Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

επειδή ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων είναι θέμα .....εθνικής εμβέλειας , Νο 2

τελευταία νέα:

28-7-11
Κόντρα Τατούλη-Σμυρνιώτη για τα σκουπίδια
Βγήκαν τα μαχαίρια στην Τρίπολη, μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του δημάρχου της πόλης Γιάννη Σμυρνιώτη, με αφορμή την άρνηση του τελευταίου να δεχθεί δεματοποιητή στα όρια του Δήμου Τρίπολης, γιατί -όπως ανέφερε- δεν αποτελεί μέρος της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

29-7-11
Διυπουργική: Καθυστερήσεις για τα σκουπίδια καταλογίζει στον Τατούλη
Εξηγήσεις για καθυστέρηση υλοποίησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πέτρος Τατούλης κλήθηκε εκτάκτως για να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού και του επέστησαν την προσοχή, όσον αφορά στα πρόστιμα που θα αρχίσουν να πέφτουν «βροχή» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα γεγονός το οποίο σίγουρα δε θέλει στα «πόδια» της η κυβέρνηση.

Δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου το διεθνή διαγωνισμό

Επίσης, οι υπουργοί του ζήτησαν να επιταχύνει τους ρυθμούς και να παρουσιάσει αποτελέσματα άμεσα και μάλιστα του τόνισαν, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως δεν μπορεί να κάνει διεθνή διαγωνισμό για τα σκουπίδια της Περιφέρειας Πελοποννήσου μόνος του, αλλά θα πρέπει να συνεργαστεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση....αυτοδιοίκηση.gr


3-8-11
Δημοτικό Συμβούλιο  Πατρέων: Το «μπαλάκι» για τα σκουπίδια στην Π. Δ. Ελλάδας
Αίτημα για την κήρυξη της Πάτρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκη και την άμεση εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποφάσισε στη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, στο οποίο βρέθηκαν και κάτοικοι της Ξερόλακας...αυτοδιοίκηση.gr

5-8-11
Κατσιφάρας: STOP στη κήρυξη του Δ. Πατρέων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Επιφυλακτικός, ως προς την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάτρας να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση εξαιτίας του ΧΥΤΑ Ξερόλακα και τους φόβους ότι απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνοι ρύποι (κλικ εδώ), εμφανίστηκε με απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Γιαννακόπουλο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας...    Στην ανακοίνωσή του  ο περιφερειάρχης  καταλήγει
«Ταυτόχρονα υπενθυμίζω για μια ακόμα φορά ότι η αρμοδιότητα αποκομιδής, διάθεσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, επαναλαμβάνω ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας είναι έτοιμες να υποδεχθούν και να εξετάσουν κάθε ώριμο αίτημα των δήμων της περιφέρειας που να αφορά την αποτελεσματική εκ μέρους τους, εκτέλεση του σοβαρού αυτού καθήκοντος»...δείτε όλο το ρεπορταζ αυτοδιοίκηση.gr



Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

νέα από την Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΣΔΚΝΑ την Πέμπτη 28-7-2011 και όχι μόνο …

από Γεωργία Ασημακοπούλου, 1-8-11


Μετά την συμετοχή μου στην συνεδρίαση της Ε.Ε και στο ΔΣ του σωματείου, ενημερώνω τους συναδέλφους για τα παρακάτω

1. Για το θέμα των 175 ευρώ η Ε.Ε. αποφάσισε

« Εγκρίνει την παραίτηση από τα ένδικα μέσα από τις υπ’ αριθ. 19655, 19656 και 19657/2011 αποφάσεις του 28ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, υπό τον όρο ότι οι αντίδικοι υπάλληλοι θα παραιτηθούν από τους τόκους υπερημερίας και θα δεχθούν την καταβολή σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του 2011, η δεύτερη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβριου του 2011 και η Τρίτη έως τις 31.12.2011».

Κατόπιν αυτού, η Απόφαση, που ήδη εκδόθηκε, στέλνεται για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (προϋπόθεση για τα περαιτέρω) και ευελπιστούμε όλα να πάνε κατ΄ ευχήν, σημειώνοντας ότι τις μέρες που ζούμε δεν χωρεί εφησυχασμός.

2. Η Ε.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει 4 διαγωνισμούς για να αναθέσει:

Τις υπηρεσίες περιβαλλοντικού ελέγχου στον αποκατεστημένο ΧΔΑ Σχιστού, προϋπολογισμού 1.228.046,46 ευρώ (με πρόβλεψη έως το 2013)

Τις υπηρεσίες μεταφροντίδας συντήρησης και ελέγχου στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, προϋπολογισμού 1.957.710,13 ευρώ (με πρόβλεψη έως το 2013).

Τις εργασίες συμπίεσης, στρώσης επικάλυψης απορριμμάτων, προϋπολογισμού 190.000,00 ευρώ.

Τις εργασίες ημερήσιας κάλυψης απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, προϋπολογισμού 465.100,00 ευρώ.


Από μέρους της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης έχοντας έντονα ερωτήματα για τους όρους, το κόστος και τη σκοπιμότητα των προαναφερόμενων δύο υπηρεσιών περιβαλλοντικού ελέγχου και μεταφροντίδας, ενημέρωσα από την προηγουμένη τον Πρόεδρο του Σωματείου προκειμένου να γίνει σχετική παρέμβαση στη διάρκεια τη συζήτησης.

Τελικά, στην συνεδρίαση της ΕΕ, έθεσα , μόνη μου το ερώτημα για τους δύο διαγωνισμούς των υπηρεσιών περιβαλλοντικού ελέγχου στο ΧΔΑ Σχιστού και μεταφροντίδας στην ΟΕΔΑ. Η Διοίκηση δεν φάνηκε ιδιαίτερα πρόθυμη να συζητήσει και απάντησε ότι το ΔΣ του Σωματείου μπορεί εάν θέλει να προσβάλλει τις Αποφάσεις της ΕΕ μετά την έκδοσή τους.

Ο Πρόεδρος αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου που παραβρίσκονταν δεν πήραν καμία θέση. Το πλέον χαρακτηριστικό όμως, όσον αφορά τη στάση τους, είναι ότι δεν πήραν καμία θέση ούτε καν ζήτησαν διευκρινίσεις, για τα άλλα δυο θέματα , δηλ. τους δύο διαγωνισμούς για την ανάθεση σε ιδιώτες εργασιών κάλυψης των απορριμμάτων, εργασίες που σχετίζονται απόλυτα με την ημερήσια λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Αργά, αλλά σταθερά, οι εργαζόμενοι συνάδελφοι στον ΧΥΤΑ μετατρέπονται σε αργόσχολους και πλέον είναι ζήτημα χρόνου να ακούσουμε από όσους επεξεργάζονται ή προωθούν σενάρια συρρίκνωσης ή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΔΚΝΑ, ότι η υπηρεσία δεν προσφέρει ως όφειλε.

….. τελευταία νέα από το Σωματείο

3. Την ίδια μέρα, Πέμπτη, αργά το μεσημέρι εκδόθηκε Ανακοίνωση του Σωματείου που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα με αφορμή το θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την διαχείριση των απορριμμάτων μετά την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου στις 26/7/2011. Μάλιστα, προηγουμένως είχε γίνει σχετική παρέμβαση του Προέδρου του σωματείου στην ΕΕ, (η οποία γενικά έτυχε θετικής αντιμετώπισης από την Διοίκηση και ο Πρόεδρος κ. Χιωτάκης είπε καλά τα λέτε βγάλτε το και σε μια ανακοίνωση).
Για την έκδοση της Ανακοίνωσης, τελικά το μόνο που δεν έγινε είναι η συζήτηση ανάμεσα στα παρόντα μέλη του ΔΣ, παρόλες τις προσπάθειες από μέρους μου. Οι δύο ΠΑΣΚΕ προχώρησαν στην έκδοση της ανακοίνωσης δίχως τη σύμφωνη γνώμη της Α.ΕΝ.Κ και, μάλλον, του ΠΑΜΕ.

Πέρα όμως από το τυπικό υπάρχει και το ουσιαστικό, επειδή η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη και τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στη τύχη του. Έτσι, δηλώνουμε την κάθετη διαφωνία μας με την ανακοίνωση για τους παρακάτω λόγους:

α. Κακώς αποφεύγουν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας του ΔΣ οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη άμεσης σύστασης του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου, όπως προβλέπεται στο νόμο.

Για τους εργαζόμενους του Συνδέσμου, το να συντηρείται ένα μεταβατικό στάδιο με την παρούσα διοίκηση χωρίς ορατό τέλος, μόνο ζημιογόνο μπορεί να είναι.
Εξ άλλου, όταν διεκδικούμε την μην εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να ξεχνάμε ότι ο νόμος τις αρμοδιότητες τις δίνει στα όργανα όχι στα πρόσωπα που βρέθηκαν στις διάφορες θέσεις. Αν η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού δεν μπορεί να συγκροτήσει τα όργανα που προβλέπονται στο νόμο και να λειτουργήσει, τότε ακριβώς στην πράξη αποστερείται των δικαιωμάτων - αρμοδιοτήτων της.

Αυτό εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το στηρίζουμε.


β. Γι άλλη μία φορά, όπως γινόταν και στο παρελθόν, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου ότι ο ΧΥΤΑ έχει ζωή 2 ακόμη χρόνια. Συνάδελφοι αυτό είναι πλέον το Αττικό Ανέκδοτο.

Η ερώτηση είναι: Πού το γνωρίζετε, αυτό συνάδελφοι των δύο ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ ? Αν είναι όντως έτσι, τότε γιατί η Διοίκηση (προφανώς με τις αρμόδιες υπηρεσίες) παραχώρησε τμήμα του ΧΥΤΑ για την κατασκευή της μονάδας βιοξήρανσης? Εσείς λοιπόν, που λέτε ότι είναι έτσι, γιατί αφήνετε στο απυρόβλητο τον σχεδιασμό της Διοίκησης και δεν μιλάτε; Γιατί δεν παρεμβαίνετε και εσείς να στηρίξετε το ερώτημα που έθεσε η Α. ΕΝ.Κ. στον Πρόεδρο, στην κοινή συνάντηση που είχαμε, αν δηλαδή, προτίθεται να επανεξετάσει τα σχέδια που έχει για τις μονάδες επεξεργασίας? Θυμάστε την απάντηση του Προέδρου, κ. Χιωτάκη «Δεν έχω πολιτική εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο». Αυτός τουλάχιστον ήταν απόλυτα ειλικρινής.

Οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε κανένα λόγο, να προσθέτουμε ακόμη ένα λιθαράκι στα επιχειρήματα της Κυβέρνησης (δεν υπάρχει χρόνος , χάνονται οι πόροι κλπ) ώστε να προχωρήσουν τα έργα χωρίς πολλές πολλές διαδικασίες .

γ. Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι “δεν υπάρχει περιθώριο για άλλους πειραματισμούς από την Κεντρική Διοίκηση ή οποία από το 2005 μέχρι σήμερα οδήγησε σε αδιέξοδο την κατάσταση των έργων διαχείρισης στην Αττική” .

Σε ποιούς πειραματισμούς αναφέρεστε, συνάδελφοι?

Συναισθάνεστε το μέγεθος των ζητημάτων και τις τεράστιες επιπτώσεις που έχουν στο εργασιακό μας μέλλον; Οι θολές, γενικόλογες διαπιστώσεις όταν δεν στηρίζονται στην απόλυτη γνώση, αν δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητες , κάνουν μόνο κακό. Δίχως να ανοίγω προς το παρόν τη συζήτηση θα αρκεστώ να σας ρωτήσω, αν έχετε υπόψη σας τις διαχρονικές ευθύνες των Διοικήσεων του ΕΣΔΚΝΑ ;


Εμείς δεν στηρίζουμε ούτε τις πολιτικές της μνημονιακής κυβέρνησης, ούτε τις ευκαιριακές λοξοδρομήσεις της εκάστοτε εργοδοσίας και, ως εκ τούτου, δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί το Σωματείο και οι εργαζόμενοι, ως μοχλός στήριξης προειλημμένων αποφάσεων.


4. ….Τέλος, η ενημέρωση κλείνει με το Δελτίο Μετατάξεων (καθιερώνεται αντί δελτίου καιρού) :

Μετά την τελευταία Απόφαση Προέδρου, την προηγούμενη Παρασκευή, έχουμε 9 μετατάξεις υπαλλήλων ΕΣΔΚΝΑ προς άλλους ΟΤΑ-υπηρεσίες σε διάστημα 4 μηνών. Από μόνο του ως γεγονός αλλά και πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με τις δεδομένες πλέον αναθέσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες, ένα δείχνει: Σχέδιο συρρίκνωσης ΕΣΔΚΝΑ….

Κατά τα άλλα, η Ασημακοπούλου και ο Μπιζάς κινδυνολογούν.



Της τελευταίας στιγμής: Όπως φαίνεται οι συνάδελφοι συμβασιούχοι έχασαν το δικαστήριο της Παρασκευής για προσωρινά μέτρα.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Όπου κι αν είστε, σε κάποια παραλία, στο βουνό ή στη δουλειά,  μια δροσερή ΚΑΛΗΜΕΡΑ και να 'στε καλά.