Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

....με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην προσφυγή της ΠΟΕ ΟΤΑ

Με την απόφασή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτός των παρατυπιών κλπ κατά τις διαδικασίες υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης αλλά και τις ασάφειες στην ίδια τη σύμβαση, στην ουσία θεωρεί αναρμόδια την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ και παραπέμπει το θέμα στον υπό σύσταση νέο φορέα, διάδοχο του ΕΣΔΚΝΑ, ΦΟΣΔΑ, στον οποία επικεφαλής θα είναι ο περιφερειάρχης Αττικής.

Η προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ-η Απόφαση του Ελεγκτικού

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ με την προσφυγή της είχε ζητήσει να ανακληθεί η υπ' αριθμ. 1/2011 πράξη του Ε' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία κρίθηκε ότι «δεν κωλύεται η υπογραφή του υποβληθέντος για έλεγχο σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων».
Οι σύμβουλοι του VI Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου  έκαναν δεκτή την αίτηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ και ανακάλεσαν την 1/2011 πράξη του Ε' Κλιμακίου, λόγω πλημμελειών.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι «η μεταβίβαση της αρμοδιότητας πραγματοποίησης των διαγνωστικών διαδικασιών από τον ΕΣΔΚΝΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνιστά ουσιώδη νομική πλημμέλεια του επίμαχου σχεδίου σύμβασης, καθόσον με τον τρόπο αυτό επιχειρείται ανεπίτρεπτη υποκατάσταση στην πραγματοποίηση των διαγωνισμών για την εκτέλεση των επίμαχων έργων, κατά καταστρατήγηση των διατάξεων περί αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)» .

Εξάλλου -συνεχίζει η απόφαση του Ε.Σ.- «η προβλεπόμενη στην παράγραφο 5 του άρθρου 1 της 2527/2009 υπουργική απόφαση δυνατότητα των ΦΟΔΣΑ να αναθέτουν και επιμέρους υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων και λοιπές υπηρεσίες λειτουργίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αφορά τις δραστηριότητες που συνδέονται εν στενή εννοία με τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι οποίες πρέπει να ανατίθενται με τις προβλεπόμενες στις κείμενες διατάξεις διαγνωστικές διαδικασίες και δεν παρέχει τη δυνατότητα εκχώρησης νομοθετημένων αρμοδιοτήτων, όπως η αρμοδιότητα διενέργειας διαγωνισμών κατασκευής εγκαταστάσεων».

Σε κάθε περίπτωση -επισημαίνουν οι σύμβουλοι- «θα πρέπει να σημειωθεί ότι από κανένα στοιχείο δεν αιτιολογείται η αναγκαιότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας για τη διενέργεια διαγωνισμών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής».

Προβληματισμοί

Μήπως τώρα πλέον, εκ των πραγμάτων αναδεικνύονται θέματα που οι περισσότεροι  δεν ήθελαν να συζητούνται;

1. Ο ΕΣΔΚΝΑ , ως ΦοΔΣΑ , όφειλε να έχει ως μέλη του στο ΔΣ όλους τους ΟΤΑ, κάτι που όπως γνωρίζουμε δεν έχει γίνει.
Διερωτάμαι, με το δεδομένο αυτό, είναι έγκυρες και δεσμευτικές οι αποφάσεις του ΕΣΔΚΝΑ που έχουν ληφθεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων - υποχρεώσεων του ως ΦοΔΣΑ για την υλοποίηση του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, όπως πχ για την αποδοχή της μελέτης αξιολόγισης τεχνολογιών ;
2.Οι υπηρεσίες του ΕΣΔΚΝΑ έχουν προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές μελέτες (σκοπιμότητας, μελέτες επιπτώσεων κλπ) για τα νέα έργα στις ΟΕΔΑ της Ανατολικής Αττικής, όπως έχουν κάνει για την ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής;
3.Το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση του επιλαμβάνεται και του περιεχομένου της προγραμματικής σύμβασης (σχεδιασμός για 4 νέες μονάδες).  Το ΔΣ του σωματείου μας, με πλειοψηφία 6-1,  δεν υιοθέτησε την πρόταση μου να ανοίξει η συζήτηση στη ΓΣ και επί του περιεχόμενου της προγραμματικής σύμβασης.  Τι  λένε τώρα οι συνάδελφοι;

Και τώρα τι;

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου  οι  εξελίξεις, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου,  που έχουν προκαλέσει την οργή του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ήταν το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε χτες, Πέμπτη 14 Ιουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, στην οποία είχαν κληθεί ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος και ο κ. Σγουρός.
Δεν αναφέρεται καμία  συμμετοχή εκ μέρους του ΕΣΔΚΝΑ.

Άραγε, ποιός θα εισπράξει την οργή;

Εκφράζω έναν  προβληματισμό προς όλους τους συναδέλφους :
Θα επωμιστούμε και εμείς οι εργαζόμενοι του ΕΣΔΚΝΑ τις ευθύνες -συνέπειες  ;
Όποιος πιστεύει  ότι είναι ακόμη νωρίς να δουλέψουμε  μαζί και να συγκροτήσουμε άποψη για το πρόγραμμα-αντικείμενο του Σνδέσμου, ας αναλάβει την ευθύνη.


γεωργία ασημακοπούλου,   15-7-2011


Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ κύριο Χιωτάκη.


Κύριε πρόεδρε

Το τελευταίο δίμηνο με αλλεπάλληλες αποφάσεις σας, έξω από κάθε υπηρεσιακή διαδικασία και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεργασία σας με τους αρμόδιους Διευθυντές, μετακινείτε προσωπικό και αναθέτετε καθήκοντα με εντελώς αυθαίρετο τρόπο.

Οι υπηρεσιακές δομές και οι ανάγκες αγνοούνται προκλητικά και φαίνεται να έχουν υποκατασταθεί από τη συνεργασία της Διοίκησης σας με μια παρέα παραγόντων –συνδικαλιστών, κάτι που μας θυμίζει την εποχή που κυβερνούσαν το κράτος διαφόρων αποχρώσεων κομματικοί στρατοί.

Με την υπογραφή σας ορισμένοι συνάδελφοι που θεωρούν ότι ελέγχουν το σωματείο των εργαζομένων, επιχειρούν να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους, επιδεικνύοντας την δύναμή τους, ελέω της Διοίκησης, για την εξυπηρέτηση ατομικών αιτημάτων ή ακόμη χειρότερο για την δυσμενή μεταχείριση των εργαζομένων.

Η Διοίκηση σας συμπράττει σε αυτό όταν απαξιώνει ακόμη και τους Διευθυντές εκπέμποντας ένα απαράδεκτο και επικίνδυνο μήνυμα στους εργαζόμενους: Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχουν Δ/ντές, δεν υπάρχουν Προϊστάμενοι, και για ότι θέλετε απευθυνθείτε στους μεσολαβητές της Διοίκησης.

Γνωρίζουμε πως αυτή είναι η ανταμοιβή σας για την πλάτη που βάζουν οι συνδικαλιστές – συνεργάτες σας προκειμένου να περάσουν ανώδυνα και χωρίς την αντίδραση των εργαζομένων, οι συμβάσεις για την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΔΚΝΑ στην περιφέρεια και από εκεί στα γνωστά εργολαβικά συμφέροντα.

Ίσως ακόμη και για να εξασφαλίζετε την ανοχή υπαλλήλων σε ενέργειες αμφισβητούμενες έστω και για την σκοπιμότητα τους. Μπορείτε να μας γνωρίσετε αν έχουν καταβληθεί αντισταθμιστικά στο δήμο Αιγάλεω μετά το Σεπτέμβρη του 2010;

Όμως κύριε πρόεδρε πρέπει να γνωρίζετε πως οι εργαζόμενοι δεν χειραγωγούνται και πως ο ρόλος των μεσαζόντων θα καταδικαστεί. Ο ΕΣΔΚΝΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει με ημέτερους.

Καλούμε την Διοίκηση να αναστείλει την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων και να προχωρήσει στη σύγκλιση του Συμβούλιου Προγραμματισμού και Συντονισμού των Διευθυντών, σε εφαρμογή του άρθρου 14 του ΟΕΥ για την εσωτερική οργάνωση των υπηρεσιών, ώστε να λάβουν γνώση και να εκφράσουν την άποψη τους.

Θα επιμείνουμε στην υπεράσπιση των αξιών και των θεσμικών λειτουργιών του ΕΣΔΚΝΑ με κάθε δυνατό τρόπο και θα ενημερώσουμε τους πάντες για τις απαράδεκτες και πρωτοφανείς πρακτικές τις δικές σας και των συνδικαλιστών συνεργατών σας

Αθήνα 12-5-2011

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
«ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ»

Ήρθε η στιγμή να κάνουμε όλοι οι εργαζόμενοι και ο καθένας ξεχωριστά το καθήκον μας και να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, γιατί αλλιώς βαδίζουμε ολοταχώς στο ξεπούλημα του Εθνικού πλούτου, στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε μισθούς απλής επιβίωσης και σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Ξεκινάμε τις κινητοποιήσεις από την ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011, 12.00 το βράδυ με το κλείσιμο του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής (Αττική) εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αντίθεσή μας στις ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην συρρίκνωση -διάλυση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και στην προώθηση λύσεων που ευνοούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των πολιτών της Αττικής.
Συμμετέχουμε στην 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. 28 και 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 .
Συμμετέχουμε με το Σωματείο στη πανελλαδική κάθοδο τη δεύτερη ημέρα στο Σύνταγμα για την περικύκλωση της Βουλής.
Ιδιαίτερα εμείς οι εργαζόμενοι του ΕΣΔΚΝΑ έχοντας μπροστά μας αβέβαιο το μέλλον πρέπει με τη μαζική μας παρουσία να δώσουμε ηχηρό μήνυμα: Ο ΕΣΔΚΝΑ ΟΥΤΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.
«ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ»

25-6-2011

 

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

               ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
              Οι συμβασιούχοι του ΕΣΔΚΝΑ
                 ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Πάνω από 100 συνάδελφοι συμβασιούχοι στον ΕΣΔΚΝΑ βρίσκονται πλέον εκτός εργασίας και το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες αποφάσεις. H αναγκαστική αποχώρησή τους εξασθενίζει όλες τις υπηρεσίες του Οργανισμού και αποβαίνει σε βάρος της αποδοτικής λειτουργίας αλλά και του απαιτούμενου ελέγχου των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, όταν τεράστια κονδύλια δαπανήθηκαν για την δημιουργία-διατήρηση αξιόπιστων υποδομών.
Την ίδια στιγμή που μόλις ολοκληρώθηκε  η προμήθεια νέου εξοπλισμού  για την ολική αντικατάσταση του κινητού εξοπλισμού, ύψους 8.000.000 ευρώ, η αποχώρηση των συμβασιούχων δυναμιτίζει την αποδοτική λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, εμποδίζοντας την οικονομική και όχι μόνο ανακούφιση των ΟΤΑ-Χρηστών.                               
Το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, η λειτουργία του οποίου υποστηρίζεται από ιδιώτη ανάδοχο,  πέραν των 20 ημερών οπότε άρχισε η αποχώρηση των συμβασιούχων, λειτουργεί  με μειωμένο προσωπικό, χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο εισερχομένων φορτίων και τελικά αφήνεται ο ανάδοχος να ελέγχει τον εαυτό του.
Οι συνάδελφοι καταδικάζονται στην ανεργία,  οι  υπηρεσίες του Συνδέσμου αντιμετωπίζουν πρόβλημα και το δημόσιο συμφέρον πλήττεται. Ποιος τελικά κερδίζει ?
Το μήνυμα  για άλλη μια φορά προς κάθε κατεύθυνση είναι ένα:                       Οι συμβασιούχοι του ΕΣΔΚΝΑ, εργαζόμενοι επί σειρά ετών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, κατάλληλα εκπαιδευμένοι στην χρήση του εξειδικευμένου εξοπλισμού και στη λειτουργία των εγκαταστάσεων ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
Οι ανάγκες στη διαχείριση απορριμμάτων ούτε έκτακτες είναι ούτε εποχιακές. Η κανονική λειτουργία των  εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων δεν εξασφαλίζεται με προσωπικό που αλλάζει κάθε δύο ή οχτώ μήνες.
Περιμένουμε από τη  Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, που έχει δημόσια δεσμευτεί ότι είναι  στο πλευρό των συμβασιούχων καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, όχι μόνο να συνεχίσει να στηρίζει δικαστικά τους συμβασιούχους, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες  προς την Περιφέρεια, και την Εκτελεστική Εξουσία ώστε να υπάρξει ρύθμιση άμεσα, νομοθετική ή άλλου είδους, με την οποία οι συμβασιούχοι του ΕΣΔΚΝΑ να επανέλθουν στις δραστηριότητές τους άμεσα.
                                                                                                             6-7-2011