του κατεπείγοντος χαρακτήρα του», μεταξύ άλλων, στα 33 συμπεράσματα-καταπέλτη:

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

20/08/2011 15:37 Κουκουλόπουλος: Προαναγγελία του διαγωνισμού για σκουπίδια Αττικής

Την προσεχή Τρίτη τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) θα δημοσιοποιήσουν στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την προαναγγελία του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής, την ίδια ώρα που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κάνει μια τελευταία προσπάθεια για να μην οδηγηθεί το όλο θέμα σε οριακές λύσεις νομιμότητας, με αφορμή την απόφαση του ΣΤΕ που μπλόκαρε τον περιφερειακό σχεδιασμό των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Την είδηση γνωστοποίησε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος και σημείωσε πως στόχος είναι πριν από το 2012 να έχει βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής και μέσα στο 2012 να έχει βρεθεί ανάδοχος φορέας διαχείρισης.
Μάλιστα, επανέλαβε παλαιότερες δηλώσεις του, ότι δηλαδή η εικόνα της χώρας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι τριτοκοσμική. Τα απορρίμματα είναι μια διαρκής απειλή, και η διαχείρισή τους προσβάλει το περιβάλλον και τους πολίτες.
Με πληροφορίες από skai.gr